Najave događanja

NASLOVNICA

Rockersko- mediteranski miks

06.10.2017 00:00, Rubrika: Preporuke iz prve ruke, Broj: 755

Neno Belan je jedan od najpoznatijih pop-rock kantautora u Hrvatskoj, ali i u ex-YU regiji. Karijeru je započeo osamdesetih godina prošloga stoljeća sa splitskim sastavom Đavoli, koji ga je lansirao u orbitu popularnosti, a za što su zaslužni brojni hitovi poput Pričaj mi o ljubavi, Stojin na kantunu, Bambina, Dani ljubavi, Ja volim je, Ostani uz mene... Nakon raspada ovog sastava započeo je samostalnu karijeru. Iz Splita seli u Zagreb, a iz prijestolnice u najrokerskiji grad u Hrvatskoj, Rijeku, u kojoj 1997. »spontano« okuplja prateći bend Fiumens s kojima svira i danas i s kojima je dosad službeno snimio tri studijska albuma. Sveukupno s ranijim Đavolima, Belan je u svoj glazbenički životopis za sada upisao dvanaest albuma. 
U cjelokupnom njegovom opusu možemo prepoznati nekoliko konstanti: Belana kao vječita romantika u čijim stihovima ne manjka motiva sunca i mora, mjeseca i zvijezda, ljubavi, mladosti, zabave, prijateljstva... Nadalje, stilski stvara pod utjecajem rocka 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, iako se u solo karijeri služi i suvremenim trendovima u pop i rock glazbi. Sve ove odlike, ovako navedene, ne moraju nužno rezultirati nečim posebnim, vrijednim istjecanja. Međutim, u slučaju Belana, posebnost i izuzetnost postoje; ovaj iskusni glazbenik ima dar da sitnim trikovima izbjegne banalnost pop glazbe. To je možda nešto što tzv. prosječni slušatelj ili slušateljica ne mogu čuti, no vjerujte mi na riječ, taj dar nije moja izmišljotina već nešto što su uočili i glazbeni kritičari. U konačnici, to je najvjerojatnije i ono što ga čini velikim autorom. 
Kao ovotjednu preporuku izdvojit ćemo Belanov, računajući i Đavole, deseti studijski album – Rijeku snova iz 2007. godine. U pitanju je »album zbirka« koji objedinjuje singlove benda nastale u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Premijerno donosi četiri nove pjesme te isto toliko numera poznatih od ranije, odnosno prethodno izvedenih na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku. Promatrano kao cjelina, radi se o možda i malo nespretnom miksu pop-rock i mediteranskih numera. Ipak, kako sam Belan kaže, to su područja koja su u tom razdoblju bila predmet njegova glazbena interesiranja. Negdje na pola puta između rockerske Rijeke (u kojoj je tada živio baš kao i danas) te rodnog Splita, preciznije obližnjeg Brača, odakle mu je majka. Od rifova i akorda na crvenoj Gretsch gitari (vidljivog i na omotu albuma) do milih zvukova mandoline i klapskog višeglasja. 
»Ja se doživljavam kao pop-rock izvođač. Sad, što to znači? I ja sam iz godine u godinu imao različite utjecaje, svega se tu može čuti, a opet imam neku svoju prepoznatljivost. Temelj je zvuk pod utjecajem šezdesetih, Beatlesa, a na to ide nadogradnja. Eksperimentirao sam s milijun stilova, bilo je tu i latina, reggaea, rocka, popa, klapa, etno zvuka Dalmacije koji je u meni... To je jedan veliki miks, ‘musaka a la Neno Belan‘. Mislim da ljudi kad čuju deset taktova neke moje nove pjesme, već znaju da sam to ja«, pojasnio je u jednom intervjuu Belan. 
Album Rijeka snova otvara istoimena te ujedno i najbolja pjesma na cijelom albumu, napisana u rockerskom štihu. Na to se nadovezuju pop pjesme Srce od leda, Galeb i Divojka s juga koje je snimio s klapom More. U mediteranski intoniranoj Kad plima se diže gostuje Belanov splitski kolega Marijan Ban, a tu su još i: balada Miriše jugo, razigrana u ska miniri Noćas, kao i skoro punkerska obrada tradicionala Dva Bračanina s podnaslovom Fiumera. Album sadržava i instrumentalni intermezzo Suton, a završava smirujućom Bračkom baladom.
Inače, Rijeka snova je Neni i Fiumensima donijela Porina za najbolji pop album 2008. godine u Hrvatskoj. 
Belan danas ima 55 godina života, a prošle je godine proslavio tri desetljeća profesionalnog bavljenja glazbom. Posljednjih godina radi i glazbu za dječje predstave, a vjerujemo da će nam podariti još koji pop album. Ako ništa drugo, Neno i ekipa vole svirati uživo, te ih imamo prilike relativno često gledati i kod nas. Baš prošloga petka održali su dobro posjećen koncert u novosadskom klubu Fabrika. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti