Najave događanja

NASLOVNICA

Sastav na temu stigla je jesen

06.10.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 755

Za neke doživljaje su definitivno potrebne godine, iskustvo ili ipak samo dobar tajming. Još od momenta kad nas u školi nauče pisati, pa do kraja školovanja uvijek od nas traže da otisnemo dojam koji jesen ostavlja na nas. Nikad, ali zaista nikad mi nije padalo na pamet ništa osim čuvenog početka »stigla je jesen u moj kraj«... pa još bolji nastavak »lišće žuti i opada, sve je naravno šareno«. Realno, što još da dodam? Počela je škola, pada kiša, u učionicama je hladno... to nikako nije smjelo doći u obzir. No, par godina i dođeš do naprednije verzije u kojoj opalo lišće podsjeća na tepih koji priroda pravi, a u srednjoj školi se već igraš s dimenzijom osjećanja koje jesen u tebi budi.
Ah, te jeseni i njeni radovi... A sad, sve o čemu želim pričati i pisati je baš ta jesen. Sve je jednostavnije, nitko te ne ocjenjuje, a sve što vidiš i zapažaš je za čistu peticu. A i koliko god bili ljubitelji ljeta, mora i plaža, jesen je sve draža i postoji niz aktivnosti kojima možemo upotpuniti dan u prirodi i sve više sadržaja na koje moramo odgovoriti. Ovu Prirodu i društvo posvećujemo prijedlozima kako provesti dan u kojem se uživa jesen.
 
Jesenski tepih
 
Šetanje parkom, ulicom, šumarkom je odlična rima za započeti ovaj prijedlog koji bismo mogli nazvati i šetnjom bez plana. Ubaciti se u ugodne tenisice ili neke udobne cipelice i šetati, šetati i šetati. Savjet je naravno da birate ulice sa što više drveća kako bi efekt bio što šareniji, a list koji je otpao što šuškaviji pod nogama. I naravno, izaberite i neku ulicu kroz koju niste nikad prošli.
Jesen na planini je prijedlog koji otvara nove poglede i na jesen i na planinu. O tome koliko je tamo sve čarobno dočarava i poziv na jedan događaj na planinu, koji se zove Hiljadu boja Stare planine, ali tome bi vrijedilo posvetiti posebno poglavlje ove rubrike. Svakako, ne propustite šansu da vam pluća u planini prodišu i krenite putem lista, proplanka i vrhova.
Kraljica bundeva je stigla pa i prilika za jesenske dekoracije. Bundeve, bundevice, velike, dekorativne i male. Izbor ogroman i ideja pregršt. Gajba puna jabuka uz dvije-tri bundeve i gonak je spreman, a na stolu i po koji cvijet, suha grana, u ovalu kesten i žir i igra se tek zakuhala. U ove aktivnosti je poželjno uključiti i po koje dijete, pa baš kao u školi, napraviti i Čiča Glišu od kestena i čačkalica ili nešto slično jer ovdje mašta može da napravi svašta.
 
Glagoli koji izazivaju
 
Dvorišni radovi. Da-da, radovi. Iako zvuči kao da nije fer i da je poslije radnog tjedna odmor zaslužen ali i dvorište ima dušu, a i godit će vam. Okupite dobro društvo, podijelite zadatke i alatke i uz puno osmijeha i malo dobre volje, dvorište će biti zategnuto. Glagoli koji izazivaju su orezivanje, sjeckanje, košenje, presađivanje i još po koji izostavljeni glagol. Vidjet ćete, uživat ćete i ovo će postati tradicija jer s dobrim društvom, u prirodi, sve je lako i slatko. I da: ne zaboravite pripremiti bundevu, da se poslije svi zaslade.
Nabava gumenih čizama i veselog kišobrana, a i kabanica, ne zvuči kao loša ideja jer jesen će trajati i čari nam svoje davati i zato nabavite opremu jer i kad je sivo, u šetnji je uvijek najljepše bilo.
Zakažite sudar s jednim jesenskim danom i ne opirite se flertu s njim jer je odličan zavodnik. Uživajte u ambijentalnim čarima ovog zavođenja.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti