Najave događanja

NASLOVNICA

Postojani zahvaljujući zajedništvu i slozi

06.10.2017 00:00, Rubrika: Crkva, Broj: 755

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom kroz prikaz povijesti župe Irig u subotu, 30. rujna, u hotelu Termal u Vrdniku obilježena je 200. obljetnica postojanja iriške župe. Svečanost je izvedbom svojih kompozicija i skladbi upotpunio mješoviti zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice, a o važnim povijesnim trenucima ove srijemske župe govorili su domaćin župnik Blaž Zmajić i župljanke Iriga, podsjećajući tom prilikom sve prisutne na važne datume i događaje koji su se odigrali tijekom dva stoljeća postojanja župe Irig.
 
U početku bez crkve
 
Prvi pisani podaci govore da je u iriškoj župi krajem XVIII. stoljeća živio tek mali broj katolika, Mađara i Nijemaca, za čiji vjerski život su skrbili svećenici iz Rume. Vjerski život u Irigu počinje 1759. godine kada je krizmano 10 osoba.Tada u ovom malom fruškogorskom mjestu nije postojala nikakva javna crkva, pa se bogoslužje obavljalo u maloj kućnoj kapelici. Nekoliko godina kasnije 1770. godine carica Marija Terezija pokrenula je inicijativu za izgradnju crkve. Crkva ipak ni tada nije podignuta, kako se u povijesnim podacima navodi, zbog malog broja katolika. Tek 1803. godine izgrađena je župna crkva Svih Svetih u Irigu. Prvog listopada 1817. osnovana je i župa Irig. Gotovo svoj čitav radni vijek, 37 godina u ovoj župi, proveo je župnik Blaž Zmajić koji o značaju obilježavanja 200. obljetnice iriške župe kaže:
»Sretan sam što sam svojim cijelim bićem uključen u služenje ovoj župi. Kroz 37 godina služenja u župi Irig mogu samo reći da sam joj ostao vjeran, kao i vjernicima i svim stanovnicima ovih fruškogorskih mjesta. Bilo je pokušaja da odem dalje. No, nisam želio jer za mene je na prvom mjestu uvijek bio čovjek. Želio sam ostati ovdje, s ovim ljudima koji me veoma cijene i poštuju. Župu Irig čine tri filijale - Dobrodol, Šatrinci i Vrdnik, u kojima sam prisutan svakodnevno. Već 37 godina putujem istim utabanim stazama i nije mi teško ni danas«, kaže vlč. Zmajić. 
 
Zalaganje za dobrobit vjernika                            
 
Osim velikog broja uzvanika, župljana i prijatelja, skupu su prisustvovali svećenici Srijemske biskupije, predstavnici pravoslavne i islamske crkvene zajednice i sam biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović: 
»Ovdje na poseban način proslavljamo veliku obljetnicu. Tu ne smijemo stati. Svjesni smo da moramo ići naprijed, kako u duhovnom tako u pastoralnom, a tako i u našem osobnom životu. Čast mi je da mogu prisustvovati ovom slavlju, ali isto tako što mogu čestitati čitavoj župi i župniku, koji se do sada nikada nije žalio za svoj rad. On je ovdje svojim zalaganjem učinio mnogo za dobrobit svih vjernika«, ističe mons. Gašparović.
Proslava velikog i značajnog jubileja od velike važnosti je za župljane ove župe. Zvonko Šarić iz Vrdnika na poseban način je vezan za dvije crkve, kako u Irigu tako i u Vrdniku, a o suživotu velikog broja nacionalnih zajednica u toj srijemskoj župi kaže: »Nikada nije bilo nikakvih nesuglasica i to je ono što krasi ovu župu, multietničnost, zajedništvo i ljubav među ljudima. Nikada nisam znao koje su nacionalnosti moji susjedi niti me je to interesiralo. Oduvijek je ovdje postojalo jedinstvo i sloga«, ističe Zvonko.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti