Najave događanja

NASLOVNICA

Koliko su mladi uključeni u društveni život hrvatske zajednice?

08.09.2017 00:00, Rubrika: Pitanje tjedna, Broj: 751

Andrea Matin, 
Monoštor
Još uvijek suzdržani
 
Ja sam iz Monoštora i tamo ima mladih, ali mislim da još uvijek u nedovoljnoj mjeri javno izražavamo svoje potrebe i mišljenja. S druge strane, ni stariji nam u određenom smislu ne daju dovoljno prostora. Smatram da mi mladi imamo znanja i vještina koje bismo trebali pokazivati, a problem je i do nas samih jer smo nedovoljno aktivni i suzdržani. Još uvijek nismo starijima stavili do znanja što hoćemo, da postojimo i da želimo uraditi nešto za sebe i za svoju zajednicu. Što se tiče straha od javnog očitovanja nacionalne pripadnosti, prije je bilo više zaziranja, ali je sada situacija bolja. Danas imamo hrvatske institucije poput Hrvatskog nacionalnog vijeća koje su potpora Hrvatima u Srbiji, pa i u Monoštoru. Sad je kod nas u osnovnoj školi s radom počeo i odjel na hrvatskom jeziku. Mislim da u zajednici ima prostora gdje bismo se mi mladi mogli pokazati i razvijati. Članica sam KUDH-a Bodrog iz Monoštora i apsolventica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu – departmana za matematiku i informatiku. Mladi se sve više uključuju u rad KUDH-a Bodrog, mislim da dajemo svoj doprinos radu udruge. Tu ima perspektive za nas. Konferencije poput ove u Tavankutu puno znače, tu vidimo da ima nas koji dijelimo slične probleme, tu se bolje upoznajemo. Zajednički ćemo puno lakše ostvarivati naše interese, a ne kao pojedinci. 
D. B. P.
 
Vanja Pakledinac, Vajska
Potrebno više poticaja
 
Mladi iz Vajske uglavnom odlaze na studije u Novi Sad ili Suboticu, neki i u inozemstvo, tako da mladih nema u dovoljnoj mjeri da bi se nešto ozbiljnije uradilo. Mada postoji opcija da iz mjesta tzv. privremenog boravka pokušaju nešto uraditi za hrvatsku zajednicu u mjestu iz kojeg su potekli. To je bila tema jednog od panela na ovoj konferenciji u Tavankutu. Kada je u pitanju cijela hrvatska zajednica u Vojvodini, mislim da postoji kritična masa mladih za neki ozbiljniji angažman, ali je potrebno da ih se jače animira. I mladi, s druge strane, nisu dovoljno aktivni, ali s jednim aktivnim pristupom, projektima poput ove konferencije, mislim da se otvara prostor da se jače uključe u društveni život hrvatske zajednice i da daju svoj doprinos. Ja sam apsolvent ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Član sam Mladeži DSHV-a. U nekom od KUD-ova nisam aktivan, više me zanimaju neke druge oblasti. Bio sam član tima koji je radio na izradi Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji. Trebao bih sudjelovati i u timu za izradu strategije koja se tiče službene uporabe jezika. Situacija glede uključenosti mladih bi mogla biti bolja, jer mladi imaju potencijala, samo nam je potrebno više poticaja, poput ove konferencije, da to ne budu samo projekti koji se tiču folklora i tradicije. 
D. B. P.
 
Dalibor Mergel, Starčevo
Malobrojni u Banatu
 
Mislim da mladi nisu dovoljno uključeni u društveni život hrvatske zajednice, ali treba imati u vidu da njihov broj nije jako velik jer je zajednica demografski dosta stara. Treba imati u vidu i procese asimilacije koji postoje, kao i nepovoljno društveno ozračje za javno očitovanje hrvatske nacionalne pripadnosti. Konkretno u Banatu ima malo Hrvata, oko 3.000, a samim tim je mali broj i nas mladih. Imamo Udrugu banatskih Hrvata u Zrenjaninu. Također, problem je i odlazak mladih u veća mjesta ili u inozemstvo, pogotovo intelektualne elite. Velika je želja za posjedovanjem hrvatske putovnice i kod nekih se tu završava interes za sudjelovanje u hrvatskoj zajednici. Ipak, ima i onih koji se zaista zanimaju za hrvatsku zajednicu. Još jedan od problema je što nismo dovoljno umreženi, što je u određenoj mjeri slučaj i kod mladih u cijeloj hrvatskoj zajednici u Srbiji. U Starčevu ćemo uskoro organizirati proslavu obljetnice doseljavanja Hrvata u ovo mjesto. To je prvi korak da budemo vidljiviji. Inače, ja sam diplomirao etnologiju-antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i pisao sam diplomski na temu etničkog identiteta Hrvata u Banatu. Hrvati u Banatu su slabo vidljivi u svim segmentima, pa i u znanstvenoj javnosti. A sve to onda utječe i na angažman mladih.
D. B. P. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti