Najave događanja

NASLOVNICA

Mladi aktivni u kulturi, u politici slabo

08.09.2017 00:00, Rubrika: Razgovor, Broj: 751
Mladen Petreš, predsjednik UG Hrvatski Majur i Mladeži DSHV-a

U organizaciji Udruge građana Hrvatski Majur protekloga je vikenda u Tavankutu održan seminar na temu Mladi u društvenom životu hrvatske zajednice u Srbiji – povijest, stanje i perspektive. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom te udruge Mladenom Petrešom. Danas doktorand na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Petreš je od malih nogu član tavankutskog HKPD-a Matija Gubec. U Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini aktivan je od osnutka Mladeži te stranke 2007. godine. Danas je predsjednik Mladeži DSHV-a. 
»Kako sam odrastao tako se moj interes širio i na polje društvene angažiranosti. Odluku da se ‘aktiviram’ nisam praktično ni donio, to je ustvari bio logičan slijed stvari. U Mladeži DSHV-a sam isprva bio aktivan u zavisnosti koliko su mi obveze na fakultetu dopuštale. Aktivnije sam se uključio u manjinsku politiku nakon izbora za predsjednika Mladeži DSHV-a, a pogotovo izborom za vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća«, kaže Petreš na početku razgovora govoreći o svojem angažmanu u hrvatskoj zajednici. 
Koliko su, prema Vašim iskustvima i uvidima, mladi aktivni i vidljivi u društvenom životu hrvatske zajednice, dakle od područja politike, preko kulture i informiranja, do sporta i slično...?
Angažiranost mladih veoma varira. Ovisi o sredini u kojoj žive, osobnih afiniteta i potreba itd. Međutim, angažiranost mladih iz hrvatske zajednice na polju kulture i u nekoj mjeri sporta, mogu ocijeniti kao veoma visoku, za razliku od političke angažiranosti, gdje se primjećuje slabiji interes mladih. 
Koji su razlozi što mladi nisu više uključeni u tzv. manjinski život Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji? 
Mislim da mladi Hrvati u Srbiji dijele istu sudbinu mladih u srpskom društvu. U slučaju političke angažiranosti tu postoji stav da je politika nešto loše, a da su političari loši ljudi. Nažalost, u korist takvog mišljenja mogu se naći mnogi primjeri. Međutim, bez razvoja političkog mišljenja i aktivnog političkog djelovanja teško da se može učiniti išta za poboljšanje svoga položaja, zajednice i društva sveukupno. S druge strane, posljednjih dva i pol desetljeća nije baš popularno biti Hrvat, pa još politički aktivan, a mladi to osjećaju. 
Kako vidite perspektive kada je u pitanju uključenost mladih u društveni život hrvatske zajednice? Kako odgovoriti na izazove poput nepovoljne demografske slike, odlaska mladih u inozemstvo, asimilacije... 
Kao što sam već rekao, mladi iz hrvatske zajednice dijele sudbinu svih mladih u srpskom društvu. Kako i sve ostale mlade, tako i nas pogađa loša ekonomska situacija u državi, nemogućnost dobivanja zaposlenja nakon završetka studija itd. Upravo su to sve razlozi što mladi u Srbiji sve više svoj pogled okreću k Zapadu i svoju budućnost vide negdje vani. Nekada su mladi iz naše zajednice u značajnijem broju odlazili u Hrvatsku na školovanje pa tamo ostajali. Međutim, danas je i to rjeđa pojava, a mladi sve više odlaze u razvijene zemlje EU. Napomenuo sam na konferenciji u Tavankutu upravo taj problem, taj »blagoslov« i »prokletstvo« posjedovanja hrvatske putovnice. Koliko je dobro što naši mladi mogu lakše putovati i školovati se u inozemstvu posjedujući putnu ispravu Hrvatske, isto tako veća je šansa da nam mladi odu i ne vrate se više. Na taj način putovnica pojedincu pomaže, ali odljevom mladih i obrazovanih ljudi, mala zajednica, kao što je hrvatska zajednica u Srbiji, puno gubi. Zbog toga bismo trebali raditi na tome da se mladi aktivno uključe u život zajednice, da ih se informira o problemima, da se radi na povezivanju i umrežavanju mladih. Jedino se na taj način može očekivati da mladi razviju svijest da trebaju i mogu pomoći zajednici kojoj pripadaju. Međutim, jedna od zanimljivih konstatacija koju smo čuli na konferenciji jeste da čak ako i netko ode u inozemstvo da radi i da se ostvari, trebalo bi da ne prekida veze sa zavičajem, jer može i iz inozemstva pomoći zajednici.
Kažite nam više o udruzi Hrvatski Majur? Kako se zainteresirani mladi mogu uključiti u rad udruge? Koji su vam daljnji planovi?
Udruga građana Hrvatski Majur je mlada organizacija koja u planu ima da i ubuduće bude organizator seminara i radionica kojima bi bio cilj, kako međusobno upoznavanje mladih Hrvata u Vojvodini i učenja o povijesti i kulturi svog naroda, tako i upoznavanje s mladima iz većinskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica radi razvijanja međunacionalnog dijaloga i suradnje. Svi mladi koji su zainteresirani mogu se javiti na mail adresu hrvatskimajur@gmail.com  pa da vidimo na koji način možemo ostvariti komunikaciju i suradnju.

 

 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti