Najave događanja

NASLOVNICA

Obrazovanje i odgoj

08.09.2017 00:00, Rubrika: Kolumna, Broj: 751
Treća strana medalje

Jedan od najvažnijih zadataka ljudskih društava u bilo koje doba bio je briga i staranje o potomstvu. Obrazovanje i odgoj jesu način da se malo dijete pripremi za život, da kada odraste nastavi kulturu svojih roditelja. U našoj domovini, kao i u većini susjednih država, mališani 1. rujna kreću da pohađaju odgojno-obrazovne ustanove, od vrtića do srednje škole. Naši zvaničnici raznih nivoa za ovu školsku godinu su najavili i neke revolucionarne korake k boljem i suvremenijem obrazovanju. Primjera radi, u 200 škola eksperimentalno će se uvoditi »elektronski dnevnici«. Nastavnik će, umjesto klasičnog školskog dnevnika nositi računalo u kojem će bilježiti ocjene pojedinih đaka, a roditelji će imati istovremeni uvid u školske rezultate svoje djece. Druga najavljena novina je da će se, počevši sa sadašnjim petim razredima, uvoditi tri  »nova predmeta« na polju tjelesnog odgoja, informatike i tehničkog obrazovanja. Još jedna novina bit će uvođenje školske uniforme bar u 50% škola. I razni sindikati prosvjetnih radnika, to nije novost, za početak školske godine najavili su prosvjedne štrajkove, prije svega zbog plaća. 
 
Elektronski dnevnici
 
U ponedjeljak navečer na RT Vojvodine 2 bio je organiziran razgovor s državnom tajnicom u ministarstvu za prosvjetu, znanost i tehnološki razvoj i jednim visokim sindikalnim dužnosnikom. Saznao sam sljedeće: istina, uvođenje e-dnevnika predviđeno je u 200 škola, bio je i natječaj, ali zasad samo u 60 škola postoje uvjeti za ovaj, u biti, pokus. Ima raznoraznih problema. Primjerice, nastavnik će morati usporedo voditi i e-dokumentaciju ali i klasičnu. Da stvar bude malo kompliciranija, ako se riješe programerski detalji, prije svega zaštita podataka, ostali predavači neće moći vidjeti ocjene koje je nastavnik dao, kako to ne bi utjecalo na ocjenjivanje drugih (kao da ne postoji razgovor između nastavnika). Svaki roditelj će moći vidjeti ocjene svog potomka, ali ispalo je da je i ovo samo »reklamni« potez. Naime, razredni starješina će nakon dva dana ocjenjivanja, da dijete može samo »priznati«, tražene informacije slati e-mailom i SMS porukom. Koliko se ja sjećam, svaki roditelj je na roditeljskim sastancima mogao vidjeti ocjene, ali je i skoro u svako doba u pauzama nastavnik bio na raspolaganju roditeljima. Želim reći da, po mom mišljenju, ovo baš nije neka važna novina. Svakako će na koncu školske godine dnevnici biti tiskani i na papiru, koji će se u principu trajno čuvati u određenim arhivima. Zasad u Vojvodini neće biti ovakvih pokusnih škola. Meni cijela ova akcija miriše na nečiji »dobar biznis«. Sličan dobar biznis je i s udžbenicima, jer, primjera radi, tko ima dvoje djece u osnovnoj školi (koji naravno idu u različite razrede), mlađe dijete često ne može koristiti knjige starije(g), jer učiteljice u suradnji sa savjetom roditelja imaju pravo birati izdanja raznih izdavača. Malo me iznenadilo to da je u razgovoru napomenuto kako će validnost udžbenika s tri podići na četiri godine. Kao da je znanje neka kvarljiva roba koja ima svoj garancijski rok. Razmišljam o materinjem jeziku, matematici, fizici, kemiji, zemljopisu i biologiji – što se može napisati a da ti postulati traju samo tri godine. Kao i uvijek, kod nas »najviše novina ima u povijesti«, ali to je druga tema. No nema »novih predmeta« nego se postojeći proširuju i prilagođavaju sadašnjem trenutku.
 
Obrazovanje košta!?
 
Uvođenje školskih uniformi pravda se argumentom da će, ako učenici budu istovjetno odjeveni, time »socijalne razlike« biti manje vidljive, što će pak rezultirati smanjenjem nasilja u školi. Lansirana je i ideja da će u tekstilnim školama učenici ovakve uniforme izrađivati skoro besplatno. Ovo je jednostavno diskutabilna ideja. Socijalne razlike, koje su nažalost sve veće i veće, ne mogu se »maskirati« uniformom. Zapravo, roditelji slabijeg materijalnog stanja naprosto ne mogu ovo isfinancirati. Mnogi intervjuirani direktori su čvrsto protiv ove ideje. Neke banke u svojim reklamama nude godišnji kredit s povoljnom kamatom kako bi roditelji mogli kupiti sve što se od učenika zahtijeva, da budu opremljeni po zahtjevima ministarstva. U svemu ovome postoji i dobra vijest. Škole u kojima se nastava izvodi na jezicima nacionalnih manjina zasad će biti pošteđene ovih novih ideja. A problema svakako ima i u ovim školama.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti