Najave događanja

NASLOVNICA

Donositi plodove kraljevstva Božjeg

06.10.2017 00:00, Rubrika: Meditacija, Broj: 755

U našem svijetu je, nažalost, mnogo nasilja i nepravde koji uzrokuju puno žalosti. Zašto je čovjek takav, zašto postaje nasilan, zašto čini nepravdu? Uglavnom zato jer želi posjedovati nešto što mu ne pripada.
 
Nasilni vinogradari
 
Dvadeset sedma nedjelja kroz godinu stavlja pred nas Isusovu prispodobu o gospodaru koji je zasadio vinograd i dao ga vinogradarima na upravljanje. Kada je došlo vrijeme da vinogradari gospodarevim slugama predaju urod, oni to odbiju te jednog slugu kamenuju, jednog istuku, a jednog ubiju. Tako uradiše i kada vlasnik pošalje druge sluge. Gospodar na kraju pošalje sina, nadajući se da vinogradari s njim neće tako postupiti, ali oni sina ubiše misleći da će im tako pripasti njegova baština (usp. Mt 21, 23-33). Dakle, vinogradari su nasilni prema slugama, a na kraju i sa sinom vlasnika vinograda jer žele prisvojiti ono što im ne pripada.
U kontekstu Isusovog navještaja kraljevstva Božjeg u baštiniku kojeg su vinogradari ubili možemo prepoznati njega samog, Sina Božjeg. Ne dopustiti sinu da uđe u očev vinograd i uzme ono što mu pripada znači odbiti spasenje koje on naviješta i donosi. Zato će vinograd biti oduzet onima koji žele nepravedno gospodariti i dati se »narodu koji donosi njegove plodove!« Prispodoba nam tako otkriva kakvo je to pogrešno ponašanje koje nas udaljava od kraljevstva Božjeg. Najprije nas od kraljevstva udaljava želja za posjedovanjem ili ostvarivanjem krivih ideala, koji nam se čine ispravnima, i to po svaku cijenu. Ne kontrolirajući sebe, u takvim nastojanjima postajemo zli vinogradari koji ne prežu od nasilja kako bi ostvarili zacrtani cilj. Krist, koji za sebe kaže da je »kamen zaglavni«, »kamen što ga odbaciše graditelji« i sam je bio odbačen od onih koji su smatrali da nasljeduju Boga na pravi način, koji su mislili da ispravno vrše njegovu volju. Baš takvi u borbi za svoje ideale odbacili su Sina, smatrajući sebe gospodarima nečega što im ne pripada.
Iako je dvadeset i prvo stoljeće i od odbacivanja Sina prošlo je gotovo dvije tisuće godina, on i dalje biva odbačen od strane suvremenog čovjeka. I danas je mnogo vinogradara koji žele biti gospodari, koji ne prežu od nasilja da bi ostvarili svoje ciljeve, koji su toliko zarobljeni unutar svojih ideja da ne prepoznaju kako su oni pogrešni i udaljavaju ih od onoga što je jedino važno, a to je kraljevstvo Božje.
 
Suzbijanje želje
 
Kraljevstvo Božje dat će se onima koji donose njegove plodove, kaže nam Isus. Znamo da donositi plodove kraljevstva znači nasljedovati Krista i živjeti prema zapovijedima, među kojima je najveća zapovijed ljubavi. Ali, ne živjeti prema vjerskim propisima, onako kako su to činili farizeji, samo izvana, za ljudske oči, nego zapravo, u potpunosti. To znači otkloniti od sebe i grešne želje za posjedovanjem i moći, jer nas upravo te želje vode u grijehe. Vinogradari su počinili nasilje prema vlasnikovim slugama i sinu baš zato što su dopustili da u njima naraste želja za posjedovanjem nečeg što im ne pripada. Nekada ne možemo utjecati na rađanje želje, ali je možemo suzbijati i ne dozvoliti joj da se u nama razvija. To je unutarnja borba sa samim sobom, ponekad teška, ali, uz Božju milost i našu čvrstu volju, takve želje mogu biti zatomljene.
Drugog čovjeka, ma što god on imao, ne smijemo gledati kao svog suparnika, već kao brata. Među braćom nema rivalstva nego ljubav koja se raduje bratovom uspjehu, koja pomaže da se do uspjeha dođe, koja nikada ne poželi ono što je bratovljevo. Tek kad na bližnjeg budemo gledali kao na ljubljenog brata, a ne rivala, moći ćemo donositi plodove Božjeg kraljevstva, jer ljubav ne poznaje zavist, ljubomoru, ona nikada ne može zalutati u nasilje jer ne poznaje osjećaj želje za posjedovanjem tuđeg.
Za sve to je potrebna nutarnja preobrazba i obraćenje koje nam omogućava da u Kristu i onima koji ga nasljeduju vidimo uzore za vlastiti život. Tako ćemo prepoznati da slušati Božje zapovijedi znači slobodu, da grijeh nije samo djelo, nego da on počinje u našim mislima i željama, te da nas jedino grijeh zarobljava i ne dopušta nam hoditi prema Božjem kraljevstvu. Vidjet ćemo i da nam Evanđelje otkriva najdublju istinu o čovjeku, da nas ono vodi putem neba, te njegovu dragocjenost trebamo cijeniti i više se posvetiti čitanju i osluškivanju njegove poruke.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti