Najave događanja

NASLOVNICA

Fatamorgana

11.08.2017 00:00, Rubrika: Kolumna, Broj: 747
Treća strana medalje

U današnjim vrelim danima u ravnici ili na moru često možemo uočiti jednu atmosfersku pojavu koja je dobila naziv fatamorgana. Naime, uslijed prelamanja svjetlosti u zraku razne gustine (vreli zrak je lakši), dolazi do fantastičnih prizora: stvari ili životinje koje vidimo se udvostručuju ili se vide kao da lebde iznad zemlje ili vodene površine. Snimljene su i fotografije broda, koji se udvostručio na inverzan način, kao u zrcalu, tako da jedan brod stoji okrenut naglavačke u odnosu na drugi (stvarni) brod. Svatko od nas tko je ljeti vozio auto ili pak sjedio u motornom vozilu često je mogao vidjeti i kod nas fatamorganu, jer vam se uslijed prelamanja sunčevih zraka čini da je put u daljini vlažan ili prekriven vodom. To plavetnilo dolazi od vedrog plavog neba. Ima više vrsta fatamorgana, ovisno koju od nabrojenih pojava smo uočili. Istraživači su u polarnim krajevima uočili pojavu kojoj su dali ime »pojava Novaja Zemlja« kada im se u mračnoj polarnoj noći učinilo da se sunce pojavilo na horizontu. Po pisanju, ova pojava je dobila ime po sestri kralja Artura, Morgane koja je ujedno bila vila i vještica. Sve u svemu, fatamorganu možemo nazvati i optičkom varkom. Kada vidite nešto što ne postoji u vašoj blizini, recimo u pustinji vidite oazu, a ona je optička varka, i nikako da stignete do željene vode. Ovu temu uveliko eksploatiraju karikaturisti ili stvaratelji viceva.
 
Politička optička varka
 
Slušajući, gledajući ili čitajući razne medije, često imam osjećaj kao da vidim fatamorganu. Kao da me žele uvjeriti da je ono što svakodnevno doživljavam laž, a da je istina ono što nam svakodnevno bez kraja i konca plasiraju. Najbolji primjer jesu plaće i mirovine, koje će još ove godine povisiti. Neki će imati mirovinu kakvu nisu nikad imali! (Naravno, oni s minimalnim prihodima). Zapravo, manji iznos će nam, bez ikakvog rješenja oduzimati; ova tehnika nekad se zvala i uravnilovka. Ili kada se čelnici hvale otvaranjem novih radnih mjesta, npr. u subotičkoj industriji gdje sada već radi više od šest tisuća radnika. Svojedobno je samo u Severu radio toliki broj djelatnika. Usput ovi »samohvalospjevci« zaboravljaju reći da su u našoj zemlji velika većina ulaganja tzv. greenfield investicije. Doslovce, ulagači dobiju od općine ili države jednu čistu građevinsku površinu opremljenu svom infrastrukturom (put, voda, plin, struja itd.) koju je platila država, to jest mi, porezni obveznici. Svojevrsna politička fatamorgana je zgrada subotičkog Narodnog kazališta. Ona će, valjda, s vanjske strane ove godine biti kako-tako završena, ali unutra nema ništa od instalacija (struje, vode, plina, kanalizacije itd.), o kazališnoj opremi da ne govorimo. A najveća politička optička varka je bila kada su nas određeni političari uvjeravali da će zgrada biti izgrađena za četiri godine. Tko je u to sumnjao bio je maltene državni neprijatelj. Isto tako tko sumnja u projekt »Beograd na vodi« zaslužuje sav prijezir i osudu. Mogu meni političari pokazivati fotografije, makete, i onda sumnjam da će Beograd »biti ljepši i stariji«.
 
Dvostruko viđenje
 
Rekli smo da se kod jedne vrste fatamorgane stvari vide udvostručeno, često naopačke u odnosu jedna na drugu. I u slučajevima određene političke fatamorgane isti događaj se tumači i viđa na različit način. Stara poslovica veli: »da bi nekom svanulo, drugom treba da smrkne». To je zakon fizike, a na našem planetu, kada kod nas polako smrkava, na drugoj strani nekom sviće. Drugi zakon fizike tvrdi da svaka akcija izaziva i reakciju. Naši političari često zaborave govoriti o svojim akcijama, najčešće se bave reakcijama druge strane. Sjetio sam se klasičnog vica. Radio objavljuje: »u akciji naše vojske uništili smo deset zrakoplova, pedeset tenkova, ubili i ranili dvije tisuće neprijateljskih vojnika« a na pitanje »a koliki su naši gubici?« odgovor glasi »to će saopćiti radio suprotne strane!« Poput fatamorgane i oluja je određena atmosferska pojava koju izazivaju razni faktori, ali i ljudska djelatnost. Mnogi tvrde da su ove ekstremne meteorološke pojave rezultat promjene klime koju smo sami izazvali. Ne znam zbog čega, ali ovih dana često se sjećam sjajne pjesme Josipe Lisac Oluja.   

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti