Najave događanja

NASLOVNICA

A nakon berbe – vađenje!

04.08.2017 00:00, Rubrika: Tema, Broj: 746
Breskva – nerentabilna godinama unazad

Berba i otkup breskve su u punom zamahu, a tavankutski voćari dijele gorku sudbinu ostalih domaćih voćara – cijena je ispod granice isplativosti. Nerentabilna cijena unazad nekoliko godina navela je voćare na razmišljanje o vađenju sadnica breskvi. 
 
Izvoz u Rusiju
 
Antun Tumbas iz Tavankuta kaže da će iskrčiti obje parcele na kojima ima breskve, iako je voćnjak sada u godinama kada najbolje rodi. 
»Nemamo više ekonomku računicu da uzgajamo ovo voće. To se ponavlja iz godine u godinu i sada smo došli do jedne točke da više ne možemo ovako dalje. Velika su ulaganja, a zarade nema. Cijena breskve je 30 dinara po kilogramu, a da bi se pokrili trošovi proizvodnje cijena treba biti najmanje 50-60 dinara«, navodi Tumbas.
On 90 posto breskvi izvozi u Rusiju. Iako za neke breskve dobije i višu cijenu, 35-40 dinara, kaže da je to onda izvrsna roba koja ne čini većinu roda. 
»Kad naberemo jednu tonu, od nje se mora pola izbaciti jer kupci traže samo savršene breskve. Kad sve to izdijelim, zbrojim, opet dođemo do cijene od 30 dinara«, kaže Tumbas.
 
Loše sadnice
 
Kako nam je rekao Tumbas nije samo cijena problem s kojim se susreću proizvođači breskve. Ona se mijenja iz godine u godinu, a nekvalitetne sadnice ostaju i one su, prema njemu, najveći problem voćara u Tavankutu i šire. 
»Naše sadnice su jako loše kvalitete i izmiješane su sorte. Kupujemo jeftin sadni materijal od domaćih prodavača i kada je voćnjak nekoliko godina star vidimo da imamo na jednoj parceli i po pet-deset sorti. To se onda ne može raditi. Neke treba špricati, a u isto vrijeme druge brati... Sve to još dodatno poskupljuje troškove proizvodnje, koja je i ovako posljednjih godina neisplativa. To je naš najveći problem. Sve ostalo bismo istrpjeli, čak i ovu cijenu koja je ova niska... «, kaže on i napominje da su upravo nekvalitetne sadnice glavni razlog zašto planira krčiti voćnjak breskve nakon ovogodišnje berbe.
Na parcelama gdje su mu zasadi breskve Tumbas planira zasaditi jabuke, te bi tako cijelu voćarsku proizvodnju sveo samo na jednu vrstu. 
»Najveći udio voćnjaka mi je i trenutačno pod jabukama, a sada će se još povećati kad izvadim breskve. Prednost jabuke je što joj je prodaja produžena na pola godine, a breskva se mora prodati u tjedan-dva dana, inače propadne. To vrlo dobro znaju i nakupci koji drže nisku cijenu. Oni nas ’pojedu’ i tako dođe do situacije  kakva je naša, da je ne možeš više proizvoditi jer nije održiva«, govori Tumbas.
Ukoliko se odluči ponovno saditi breskve ili neko drugo koštičavo voće, sadnice će kupiti iz uvoza, da, kako kaže, zna što kupuje.  
Berbu breskvi Tumbas obavi s radnicima iz Tavankuta, a kada dođe vrijeme za jabuke dolaze ljudi raditi iz svih krajeva. Kaže da je radnike uvijek teško naći, ali da cijene ovaj posao ako se poslodavac postavi korektno prema njima.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti