Najave događanja

NASLOVNICA

Vijesti

10.11.2017 00:00, Rubrika: Aktualno vijesti, Broj: 760

Dačić i Bakota: Otkloniti zastoje
 
Planirani posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu predstavljao bi pozitivan iskorak u odnosima dvaju država, ocijenili su u utorak, 7. studenog, u Beogradu srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i novoimenovani veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota.
Tijekom prijama u Ministarstvu vanjskih poslova u povodu imenovanja Bakote, ministar Dačić i novi hrvatski veleposlanik suglasili su se kako bi se dvije zemlje trebale usredotočiti na budućnost i otklanjanje zastoja u radu mješovitih međudržavnih komisija za rješavanje otvorenih pitanja.
Sugovornici su se također suglasili da bi planirani posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu predstavljao pozitivan iskorak u odnosima dviju zemalja i izrazili spremnost da obje strane zajednički rade na stvaranju uvjeta za što skoriju realizaciju posjeta, priopćilo je Ministarstvo.
Dačić je hrvatskom veleposlaniku, uz dobrodošlicu u Srbiju, poželio uspješan mandat, izrazivši uvjerenje da će dvije zemlje »uspostaviti sadržajnije međusobne odnose na temelju poštovanja i dobrosusjedstva«.
Srbijanski šef diplomacije uputio je i poziv hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić da posjeti Srbiju.
Posjet ministrice Pejčinović Burić Beogradu nagoviješten je i krajem kolovoza, tijekom oproštajnoga posjeta koji je premijerka Srbije Ana Brnabić priredila donedavnom veleposlaniku RH u Srbiji Gordanu Markotiću. 
HINA
 
Suzana Paunović u posjetu HNV-u
 
U okviru priprema za drugi Sajam nacionalnih manjina Složni mozaik Srbije, koji će 10. prosinca biti održan u Beogradu, direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović posjetila je tri nacionalna vijeća sa sjedištem u Subotici – Mađarsko, Bunjevačko i Hrvatsko. 
S dužnosnicima HNV-a, predsjednikom Slavenom Bačićem i predsjednikom Izvršnog odbora Darkom Sarićem Lukendićem Paunović je, osim o predstojećem Sajmu nacionalnih manjina, razgovarala i o tekućim aktivnostima Vijeća, suradnji s Kancelarijom te izazovima koji ih očekuju u narednoj proračunskoj godini. 
Paunović je istaknula kako će mijenjanje kriterija financiranja nacionalnih vijeća predviđenog za sljedeću godinu zavisiti od zakona kojim će ovo pitanje biti uređeno. »Zakoni su u izradi i radna grupa se bavila i temom financiranja. Vjerujem da ćemo imati i nova zakonska rješenja, prije svega pravedniji način doznačavanja sredstava, s jedne strane, što jest zahtjev nacionalnih vijeća, ali s druge strane, ono na čemu će država morati inzistirati jest veća kontrola u zakonitosti trošenja ovih sredstava. U prethodnom razdoblju imali smo i tu vrstu probema i naprosto mislim da nova zakonska rješenja na to trebaju dati odgovore«, rekla je Paunović.
Paunović je pohvalila i suradnju HNV-a s Kancelarijom.
»Postoji jedna dinamika i u dostavljanju izvještaja koje Kancelarija očekuje kada je u pitanju Akcijski plan i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Spremni smo uvijek saslušati i kritiku koja dolazi od HNV-a, jer je ona često i opravdana. Ono što je za nas važno jest da se na prijedloge koje ima HNV Vlada odnosi na konstruktivan način«, rekla je Paunović i dodala da je dijalog koji postoji između Kancelarije i HNV-a otvoren na mnogo višoj razini, između predsjednika i vlada Srbije i Hrvatske. 
J. D. B.
 
 
Novi saziv Vijeća novina
 
Prošloga je tjedna konstituiran novi saziv Vijeća novina Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ iz Subotice. Vijeće novina ima pet članova a u novi saziv imenovani su: izvanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darko Vuković (predsjednik), novinar Radio-televizije Vojvodine Dražen Štimac, kulturna menadžerica, knjižničarka i publicistica Katarina Čeliković te pravnik Branimir Kuntić i novinar-urednik Davor Bašić Palković iz redova uposlenika ustanove.
Vijeće novina je stručno tijelo koje daje mišljenje o godišnjem planu i programu rada novina te prati ostvarivanje uređivačke politike i o tome podnosi godišnje izvješće Upravnom odboru. Mandat članova traje četiri godine.
H. R.
 
 
Stručni skup na Bolu
 
Predsjedništvo Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske, na čelu s Nikicom Mihaljevićem i Jurom Miškovićem, predsjednikom ogranka Zagrebačke županije ove udruge, će uoči proslave dana zajednice Hrvata u Vojvodini 15. prosinca održati sastanak predstavništva u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća nakon čega će svojim prisustvom uveličati i proslavu obljetnice 15 godina od početaka nastave u osnovnim školama i 10 godina od početaka srednje škole na hrvatskom jeziku u Vojvodini. 
Na stručnom skupu, koji je organizirala Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola, od 23. do 25. listopada na Bolu na Braču predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini su izložili stanje i izazove s kojima se susreću u području obrazovanja.
Plenarnom izlaganju predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova prisustvovali su svi relevantni čimbenici sustava obrazovanja Hrvatske, od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak sa svojim suradnicima, ravnatelja i savjetnika agencija, pročelnika u županijama, nakladničkih kuća do oko 500 ravnatelja osnovnih škola u Hrvatskoj. Skupu je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća prisustvovala i Jasna Vojnić te je u bilateralnim razgovorima dogovoreno niz suradnja i partnerskih projekata škola u Vojvodini i Hrvatskoj kao i poticaja nastavi učenika u Vojvodini, s naglaskom na potporu novog odjela u Monoštoru. 
H. R.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti