Najave događanja

NASLOVNICA

Konji vranci, razigrani

08.09.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 751

Prvi u redu prijatelja prirode i društva su svakako životinje, a vrijeme provedeno s njima je neprocjenjivo. O toj dragocjenosti pisali su mnogi stručnjaci, a još u 9. stoljeću životinje su korištene u terapijske svrhe. No, nisu svi ljudi u prilici imati kućne ljubimce, niti da u blizini imaju neki salaš, uzgajališta, farme ili neka druga kućanstva u kojima su životinje brojne pa da mogu uživati u njihovom društvu. Ali, uz zoo vrtove, postoje mjesta na kojima možemo provesti jedan lijep dan u prirodi sa životinjama. Ovog tjedna predlažemo dan u Zobnatici.
Zobnatica je naselje smješteno u Sjevernobačkom okrugu, udaljeno 25 kilometara od Subotice i samo 5 kilometara od Bačke Topole. Najpoznatije po ergeli konja, sa svojim Parkom prirode, ovo mjesto obiluje mnoštvom sadržaja ljubiteljima prirode, sporta, druženja, lova i ribolova. 
 
Điha, điha
 
Ovo mjesto je centar konjičkog sporta i konjarstva općenito. Ergela je osnovana 1750. godine, a sadrži hipodrom, teren za natjecanje u preponskom jahanju, konjske staje i pokriven prostor za jahanje i treninge. Uz profesionalne jahače prostor je na raspolaganju i turističkim posjetiteljima u vidu škole jahanja, vožnje fijakerom ili turističkog jahanja. U kompleksu se nalazi i Muzej povijesti konjičkog sporta koji je izgrađen u obliku potkovice, galerija umjetničkih slika i nekadašnji kaštel obitelji Törley. Stalna postavka Muzeja prati vrijeme od nastanka ergele, opremu od rimskog doba, važne dekrete koji su utjecali na sudbinu konjarstva, a tu su i kočije, preparirane životinje i sav prateći konjski pribor. Cijeli kompleks je u znaku konja, tako da ne čudi što će vas već na ulazu dočekati statua Jadrana, najpoznatijeg grla s ergela, koja je napravljena u prirodnoj veličini. 
 
Leti, pliva, gmiže
 
Kada završite obilazak ergele i druženje s konjima, odlično će vam doći opuštanje uz vodu. U neposrednoj blizini ergele nalazi se akumulacijsko jezero, formirano u dolini rijeke Krivaje za potrebe navodnjavanja poljoprivrednih površina ali je jezero privuklo brojne posjetitelje, pa je vremenom preraslo svoju namjenu. Danas se na obali jezera nalazi štrand, uređena plaža, sportski tereni, kafići i jezerska čarda. Jezero je bogato ribom, pa su i ribolovci česti gosti na ovoj jezerskoj oazi, a društvo im prave šaran, som, smuđ, amur i druga bijela riba.
Park prirode Zobnatica je dom rijetkim vrstama vodozemaca, gmizavaca i sisavaca, a na ovom području je zabilježeno oko 150 vrsta ptica, od kojih se polovina ovdje gnijezdi, a Zobnatica dobija status nacionalnog značaja za ptice. Prava jedna oaza prirode i života.
Nekoga će privući podatak da je riječ o najtrofejnijoj ergeli iz razdoblja bivše Jugoslavije, nekoga će privući jezero, muzej, ptice, kupanje ili vjetrenjača koja pruža poseban ugođaj, ali će svi uživati u danu na koji nas Zobnatica zove.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti