Najave događanja

NASLOVNICA

Vijesti

08.09.2017 00:00, Rubrika: Aktualno vijesti, Broj: 751

Oštećena ograda Kalvarije
 
U srijedu izjutra desila se prometna nezgoda u kojoj je oštećen dio ograde Kalvarije u ulici kod Bajskog groblja u Subotici. U nezgodi je srušeno oko četiri metra ograde. Kako neslužbeno saznajemo, vozaču kamiona je pri manevriranju blokirao volan te je uletio u ogradu tog vjerskog objekta. Vozač se samoinicijativno prijavio Policijskoj upravi Subotica, a pripadnici policije obavili su očevid. Kalvarija kod Bajskog groblja je u nadležnosti Župe Isusova Uskrsnuća u Subotici. 
 
U hrvatskim odjelima 91 novi učenik
 
U ovoj školskoj 2017./18. godini u hrvatske odjele na osnovnoškolskoj i srednješkolskoj razini upisan je ukupno 91 učenik, saznajemo u Hrvatskom nacionalnom vijeću.
Kada su u pitanju osnovne škole, podaci su sljedeći: OŠ Matko Vuković u Subotici (12), OŠ Ivan Milutinović u Subotici (5), a odjel iste škole u Maloj Bosni (6), OŠ Matija Gubec u Tavankutu (4), OŠ Sveti Sava u Subotici (3) i OŠ 22 oktobar u Monoštoru (7). 
Glede srednjih škola, u odjel općeg smjera na hrvatskom jeziku upisano je 30 učenika, a u odjel u Politehničkoj školi (tehničar tiska i tehničar dorade) 24 učenika. 
D. B. P.
 
Prosvjed Srbije zbog paljenja Novosti
 
U Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je pozvan otpravnik poslova Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, kome je uručena prosvjedna nota povodom incidenta koji je nastao prilikom skupa Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu, čije su pristaše zapalile primjerak samostalnog srpskog tjednika Novosti. 
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ocijenilo je da ovakav incident predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te očekuje da se izvršitelji optuže i kazne po zakonu.
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa »da ubuduće spriječi ovakve skupove s izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini«, navodi se u prosvjednoj noti.
 
Poslije dvije godine 
održana sjednica 
MO DSHV-a Aleksandrovo
 
Mjesna organizacija DSHV-a Aleksandrovo održala je 1. rujna skupštinu MO  koju su  zatražili  potpisani članovi iz razloga nerada mjesne organizacije kao i podružnice Subotica.
Izabrano je rukovodstvo mjesne organizacije DSHV-a Aleksandrovo u sljedećem sastavu: predsjednik Ivan Tumbas, dopredsjednik Vladimir Perić i članovi Ilinka Vukoja, Ivan Sekereš i Marinko Ivković.
Na sjednici skupštine MO DSHV-a Aleksandrovo donijeta je sljedeća odluka: 
»Subotička podružnica je u svojih dosadašnjih 27 godina postojanja služila za primjer drugim podružnicama stranke. Mjesna organizacija Aleksandrovo smatra da je nedopustivo da poslije izborne skupštine Podružnica potpuno obustavi s radom, te odgovornost snosi  izabrana predsjednica. MO DSHV-a Aleksandrovo traži da se pitanje rukovodstva Podružnice Subotica u najkraćem roku riješi, zakazivanjem skupštine Podružnice na kojoj će se razriješiti staro rukovostvo, te izabrati novo«.
Ivan Tumbas, predsjednik MO DSHV-a Aleksandrovo
 
200 godina Kapele mira
 
Proslava 200. obljetnice izgradnje Kapele mira u Srijemskim Karlovcima bit će upriličena u petak, 8. rujna, svetom misom zahvalnicom koja počinje u kapeli u 17 sati (Ul. Karlovačkog mira bb, Srijemski Karlovci). Karlovački mir je mir sklopljen u Srijemskim Karlovcima 26. siječnja 1699., između Austrije i njenih saveznika na jednoj strani i Turske na drugoj (na kraju Velikog bečkog rata 1683. – 1699.), uz posredovanje Engleske i Nizozemske. Pregovarači su se sastajali 36 puta i konačno odlučili da potpišu mir, na dvadeset godina, 15 minuta prije ponoći. Određene su nove granice između Austrije i Turske. 
Na mjestu gdje je potpisan Karlovački mir u Srijemskim Karlovcima petrovaradinski franjevci su u nekadašnjoj vijećnici uredili bogomolju da bi karlovački katolici podigli 1817. današnju Kapelu mira. U njoj se slavi, kao patrona, Gospa od mira, a kapelom upravlja Srijemska biskupija. Kapela mira je vrhunsko spomen-obilježje početka procvata moderne kršćanske Europe. Jedna je od nekoliko monumentalnih turističkih atrakcija Srijemskih Karlovaca.
 

Uvodnik

Tjedni uvodnik – Tjedni uvodnik

Smjer

O tome kako su mjerodavna tijela reagirala na zahtjeve manjinskih predstavnika pisati u sljedećim brojevima

Vijesti