Najave događanja

NASLOVNICA

Uskoro novo rješenje za sanaciju pukotine

11.08.2017 00:00, Rubrika: Subotica, Broj: 747
Preč. Mirko Štefković o obnovi katedrale-bazilike u Subotici

U tijeku je obnova katedrale-bazilike sv. Terezije Avilske u Subotici. Najviše pažnje od najavljenih radova privukla je sanacija pukotine na čeonoj fasadi, koja, iako se mjesecima radi na tome, još uvijek nije sanirana. Čeka se novo rješenje inženjera, jer je prethodno dovelo do širenja postojeće pukotine.
 
Predostrožnost, prije svega
 
Da razloga za zabrinutost nema uvjerava nas tajnik Subotičke biskupije preč. Mirko Štefković koji kaže da inženjeri imaju već nekoliko prijedloga kako nastaviti sanaciju pukotine te da će se konačno rješenje donijeti uskoro. On također ističe kako im je prioritetno da objekt bude učvršćen te da se problem pukotine na brodu crkve, star gotovo koliko i crkva, trajno riješi.
»Prije nekoliko mjeseci počelo se s utiskivanjem megašipova u temelje tornjeva kako bi se ojačali. Međutim, zbog nepredviđenih problema s radovima se stalo. Došlo je do spuštanja tornjeva, razmicanja i klizanja tla i sada stručnjaci rade na doradi tog statičkog projekta. S radovima se stalo, objekt se smirio, a novo rješenje je na pomolu. Za mjesec dana očekujemo nastavak radova, ali to dobrim dijelom ovisi i o javnim nabavama.«
Iako su, kako kaže preč. Štefković pomicanja tornjeva u granici točnosti mjerenja, čelična konstrukcija na pročelju crkve je postavljena iz predostrožnosti, prije svega zbog odrona maltera. Osim povezivanja tornjeva, preč. Štefković kaže da će se ove godine raditi i na povezivanju tornjeva s lađom crkve, jer imaju tendenciju da naginju prema vani. 
 
Unutrašnjost završena
 
Planirani radovi za ovu godinu u unutrašnjosti crkve su završeni. Postavljena je kamena obloga u crkvi i pod je izglačan. Obnovljen je podni dio svetišta, napravljen je novi oltar te je obnovljen i tabernakul. Izrađeni su novi drveni prozori za sakristije i tornjeve, uključujući i žaluzine. Prozori za tornjeve su lagerovani do nove faze, kada budu postavljene skele oko samih tornjeva, kada će biti i ugrađeni. Prema planu radova, skela je trebala preko ljeta biti već postavljena, međutim zbog problema s temeljima, radovi su se usporili, objašnjava preč. Štefković i dodaje da se nada kako će uskoro doći i faza kada će se postavljati skela. 
Preč. Štefković navodi da nepredviđeni problemi nisu financijski opteretili projekte te da će sve planirano biti i urađeno. Tako je za sljedeću godinu, kada Subotička biskupija obilježava 50 godina postojanja, u planu uređenje fasade i platoa oko crkve. Jedino na što su problemi oko temelja tornjeva utjecali jeste vrijeme završetka radova, kaže preč. Štefković i dodaje da se nada da će pukotina biti sanirana ove godine uključujući i cijelu čeonu fasadu. 
Faza radova koja je planirana za ovu godinu podrazumijeva radove na vanjskom i unutarnjem dijelu crkve, a staje oko 33 milijuna dinara. Kompletna sredstva za obnovu katedrale osigurala je mađarska Vlada preko Mađarskog nacionalnog vijeća. 
 

Dodatak

Za središnju proslavu Dužijance limena ograda oko katedrale-bazilike je uklonjena, a plato ispred crkve je asfaltiran. Jedino što je ostalo je čelična skela iznad ulaznih vrata.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti