Najave događanja

NASLOVNICA

Grad zelenila, fijakera i lijepih zdanja

10.11.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 760

  U posljednjih nekoliko brojeva smo odlazili daleko u potrazi za prirodom i društvom. I nekada se zaista čini da su oni najdalji predjeli upravo i najljepši, ali to zaista nije tako. Ima ljepota i tu blizu, a u jednu odlazimo ovaj vikend. Opjevan u mnogim pjesmama, zapisan u mnogim stihovima i životnim pričama, ovotjedni prijedlog je Sombor. Grad zelenila, lijepih žena, kavana, salaša. Dug je popis kojim Sombor plijeni, a na njemu su svakako divna priroda, arhitektura, urbanizam, kultura, umjetnost. Sombor je grad koji morate obići, a ovdje predlažemo što bi jedan zaljubljenik u prirodu i u lijepo mogao obići i vidjeti u Ravangradu.

Ovaj grad je dospio u rubriku Priroda i društvo iz mnogo razloga, a jedan od njih je svakako što je upisan kao jedan od najzelenijih u regiji, zato što je lijepo ugniježden i sve je moguće obići pješice, zato što broji preko 18.000 stabala drveća tise, bođoša i platana i zato što nudi mnogo sadržaja i zanimljivih lokacija za obići.
Sombor, Ravangrad, Zelengrad, ali i Mali Beč, su nazivi za isti gradić smješten u sjeverozapadni dio Vojvodine, nedaleko od granice s Hrvatskom i Mađarskom. Sama jezgra grada je prava sukcesija stilova. Otuda je stara gradska jezgra Sombora prava mala škola arhitekture: turske građevine, barok, rokoko, bidermajer, secesija... Svako razdoblje ostavilo je svoje tragove. Somborci su ih, izuzev nekoliko grubih intervencija, uglavnom sačuvali. 
 
Šetnja ulicama grada
 
Od same jezgre mogli bismo krenuti u šetnju i za to bi možda najinteresantniji bio Trg svetog Trojstva ili kako ga Somborci zovu Ćelavi trg. Kada se zateknete na njemu, bit će vam mnogo jasniji sam naziv. Sve je prazno i na samom trgu nema baš ničega, a njegova okruženost zelenilom upravo ističe njegovu ćelavost. U sam trg je možda najljepši pogled iz stare Gradske kuće, pa ne propustite priliku da i nju obiđete.
Sljedeće na redu je svakako zdanje Županije, smješteno u prelijepom Parku heroja. Da biste stekli potpunu veličinu ovog zdanja, morat ćete ući unutra. Ova velebna zgrada sagrađena je 1802. godine za potrebe administracije, a nešto kasnije su joj dodani tornjevi i začelje. Krovna kupola podsjeća na kupolu venecijanske crkve Santa Maria della Salute. U svojoj unutrašnjosti čuva najveće ulje na platnu u Srbiji – djelo Bitka kod Sente (7 x 4 m) Ferenca Eisenhuta iz 1896. Unutar ovog zdanja nalaze se i Sala grbova obitelji iz somborskog okruženja i crtež Sombor viđen očima ptice, djelo arhitekta Branislava Jovina. Uživat ćete.
Tik uz Županiju, u Parku heroja smještena je i Karmelićanska crkva koja sa svoja dva tornja i zvonikom predstavlja redovnu metu fotografa i kruži svijetom kao ponosna razglednica grada.
Kako bi ostalo prostora za koji pravi prirodnjački prijedlog i da bismo stigli i do kanalske obale napomenut ćemo da je sam centar grada pun značajnih i divnih institucija, a prijedlog je da obavezno obiđete galeriju Milan Konjović, Kulturni centar Laza Kostić, odgledate predstavu u Narodnom pozorištu, obiđete postavku Narodnog muzeja, jer se sve to nalazi u samom vijencu grada, a šetnja od jedne do druge institucije je pravi ugođaj.
 
Fijaker stari ulicama luta
 
Sombor je poznat i po fijakerima i fijakeristima i zato nemojte propustiti priliku i provozati se jednim od njih. Vožnja u fijakeru traje najmanje pola sata i može se iskoristiti za usputni obilazak gradskih znamenosti.
Sombor je okružen salašarskim naseljima koji imaju izuzetan potencijal za razvoj seoskog turizma, a uz to je uvijek aktualna ponuda lova i ribolova. U blizini Dunava, upakirano u mrežu kanala, bare, ritove i šume ovo područje je veoma primamljiva destinacija za sve ljubitelje prirode, a upravo njegovo središnje mjesto zauzima ovaj zeleni gradić. Iako odveć malo prostora na papiru za vjerodostojan prikaz somborskih ljepota, sigurno je dovoljno da vas omađija ovaj grad iz bajke.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti