Najave događanja

NASLOVNICA

Tragom jednog projekta za bazen

10.11.2017 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 760

U fondovima subotičkog Povijesnog arhiva čuvaju se mnogi projekti i planovi objekata iz prošlih vremena, pa i oni koji nisu ostvareni. Zaviriti u te projekte poseban je ugođaj zbog osjećaja atmosfere određenog vremena kada je planirano uljepšati neki dio grada ili okolice, pa i one što, iz tko zna kojih razloga, nisu realizirani.
Jedan od nikada realiziranih projekata je »Bazen za kupatilo u Bačkim Vinogradima« iz siječnja 1951. godine, koji je potpisao ing. H. Weigel. Pamti li itko takav projekt i, uopće, spominjanje kakvog investicijskog pothvata na teritoriju ove mjesne zajednice? I to nije tek skica nečije, rekli bismo, smjele zamisli, nego detaljan nacrt s presjecima, izgledom, proračunom i – kakve li ljepote – parkom u okruženju bazena. Uživanje je i vidjeti ovaj plan, u Subotici koja kronično, desetljećima, pati za mjestima za kupanje i banjanje, napose otkako je Palićko jezero zagađeno. Bazen u Bačkim Vinogradima projektiran je u dimenzijama 33 puta 10 metara, s dubinom između jednog i tri i pol metra. Nažalost, u danas dostupnim podacima uz projekt nije naznačena lokacija bazena, tj. nepoznato je njegovo precizno odredište na tako velikom teritoriju, kakva je ova mjesna zajednica.
Mlađi mještani ne znaju za ove planove, stare više od šest desetljeća, no sjećaju se priča starijih o davnim bušotinama na ovom području u potrazi (vjerojatno) za naftom, kada je, umjesto očekivanog, pronađen – termalni izvor. Po svemu sudeći, planovi za gradnju bazena ipak su nastali prije traganja za naftom. Naime, prema sjećanju starijih mještana istraživanja sadržaja dubokih slojeva tla kroz bušotine urađena su tek kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. No, ni tad projekt za bazen nije iskorišten. Izvor je zatvoren i u javnosti više nije poznata njegova lokacija.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti