Najave događanja

NASLOVNICA

Plod uspješne suradnje

08.09.2017 00:00, Rubrika: Širom Vojvodine, Broj: 751
U Srijemskoj Mitrovici otvoren Caritasov centar za mlade volontere

U prostorijama Župnog dvora u Srijemskoj Mitrovici 31. kolovoza svečano je otvoren Centar za mlade volontere mitrovačkog Caritasa. Opremanje Caritasovog Centra za mlade volontere financiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Poljske, a preko Veleposlanstva Poljske u Beogradu. Računalna i elektronička oprema, pokućstvo i radionički materijal, bit će na raspolaganju od rujna, a prva aktivnost bit će obuka njegovateljica za stare sredinom mjeseca. Obuke njegovateljica, edukacija volontera, radionice s partnerskim udrugama privremeno će se odvijati u Župnom dvoru, dok mitrovački Caritas ne nađe trajnije rješenje. Kao osnovni razlog smještaja Centra u prostorije župe navodi se proširivanje djelokruga rada, volonterskih i edukativnih aktivnosti i preko prostornog kapaciteta kojima mitrovački Caritas raspolaže. 
Pomoć župe
 
Župa svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici s velikom radošću otvorila je svoja vrata mladima: »Svako ulaganje u mladost, u pamet i budućnost, jeste pametno i mudro ulaganje. Ovo je jedan projekt volonterskog centra gdje će oni moći nešto naučiti, malo se zabaviti i baviti se korisnim stvarima. Veleposlanstvu i Ministarstvu vanjskih poslova Poljske veliko hvala na toj podršci. Crkva se nikada u povijesti nije postavljala kao voditeljica, nego kao službenica. I u toj ulozi, ona ima pred sobom cjelovitog čovjeka, ne samo za njegove religiozne potrebe, nego i ekonomske i kulturne. Ono što Crkvu čini humanitarnom, to je njen izlog. U našoj župi ima dovoljno prostora koji može biti iskorišten na opću korist i župa je otvorena za sve ljude dobre volje, posebno za mlade jer je ulog u njih naša budućnost«, istaknuo je generalni vikar Srijemske biskupije prečasni Eduard Španović. 
Svečanom otvaranju prisustvovali su, osim predstavnika grada, društvenih i obrazovnih institucija i viša referentica za suradnju i kulturu Veleposlanstva Poljske Adriana Vitezović i zamjenik veleposlanika i šef političko-ekonomskog odjeljenja Andrzej Kindziuk. Projekt Veleposlanstva Poljske realiziran je u okviru njihovog natječaja razvojne pomoći. Kako je tom prilikom istaknuto, odnosi između Poljske i Srbije su dobri i čvrsti, ne samo na političkom planu, nego i na društvenoj i međuljudskoj razini: »Ukupno na raspolaganju imamo 25.000 eura. Ove godine smo odabrali ukupno sedam projekata, a jedan od njih je ovaj u Srijemskoj Mitrovici. Razvojna pomoć koju mi pružamo je srž aktivnosti našeg veleposlanstva. Ova pomoć namijenjena je upravo običnim ljudima, ljudima u nevolji i to je srž vanjske politike Poljske. Mi svakako želimo pružiti pomoć, ali da bi ona mogla biti efikasna, moramo imati partnere na terenu s iskustvom i znanjem kao što je Caritas iz Srijemske Mitrovice i Caritas Srbije. I u našoj zemlji je Caritas jedna od najuspješnijih organizacija koja svoju pomoć pruža od srca. Mi u Veleposlanstvu smatramo da je ovaj projekt bio najbolji koji smo dobili od svih naših partnera i drago mi je što je sve uspješno završeno«, rekao je Andrzej Kindziuk, dodajući da će suradnja sa Srijemskom Mitrovicom biti nastavljena i ubuduće.
 
Još veća podrška u budućnosti
 
Ovo je prvi projekt koji je Caritas Sveta Anastazia usješno realizirala s veleposlanstvom Poljske: »Edukacije s njegovateljicama obuhvaćaju 15 do 20 osoba koje se, na žalost, ne mogu smjestiti u prostorije Caritasa. Ovdje imamo prostor za to i imamo veliku grupu mladih koji su vrlo aktivni i u karitativnim aktivnostima. Onog trenutka kada budemo imali svoj krov nad glavom, sva tehnička oprema bit će prenesena kod nas, a mislim da će za to vrijeme i naši mladi stasati i onda ćemo se zahvaliti na gostoprimstvu. Jako nam je važno da mlade povučemo s ulice, da ih angažiramo i da ne damo prostor negativnim aspektima. Želja nam je da, osim edukativnih, organiziramo i kreativne radionice i zajednička druženja s drugim udrugama«, ističe koordinatorica Caritasa Sveta Anastazia Kristina Dragišić.
Projekt je vrijedan 5.000 eura, a kako navode u srijemskomitrovačkom Caritasu, postoje nagovještaji i za veću podršku u budućnosti uz pomoć koje će i trajno riješiti svoje pitanje prostora.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti