Najave događanja

NASLOVNICA

Predstave kazališta jezičnih manjina

06.10.2017 00:00, Rubrika: Kultura, Broj: 755

U Novom Sadu se ovih dana (od 2. do 6. listopada) održava prvo izdanje festivala kazališta jezičnih manjina svijeta pod nazivom Synergy. Manifestacija okuplja profesionalne kazališne trupe i kazališta koja su autentičan umjetnički izraz manjinskih jezičnih zajednica u zemljama u kojima žive.
Program ovogodišnjeg festivala čini sedam predstava a otvorila ga je domaća premijera – Grobnica za Borisa Davidoviča u produkciji mađarskog Újvidéki Színháza. Proteklih dana publika je imala prilike pogledati predstave: Dibuk Državnog židovskog kazališta iz Bukurešta/Rumunjska, Mankurt Ruskog dramskog kazališta iz Astane/Kazahstan, Sentandrejsko jevanđelje Srpskog kazališta u Mađarskoj/Budimpešta i Otelo NU Turski teatar iz Skoplja/Makedonija.
Festival se završava danas (petak, 6. listopada) kada su na programu dvije predstave. Od 18 sati u SNP-u možete pogledati Galeba u izvedbi Ansambla Miklos Tompa Narodnog kazališta iz Targu Muresa/Rumunjska a u 21 sat u Újvidéki Színházu bit će igrana Kafana kod Jeremije Ansambla Danica iz Salzburga/Austrija. 
U sklopu festivala održan je i simpozij na temu »Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije«.
Osnivač festivala je Grad Novi Sad koji je ovaj projekt uvrstio u projekt kandidature toga grada za Europsku prijestolnicu kulture 2021. godine. Festival će se održavati svake godine u listopadu i bit će revijalnog karaktera. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti