Najave događanja

NASLOVNICA

Kultura vijesti

06.10.2017 00:00, Rubrika: Kultura vijesti, Broj: 755

Spartak Dulić na Bijenalu slikarstva
 
ZAGREB – Multimedijalni umjetnik iz Subotice Spartak Dulić izlaže na ovogodišnjem Bijenalu slikarstva u Zagrebu, reprezentativnoj manifestaciji koju priređuje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Kroz radove 38 odabranih i 10 umjetnika po pozivu (u koje spada Dulić) izložba predstavlja pregled suvremene hrvatske slikarske scene. Izložba se može pogledati u Galeriji Bačva HDLU-a do kraja mjeseca. Inače, u sastavu peteročlanog ocjenjivačkog suda bijenala bila je i likovna umjetnica dr. art. Melinda Šefčić, podrijetlom iz Subotice. 
 
Ištvančićev dokumentarac u Perugii
 
PERUGIA – Dokumentarni film Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju 3. PerSo Perugia Social Film Festivala koji je nedavno održan u tom talijanskom gradu. Ištvančićev je film prikazan u glavnom festivalskom programu u konkurenciji sedam filmova iz cijelog svijeta. Festival u Perugi prikazuje filmove koji se bave različitim temama koje imaju socijalni karakter. Fokusira se na inovativne dokumentarne stilove i njihovu sposobnost u spajanju različitih filmskih žanrova.
 
Croart u Vugrovcu
 
VUGROVEC – Dvije članice HLU-a Croart iz Subotice – Nela Horvat i Ankica Karačić – sudjelovale su na nedavno održanim Likovnim susretima Vugrovec 2017. u čijoj organizaciji, među ostalim, sudjeluju KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca i Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Nastavak je to započete suradnje ovih udruga, a dogovoren je i njezin nastavak. Šesti likovni susreti u Vugrovcu okupili su slikare i kipare iz Hrvatske, Nepala, Čilea, BiH, Njemačke i Srbije.  
 
O kulturi bunjevačkih Hrvata
 
ZAGREB – Prvi listopadski susret Čitaonice/slušaonice u Knjižnici Novi Zagreb bio je posvećen temi Kultura bunjevačkih Hrvata u Bačkoj, o kojoj su govorili: Lajčo Perušić, Krešimir Jegić i Damir Kremenić. Uz osvrte na povijest bunjevačkih Hrvata, publika je imala prilike čuti i izbor iz književnosti ove subetničke zajednice. Čitanje su popratile snimke bunjevačke tradicijske glazbe, a posjetitelji su mogli pogledati i nekoliko slika od slame i čuti nešto o toj tehnici stvaralaštva. 
 
Šiđani na festivalu u Tovarniku
 
TOVARNIK – HKD Šid sudjelovalo je na 12. po redu Festivalu voćnih rakija, likera i pekmeza u Tovarniku u Hrvatskoj, koji se od ove godine zove Tovarnički jesenski festival. Predstavili su se u kulturno-umjetničkom programu u kojem su sudjelovali i KUD-ovi  iz Tovarnika i susjednih mjesta. Inače, HKD Šid s Općinom Tovarnik i KUD-ovima u tom mjestu ima dugogodišnju suradnju. U sklopu festivala održana su brojna natjecanja: za najtežu bundevu, najdužu tikvu, najbolje skuhani zeleni grah, kao i natjecanje za najbolje skuhani pekmez. Izlagači su bili iz Hrvatske, Mađarske, BiH, Srbije te Njemačke. Festival u Tovarniku raste iz godine u godinu, kako po broju izlagača, tako i po broju posjetitelja. 
S. D.
 
Neželjena baština u Gradskom muzeju
 
SUBOTICA – U okviru izložbe Slikarstvo i kiparstvo jugoslavenskih autora iz zbirke Gradskog muzeja Subotica – II. dio, u tom muzeju će večeras (petak, 6. listopada) biti prikazan dokumentarni film Neželjena baština hrvatske autorice Irene Škorić. Početak je u 19 sati. 
 
U susret Zavitnom danu
 
MONOŠTOR – KUDH Bodrog iz Monoštora organizira manifestaciju pod nazivom U susret Zavitnom danu koja će biti održana sutra (subotа, 7. listopada) u Monoštoru. Manifestacija se održava u Domu kulture s početkom u 18 sati. Posvećena je očuvanju tradicije štovanja Marije Djevice, a uz domaćine, na manifestaciji sudjeluju i gostujuće udruge. Ove godine gosti će biti: KUD Radinje iz mjesta Siče (Hrvatska) i KPZH Šokadija iz Sonte.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti