Najave događanja

NASLOVNICA

Šarolik program i veći broj udruga

08.09.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 751
Sastanak u povodu manifestacije Srijemci Srijemu, održan u Golubincima

Manifestacija Srijemci Srijemu, peti put zaredom, ove godine bit će održana u subotu, 16. rujna, u 19 i 30 sati, u Centru za kulturu u Staroj Pazovi. Nakon Srijemske Mitrovice, Šida, Rume i Novog Sada, ovogodišnji domaćin manifestacije bit će HKPD Tomislav iz Golubinaca. Svi detalji oko održavanja manifestacije, tehničkih uvjeta i programa dogovoreni su na sastanku hrvatskih udruga iz Srijema, koji je održan 30. kolovoza u Golubincima. Manifestaciju zajedno organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD Tomislav, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz medijsko pokroviteljstvo NIU Hrvatska riječ. Kako je dogovoreno na sastanku, u programu će, osim domaćina, sudjelovati udruge iz Srijema: HKPD Matija Gubec iz Rume, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, HKD Šid iz Šida, HKD Ljuba, Društva hrvatske mladeži Zemuna, Zajednica Hrvata Zemuna – knjižnica i čitaonica Ilija Okrugić, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina, dok će kao gosti nastupiti HKC Bunjevačko kolo – ogranak u Žedniku te članovi Hrvatske čitaonice Subotica. Osim njih, ove godine u Srijemu će se prvi puta predstaviti i recitatori, pjesnici, a jedna od novina bit će predstavljanje rukotvorina članova kreativne radionice Fischer iz Surčina.
 
Tradicijski elementi
 
Manifestacija Srijemci Srijemu prvi je puta organizirana 2013. godine u Srijemskoj Mitrovici. Glavna ideja je da se kroz nju objedine sve kulturne srijemske udruge kako bi na jednom mjestu prikazali vlastita kulturna postignuća: 
»Cilj ovakvih manifestacija je da publici u onom mjestu u kojem se održava ova vrsta manifestacije predstavi ono najbolje što hrvatske udruge rade tijekom godine. Ove godine su se udruge dogovorile da će predstaviti vrlo šarolik program. To znači da će se, osim folklora, predstaviti izvanredni tamburaški sastavi, ali i zborovi koji su i poznati po svom kvalitetnom izvođenju skladbi, kako hrvatskih tako i drugih autora, a da ne kažem kada se začuje ovdje klapska pjesma da to onda nešto znači. Ove godine prvi puta će se pojaviti i pjesnici recitatori koje do sada u Srijemu nismo čuli, a prvi puta će se predstaviti članovi udruge iz Surčina sa svojim rukotvorinama. Veoma će biti zastupljeni tradicijski elementi i ova priredba će, kao i prethodnih godina, pokazati da se udruge čitave godine pripremaju za svoj nastup. Vjerujem da će publika uživati i da će nakon ove manifestacije izaći veseli i da će kazati da hrvatske udruge odlično rade svoj posao, kako na očuvanju svoje tradicije, tako i nacionalnog identiteta«, istaknula je menadžerica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.
 
Veći broj udruga
 
Hrvatsko nacionalno vijeće jedno je od organizatora ove važne manifestacije za Hrvate u Srijemu: »Kao i prijašnjih godina HNV pruža svu logističku podršku organizaciji ovakve manifestacije i potiče sve naše udruge iz Srijema da se aktivno uključe kako u organizaciju manifestacije, tako i u samu pripremu programa kojim će na kvalitetan način predstaviti hrvatsko kulturno naslijeđe u Srijemu. Drago mi je da iz godine u godinu imamo sve više udruga koje nastupaju na manifestaciji i samim tim se i program produljuje. Time se pokazuje da hrvatska kultura u Srijemu ima neku perspektivu i da je broj članova sve veći. Pohvalio bih ovom prilikom hrvatsku udrugu iz Surčina i potaknuo bih da i dalje nastave tako uspješno raditi, a imat će priliku ove godine i predstaviti nam se«, ističe član IO HNV-a zadužen za područje kulture Zlatko Načev.
 
Dvije manifestacije u jednoj
 
Ovogodišnja manifestacija u Golubincima bit će održana u okviru tradicionalne manifestacije u tom srijemskom mjestu, Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara: 
»Golubinčani, kao inače dobri domaćini, potrudit će se da budu dobri domaćini. Ova manifestacija je do sada  dostigla veliki nivo kako u Rumi tako i u Petrovaradinu, a mi ćemo se potruditi da barem taj nivo dostignemo. Osigurali smo sve tehničke uvjete, a na udrugama je da pokažu što su radili tijekom čitave godine. Manifestaciju Srijemci Srijemu uklopili smo u našu tradicionalnu manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara, koja inače traje tri dana. Ove godine, prvog dana te manifestacije u petak, 15. rujna, bit će održana poetsko-tamburaška večer, na kojoj uvijek predstavljamo nekoga od mladih pjesnika. U subotu, 16. rujna, bit će održana manifestacija Srijemci Srijemu, na kojoj ćemo se veseliti i pjevati baš kao što je naš Ilija Žarković znao raditi. U nedjelju, 17. rujna, bit će prikazana predstava škole Pepo Krsto iz Surduka. Iskreno se nadam da će gosti uživati, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini«, rekao je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.
Financijsku podršku održavanju ove manifestacije pružilo je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti