Najave događanja

NASLOVNICA

Suradnja i komunikacija - neizostavan dio obrazovanja

10.11.2017 00:00, Rubrika: Subotica, Broj: 760
Sanjin Ivašić, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Politehničkoj školi Subotica

U provedbi nastave na hrvatskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Subotici velik značaj imaju nastavnici, odnosno profesori hrvatskoga jezika iz Hrvatske koji, u okviru programa Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u ovom gradu borave četiri školske godine.
Jedan od njih je Sanjin Ivašić, profesor hrvatskog jezika i književnosti iz Rijeke, kojem je ovo druga školska godina u subotičkoj Politehničkoj školi. Osim kao predavač, angažiran je i prilikom susreta učenika hrvatskih odjela ove škole s učenicima srodnih srednjih škola iz Hrvatske. Tako je bilo i prilikom posljednjeg druženja subotičkih, dubrovačkih i karlovačkih srednjoškolaca u Subotici od 26. do 29. listopada.
Koji je Vaš zadatak prilikom organiziranja susreta subotičke sa srodnim srednjim školama iz hrvatskih gradova?
Suradnja i komunikacija neizostavan su dio obrazovanja u suvremenom globaliziranom svijetu, a takve je trendove prepoznala i Politehnička škola, koja učenicima koji se školuju na hrvatskom nastavnom jeziku omogućuje druženje i upoznavanje s vršnjacima iz Hrvatske. Da bi se takve suradnje mogle realizirati, važno je da ih prepoznaju i podrže institucije. Kao zaposlenika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske posebno me raduje da su ovakvi susreti oduvijek imali i konkretnu podršku toga državnoga tijela. S druge strane, važan su element entuzijazam i otvorenost ravnatelja i nastavnika škola. U provedbi nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini krucijalna je i podrška Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, koje je također uvijek znalo prepoznati i podržati ovakve inicijative. Uloga mene kao zaposlenika Ministarstva znanosti i obrazovanja u tom je slučaju prvenstveno koordinatorska, gdje se komunikacijom s partnerskom školom dogovaraju detalji aktivnosti, a s partnerskim institucijama potrebna logistička podrška. Ovdje bih još dodao da se za učenike hrvatskih odjela svake godine organizira i izlet u Zagreb. U realizaciju ove ekskurzije, osim Hrvatskog nacionalnog vijeća i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, uključeni su i Grad Zagreb te Zagrebačka županija.
Ovo je druga školska godina kako predajete hrvatski jezik i književnost u Politehničkoj školi. Kakvi su po Vama uvjeti za odvijanje nastave na hrvatskom kada je u pitanju predmet Hrvatski jezik i književnost, kao i ostali predmeti?
U Politehničkoj školi nastava se na hrvatskom nastavnom jeziku izvodi od školske 2010./11. godine tako da je nastavna praksa do danas već uvelike uhodana. Na hrvatskom jeziku svake se godine upisuje jedan razredni odjel, a prošle je godine prvi puta to bio smjer arhitektonski tehničar. Osim ovoga smjera nastavu na hrvatskom jeziku slušaju dvije generacije kombiniranog smjera tehničar grafičke dorade, fotograf i tehničar tiska, te jedna generacija smjera izvođač instalaterskih i završnih graditeljskih radova. U svakom od navedenih smjerova nastava Hrvatskog jezika i književnosti izvodi se prema hrvatskom četverogodišnjem programu za strukovne škole, po tri nastavna sata tjedno. Budući da u Srbiji još ne postoje odobreni udžbenici za nastavu Hrvatskoga jezika i književnosti, u nastavi se kao pomoćna sredstva koriste udžbenici odobreni za isti predmet u Hrvatskoj. No, školu čine ljudi, a upravo je pomoć i suradnja kolega i ravnatelja ono što bih istaknuo prije svega kada promišljam o uvjetima realizacije nastave.
Član ste Aktiva nastavnika i profesora hrvatskog jezika u okviru Hrvatskog nacionalnog vijeća. Koja je uloga ovog aktiva i na čemu se trenutačno radi?
Aktiv brine o kvaliteti nastave u osnovnim i srednjim školama, a sudjeluje i u organizaciji i provedbi natjecanja iz hrvatskog jezika te organizaciji i provedbi mature za predmet Hrvatski jezik. U tijeku je i izrada obrazovnih standarda za osnovne i srednje škole, koji će podići kvalitetu nastave, ali i omogućiti provedbu državne mature za predmete Hrvatski jezik i Hrvatski jezik i književnost.
Urednik ste polugodišnjeg školskog lista tavankutske Osnovne škole Matija Gubec – Gupčevi školarci. Od kada izlazi ovaj list i kakav mu je koncept?
Prvi broj Gupčevih školaraca izašao je u veljači 2013. godine, a već od školske 2013./14. godine redovito izlazi dva puta godišnje. U listu je naglasak stavljen na učeničke radove, kao i na tekstove koji odgovaraju njihovim interesima. Posebno je važna rubrika u kojoj se daje pregled učeničkih i školskih aktivnosti, kojih je u Tavankutu uistinu pregršt te uspjeha koje naši učenici ostvaruju na raznim natjecanjima.
I. P. S.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti