Najave događanja

NASLOVNICA

O knjigama u galerijama

06.10.2017 00:00, Rubrika: Kultura, Broj: 755

Na trećoj regionalnoj književnoj konferenciji Book Talk, tri dana se u Novom Sadu pričalo o knjigama i onome što ih približava čitateljima. Na događaju u organizaciji novosadske Color Press Groupe, u dva galerijska prostora – Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, više od 70 pisaca, nakladnika, kritičara, novinara iz cijele regije, pričalo je i diskutiralo o različitim aktualnim temama vezanim za fenomen knjige. Svih 14 panela koji su održani 29. rujna geografski je bilo orijentirano na zajednički književni prostor nekadašnje države Jugoslavije. To je posebno bilo vidljivo na otvorenju, tijekom panela o regionalnoj nakladničkoj sceni, koji je započeo nakon pozdravnog govora predsjednika Color Press Group-a Roberta Čobana.
 
Različite teme
 
Panelisti su razgovarali o položaju teksta u suvremenim izvođačkim umjetnostima, o dometima Deklaracije o zajedničkom jeziku, pripremama i iskustvima koje Novi Sad čeka dok se sprema za dvije prestižne europske dezignacije, o tome kako se u post-jugoslavenskom razdoblju razumijeva jugoslavensko književno naslijeđe, o možebitnoj književnosti bez osobnog, o političkom u ispovijednom, o suvremenoj putopisnoj književnosti, tečajevima kreativnog pisanja u eri novih medija, revolucionarnim idejama, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, skandinavskim krimićima, fantastici i motivu vampira u suvremenoj regionalnoj književnosti.
Čitatelji i slušatelji ovog razgovora o knjigama, ali i novinari, bili su naglašeno zainteresirani za panel »Sarajevo, pola godine nakon – koji su dometi Deklaracije o zajedničkom jeziku«. Unisono oduševljenje Deklaracijom prekinuo je, čini se, hrvatski publicist Pero Zlatar, uz šaljivi komentar kako »su raspadom Jugoslavije svi preko noći postali poligloti«. U panelu »Kako pišemo o onome što je napisano: književna kritika i novinarstvo u digitalnom dobu« sudjelovao je i Ivica Ivanišević, komentator Slobodne Dalmacije, novinar, pisac i dramaturg. Na pitanje kako vidi online komentare i postove na društvenim mrežama koji su dijelom uzeli ulogu književne kritike, Ivanišević kaže: »Lijepo je čuti da ljudi ne razmišljaju samo o nogometu ili o politici, nego da s vremena na vrijeme mozgaju, recimo, i o literaturi. Velim, lijepo je čuti, ali ja ipak radije biram ne slušati. Ne mislim, naime, da je iz one slavne ugostiteljske fraze – ‘mušterija je uvijek u pravu‘ umjesno izvoditi opći, pa još k tome i aksiomatski princip. Mene zanimanju glasovi, a ne žamor ili, još gore, buka.«
 
Gosti iz Hrvatske
 
Uz sudionike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije, brojni panelisti su došli i iz Hrvatske. Uz već spomenute, tu su bili i pisac Marko Pogačar, spisateljica Marina Krleža, novinar Glasa Istre Davor Šišović, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, dugogodišnji upravnik zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština, pisac Mirko Grdinić, ilustrator Aleksandar Žiljak i spisateljica Tanja Radmilo.
Kao i tijekom prijašnja dva Book Talka, organizator i javni gradski prijevoznik su putnicima u gradskim autobusima koji su zatečeni s knjigama poklanjali knjige, a tijekom konferencije bila je organizirana i šetnja gradom s omiljenim piscem.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti