Najave događanja

NASLOVNICA

Osnažena protuhrvatska stajališta

11.08.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 747
Osnažena protuhrvatska stajališta

I ove godine, početkom kolovoza, Hrvati u Vojvodini moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati, napisao je u srijedu na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.
Žigmanov kaže da su uoči godišnjice Oluje 5. kolovoza u javnosti osnažena protuhrvatska stajališta, negativne i osuđujuće poruke šalju se od predstavnika vlasti i organizira niz manifestacija kojim se obilježava stradanje Srba tijekom te oružane akcije.
»Oluja se imenuje kao ‘zločin bez kazne’ – jasno se iskazuje kako u srbijanskoj percepciji njezine naravi dominira da je ona ‘zločinačka’ te da je kao takvoj izostalo primjereno kažnjavanje. U kontekstu raširenih antihrvatskih predodžbi u Srbiji ovakvi stavovi dodatno krijepe stavove o Hrvatima kao stalnim ‘neprijateljima’ Srba«, ističe predsjednik DSHV-a.
Dodaje da su rijetki glasovi koji racionalno govore o povijesti i uzrocima vojnoredarstvene akcije Oluje, a još je manje onih koji su spremni priznati i odgovornost srpske strane.
Komentirajući izjave predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, koji ističu da Srbi uoči svake obljetnice Oluje žive u ozračju nelagode, Žigmanov navodi da se slično osjećaju i Hrvati u Srbiji.
»Uz važnu naznaku! Hrvati u Vojvodini nikada nisu oružanom pobunom doveli u pitanje lojalnost Srbiji, to jest ne snose nikakvu odgovornost za ratna događanja 1990-ih. Ovo je vrijeme kada se više šuti, kada je poželjno biti tih, kada se ne treba pojavljivati u javnosti s hrvatskim sastavnicama...«, ističe čelnik DSHV-a.
Osvrćući se na napetosti i na planu gospodarske suradnje, poslije odluke Hrvatske da poveća pristojbe na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, Žigmanov navodi da bi mogući trgovinski rat dodatno ojačao napetosti koje ionako postoje u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti