Najave događanja

NASLOVNICA

O izazovima migrantske krize

10.11.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 760
Sjednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova održana u Subotici

Subotica je u ponedjeljak bila domaćinom sjednice Odbora Narodne skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova, na kojoj su se razmatrala pitanja migracija, azila i osnovnih ljudskih prava. Sjednica je održana u Subotici jer je ovaj grad, kako je istaknuto, primjer kako na odgovoran način pristupiti rješavanju problema migrantske krize.
»Subotica je grad koji se s izazovima migrantske krize suočio licem u lice, i što je najvažnije, koji je u ime Srbije opravdao sva moguća očekivanja i pokazao ljudsko lice prema tim nesretnim ljudima, koji su bježali iz svojih rodnih mjesta zbog ratnih sukoba. Subotica je odgovorno pristupila ovom teškom problemu i upravo iz tog razloga danas održavamo sjednicu ovdje, kako bismo vidjeli kroz što su sve Subotica, njezina tijela i institucije prošli u uspješnom rješavanju problema migrantske krize«, rekao je predsjednik skupštinskog Odbora Meho Omerović te dodao kako iskustva Subotice po ovom pitanju mogu biti od pomoći i drugim gradovima u zemlji ali i inozemstvu. 
Omerović je istaknuo i pozitivan primjer Srbije u suočavanju s migrantskom krizom.
»Ono što je Srbija uradila stavilo ju je na prvo mjesto država koje su na najodgovorniji mogući način rješavale ovo pitanje i nema te međunarodne organizacije i institucije koje našoj zemlji zbog toga nisu odale priznanje«, kazao je on.  
Član ovog skupštinskog odbora je i narodni zastupnik iz Subotice Tomislav Žigmanov. On je na sjednici pohvalio brojne poteze države u rješavanju migrantske krize, ali i ukazao na pojedine slabosti koje su pratile ovaj proces. 
Po njegovim riječima, bilo je propusta kada je u pitanju osiguravanje privatnih kuća i posjeda koji su se našli na migrantskoj ruti. 
»Tu nije bilo točne evidencije kolika je šteta načinjenja i eventualnog pitanja obeštećenja oštećenih«, kazao je on.
Ukazao je i na problem nepropisnog odlaganja smeća od strane migranata na pojedinim rutama kojima su se kretali. Po njegovim riječima, lokalne samouprave u kojima je bilo takvih slučajeva bi trebale učiniti napore da se markiraju ti divlji otpadi i da se nastala šteta umanji. 
Sjednici Odbora prisustvovao je i predsjednik Općine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov koji je iznio iskustva tog grada u suočavanju s migrantskom krizom. 
D. B. P.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti