Najave događanja

NASLOVNICA

Kraj Somborskog puta nekad...

08.09.2017 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 751

Prostor na staroj fotografiji teško je prepoznatljiv, jer crkvu već desetljećima okružuje veliki park i visoko drveće, za razliku od prizora na slici. Prikazana je lokacija crkve Isusova uskrsnuća pokraj Somborskog puta, u narodu znane kao »Mala« ili »Mamužićeva«. Zovu je »Mala«, jer je plan izgradnje samo djelomično ostvaren: »...Crkva je nedovršena kao građevina, jer se nije ostvario prvotni plan mons. Lajče Budanovića, biskupa, da to bude katedrala. I ovakva kakva je sad, crkva je građena na dva puta: započeta je 1933. godine bez plana, jer gradske vlasti nisu dozvolile da tu bude crkva. Ing. Karlo Molcer je 1940. godine načinio projekt i prema njemu je crkva dograđena ovakva kakva sad izgleda« – zapisano je u pregledu istorijata Župe Isusova uskrsnuća iz 2008. godine.
Prema planu iz tog vremena, kupola bi 15 metara nadvisila sadašnji objekt. U crkvi postoji model nekad zamišljenog i nikad dovršenog vjerskog objekta, prema tim izvornim idejama i planovima.
Crkva je građena, između ostalog, iz dijela sredstava Zaklade nekadašnjeg gradonačelnika Lazara Mamužića i supruge mu Elizabete (Jelisavete) rođene Jakobčić (Jakovčić), što se još pamti među starijim Subotičanima, kao i naziv »Mamužić«, koji je iz tih razloga nastao i opstao u narodu.
Na staroj fotografiji se vidi i trasa prve tramvajske pruge koje više nema, a prolazila je uz Somborski put, do »Somborske kapije«, još od 1897. godine.

Uvodnik

Tjedni uvodnik – Tjedni uvodnik

Smjer

O tome kako su mjerodavna tijela reagirala na zahtjeve manjinskih predstavnika pisati u sljedećim brojevima

Vijesti