Najave događanja

NASLOVNICA

Kraj Somborskog puta nekad...

08.09.2017 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 751

Prostor na staroj fotografiji teško je prepoznatljiv, jer crkvu već desetljećima okružuje veliki park i visoko drveće, za razliku od prizora na slici. Prikazana je lokacija crkve Isusova uskrsnuća pokraj Somborskog puta, u narodu znane kao »Mala« ili »Mamužićeva«. Zovu je »Mala«, jer je plan izgradnje samo djelomično ostvaren: »...Crkva je nedovršena kao građevina, jer se nije ostvario prvotni plan mons. Lajče Budanovića, biskupa, da to bude katedrala. I ovakva kakva je sad, crkva je građena na dva puta: započeta je 1933. godine bez plana, jer gradske vlasti nisu dozvolile da tu bude crkva. Ing. Karlo Molcer je 1940. godine načinio projekt i prema njemu je crkva dograđena ovakva kakva sad izgleda« – zapisano je u pregledu istorijata Župe Isusova uskrsnuća iz 2008. godine.
Prema planu iz tog vremena, kupola bi 15 metara nadvisila sadašnji objekt. U crkvi postoji model nekad zamišljenog i nikad dovršenog vjerskog objekta, prema tim izvornim idejama i planovima.
Crkva je građena, između ostalog, iz dijela sredstava Zaklade nekadašnjeg gradonačelnika Lazara Mamužića i supruge mu Elizabete (Jelisavete) rođene Jakobčić (Jakovčić), što se još pamti među starijim Subotičanima, kao i naziv »Mamužić«, koji je iz tih razloga nastao i opstao u narodu.
Na staroj fotografiji se vidi i trasa prve tramvajske pruge koje više nema, a prolazila je uz Somborski put, do »Somborske kapije«, još od 1897. godine.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti