Najave događanja

NASLOVNICA

Vijesti

08.09.2017 00:00, Rubrika: Aktualno vijesti, Broj: 751

Oštećena ograda Kalvarije
 
U srijedu izjutra desila se prometna nezgoda u kojoj je oštećen dio ograde Kalvarije u ulici kod Bajskog groblja u Subotici. U nezgodi je srušeno oko četiri metra ograde. Kako neslužbeno saznajemo, vozaču kamiona je pri manevriranju blokirao volan te je uletio u ogradu tog vjerskog objekta. Vozač se samoinicijativno prijavio Policijskoj upravi Subotica, a pripadnici policije obavili su očevid. Kalvarija kod Bajskog groblja je u nadležnosti Župe Isusova Uskrsnuća u Subotici. 
 
U hrvatskim odjelima 91 novi učenik
 
U ovoj školskoj 2017./18. godini u hrvatske odjele na osnovnoškolskoj i srednješkolskoj razini upisan je ukupno 91 učenik, saznajemo u Hrvatskom nacionalnom vijeću.
Kada su u pitanju osnovne škole, podaci su sljedeći: OŠ Matko Vuković u Subotici (12), OŠ Ivan Milutinović u Subotici (5), a odjel iste škole u Maloj Bosni (6), OŠ Matija Gubec u Tavankutu (4), OŠ Sveti Sava u Subotici (3) i OŠ 22 oktobar u Monoštoru (7). 
Glede srednjih škola, u odjel općeg smjera na hrvatskom jeziku upisano je 30 učenika, a u odjel u Politehničkoj školi (tehničar tiska i tehničar dorade) 24 učenika. 
D. B. P.
 
Prosvjed Srbije zbog paljenja Novosti
 
U Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je pozvan otpravnik poslova Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, kome je uručena prosvjedna nota povodom incidenta koji je nastao prilikom skupa Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu, čije su pristaše zapalile primjerak samostalnog srpskog tjednika Novosti. 
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ocijenilo je da ovakav incident predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te očekuje da se izvršitelji optuže i kazne po zakonu.
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa »da ubuduće spriječi ovakve skupove s izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini«, navodi se u prosvjednoj noti.
 
Poslije dvije godine 
održana sjednica 
MO DSHV-a Aleksandrovo
 
Mjesna organizacija DSHV-a Aleksandrovo održala je 1. rujna skupštinu MO  koju su  zatražili  potpisani članovi iz razloga nerada mjesne organizacije kao i podružnice Subotica.
Izabrano je rukovodstvo mjesne organizacije DSHV-a Aleksandrovo u sljedećem sastavu: predsjednik Ivan Tumbas, dopredsjednik Vladimir Perić i članovi Ilinka Vukoja, Ivan Sekereš i Marinko Ivković.
Na sjednici skupštine MO DSHV-a Aleksandrovo donijeta je sljedeća odluka: 
»Subotička podružnica je u svojih dosadašnjih 27 godina postojanja služila za primjer drugim podružnicama stranke. Mjesna organizacija Aleksandrovo smatra da je nedopustivo da poslije izborne skupštine Podružnica potpuno obustavi s radom, te odgovornost snosi  izabrana predsjednica. MO DSHV-a Aleksandrovo traži da se pitanje rukovodstva Podružnice Subotica u najkraćem roku riješi, zakazivanjem skupštine Podružnice na kojoj će se razriješiti staro rukovostvo, te izabrati novo«.
Ivan Tumbas, predsjednik MO DSHV-a Aleksandrovo
 
200 godina Kapele mira
 
Proslava 200. obljetnice izgradnje Kapele mira u Srijemskim Karlovcima bit će upriličena u petak, 8. rujna, svetom misom zahvalnicom koja počinje u kapeli u 17 sati (Ul. Karlovačkog mira bb, Srijemski Karlovci). Karlovački mir je mir sklopljen u Srijemskim Karlovcima 26. siječnja 1699., između Austrije i njenih saveznika na jednoj strani i Turske na drugoj (na kraju Velikog bečkog rata 1683. – 1699.), uz posredovanje Engleske i Nizozemske. Pregovarači su se sastajali 36 puta i konačno odlučili da potpišu mir, na dvadeset godina, 15 minuta prije ponoći. Određene su nove granice između Austrije i Turske. 
Na mjestu gdje je potpisan Karlovački mir u Srijemskim Karlovcima petrovaradinski franjevci su u nekadašnjoj vijećnici uredili bogomolju da bi karlovački katolici podigli 1817. današnju Kapelu mira. U njoj se slavi, kao patrona, Gospa od mira, a kapelom upravlja Srijemska biskupija. Kapela mira je vrhunsko spomen-obilježje početka procvata moderne kršćanske Europe. Jedna je od nekoliko monumentalnih turističkih atrakcija Srijemskih Karlovaca.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti