Najave događanja

NASLOVNICA

U čast i slavu knjizi

13.10.2017 00:00, Rubrika: Subotica, Broj: 756
Listopad - mjesec knjige

»Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu« (Victor Hugo), »Knjiga je vrjednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog tko je čita« (egipatski zapis), »Knjige su najtiši i najstalniji prijatelji. One su najprihvatljiviji i najmudriji savjetnici i najstrpljiviji učitelji« (Charles Elliott), »Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš« (Jim Rohn), »Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu« (kineska poslovica)... neki su od nebrojenih citata koji potvrđuju značaj i vrijednost knjige, odnosno čitanja.
Kako bi se skrenula pažnja na »njeno visočanstvo knjigu« i »služenje« njoj ili njeno »služenje« čitatelju, u listopadu se priređuju brojni programi. Prije nego se posvetimo onima u Subotici, spomenut ćemo da je manifestacija putem koje Knjižnice grada Zagreba već više od dva desetljeća promiču knjigu i čitanje kao društvenu djelatnost – Mjesec hrvatske knjige 2017., otvorena danas (13. listopada) u Crikvenici. U Srbiji se koncem listopada održava Sajam knjiga u Beogradu, koji svake godine bilježi izuzetnu posjećenost i predstavlja jedan od značajnijih sajmova u regiji.
 
Subotica – grad s kulturom čitanja
 
»U našem gradu se njeguje kultura čitanja, a u Gradskoj knjižnici Subotica već godinama postoji stalni broj čitatelja. Ukupno ih je oko šest tisuća, od čega oko dvije i pol tisuće čine članovi Posudbenog odjela za odrasle, isto toliko Dječjeg odjela, te njih oko tisuću članovi su ogranaka Knjižnice u okolnim naseljima. Drago nam je da u ovim teškim vremenima, kada knjiga nije prioritet mnogim ljudima, imamo toliko članova koji redovito dolaze. Ono što se najviše čita je popularna beletristika (krimići, ljubići...), naravno lektira, a imamo i čitatelje koji imaju specifičan ukus kojeg grade na temelju svog mišljenja i stava pa temeljem toga biraju štivo za čitanje«, navodi informatorica Gradske knjižnice Subotica Bernadica Ivanković.
Kada su u pitanju knjige na hrvatskom jeziku, ona kaže da se dosta čitaju, primjerice Muškarac u grlu i Zašto psujem, autorice Gordane Rudan, Čudo u Poskokovoj Dragi i Što je muškarac bez brkova Ante Tomića, Grička vještica (u šest dijelova) Marije Jurić Zagorke, a od stranih autora Jo Nesbovi Snjegović i Žohari, te ljubavni, krimi i povijesni romani biblioteke Knjiga dostupna svima. 
Ističe kako u Gradskoj knjižnici prilikom nabave, s obzirom na nedovoljna sredstva i na to da se knjige iz Hrvatske uvoze i da su 10-15 puta skuplje od knjiga na srpskom, nastoje kupovati naslove prije svega hrvatskih autora, a od prijevoda svjetskih autora samo one kojih nema na srpskom. Također dodaje da se jednako dobro čitaju knjige na srpskom kao i one na hrvatskom jeziku.
 
Gradska knjižnica Subotica u Mjesecu knjige
 
Gradska knjižnica Subotica se tijekom ovog mjeseca trudi više raditi s djecom na popularizaciji knjige i čitanja. Posjećuje ju veliki broj vrtićkih i školskih skupina iz grada i prigradskih naselja radi upoznavanja s Knjižnicom, njenim fondom, te sudjelovanja u raznim aktivnostima i radionicama. 
»U Mjesecu knjige, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem obnavlja se članstvo u subotičkoj knjižnici svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, prvašići dolaze u posjet Knjižnici, a važno je istaknuti i sudjelovanje ove ustanove kulture (jedine izvan Hrvatske) tijekom više od jednog desetljeća u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, koji organiziraju Knjižnice grada Zagreba«, kaže Bernadica Ivanković. 
S djecom se, kako dodaje, puno radi tijekom cijele godine, jer je »važno u najranijem djetinjstvu usaditi im ljubav prema knjizi i čitanju. Zbog toga organiziramo susrete s djecom iz vrtića i imamo akciju njihovog učlanjena. Potom ih u osnovnoj školi uključujemo u naše kvizove – početkom godine to je trojezični kviz Čitam i skitam u kojem sudjeluju učenici od prvog do osmog razreda, dok na hrvatskom jeziku to su kviz Čitanjem do zvijezda, za učenike osnovne i srednje škole i već spomenuti Nacionalni kviz za poticanje čitanja, za učenike od petog do osmog razreda. Osim toga, imamo vrlo interesantne obrade lektira koje radimo na interaktivnoj ploči, radimo posebne programe čitanja, organiziramo smotre recitatora, a imamo i čitatateljski tinejdžerski klub Flâneuri s novom dimenzijom čitanja i uživanja u knjizi«, navodi Ivanković.
 
Što čitaju najmlađi?
 
Knjige s Dječjeg odjela Gradske knjižnice najviše iznajmljuju predškolci i djeca nižih razreda osnovne škole, dok stariji, zbog više obveza, tijekom školske godine uglavnom čitaju samo lektiru, a neobavezno štivo tijekom školskih raspusta, kaže knjižničarka na Dječjem odjelu subotičke knjižnice – Ružica Miković Žigmanov. Kako dodaje, najmlađi najviše čitaju slikovnice po svom ili izboru roditelja, a od najpopularnijih knjiga koje čitaju djeca mlađe školske dobi navodi sljedeće autore i njihova djela: od stranih autora Jeff Kinney Gregov dnevnik, David Walliams Bljakburger , Zla zubarica…, Jo Nesbo Doktor Proktor i velika krađa zlata, Prdoprah doktora Proktora, Čarobna kupka doktora Proktora. Djeca starije školske dobi čitaju popularne domaće hrvatske autore, a godinama su na vrhu liste najčitanijih Sanja Pilić i Sanja Polak, zatim Jasminka Tihi Stepanić Imaš fejs, od pokojne Nade Mihelčić Zeleni pas, autentična knjiga o opasnosti droge, Ivana Guljašević Moja slavna prijateljica, zatim Miro Gavran, Julijana Matanović, Silvija Šesto, Ana Benačić, Snježana Babić-Višnjić, Julijana Adamović, Hrvoje Kovačević, Mladen Kopjar....
Dječji odjel sadrži sve vrste knjiga kao i Posudbeni odjel za odrasle, ali prilagođene dječjoj dobi. To su poezija, narodna, svjetska i domaća književnost, pripovijetke, bajke, basne, drame, enciklopedije, stručna literatura, lektire. Članovi Dječjeg odjela mogu biti djeca do 14 godina.
 
»Rođendan« subotičke Knjižnice
 
Gradska knjižnica Subotica danas (13. listopada) obilježava 127 godina rada. U okviru svečanosti, u kataloškoj sobi ispred Čitaonice, u 10 sati, bit će otvorena izložba pod nazivom István Iványi, osnivač knjižnice i monograf, u povodu 100 godina od njegove smrti, autora Dóre Hicsik, više diplomirane knjižničarke i Dragana Rokvića, ravnatelja Gradske knjižnice Subotica. 
Nakon izložbe, u Čitaonici će biti održana svečana akademija na kojoj će, među ostalim, biti proglašeni najbolja zavičajna knjiga godine, najvjerniji čitatelji svih odjela i ogranaka koji će biti darovani knjigama, a dio nje bit će posvećen bivšim i sadašnjim uposlenicima (jubilarcima) Knjižnice. 
U povodu ove proslave, već tradicionalno, u tjednu kada je rođendan, a ove godine to je od 9. do 14. listopada (osim u petak) cijena učlanjenja je za sve Subotičane 50 posto niža i iznosi 400 dinara tijekom godinu dana, dok se po toj cijeni srednjoškolci mogu učlaniti do kraja listopada. Također, još sutra (subota, 14. listopada), iznajmljene knjige koje su zadržane duže od dopuštenog vremena, mogu biti vraćene bez plaćanja nadoknade.
Iako »čuda« tehnike imaju moć da omađijaju i svakim danom sve više »prijete« da »zarobe« svoje korisnike, vjerujem da nas još ima dosta na ovom planetu koji smo svjesni da nas ta »čuda«, koliko god izgledala moćno i koliko god nudila mogućnosti, ustvari osiromašuju. Osiromašuju naše duše, naš pogled na (realni) svijet, a ljudi sa siromašnom dušom nisu sretni. Zato neka vam knjiga, koja nas nasuprot tehnici, obogaćuje, bude duhovni suputnik s kojim ćete koračati kroz život ispunjeni i zadovoljni.
Ivana Petrekanić Sič

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti