Najave događanja

NASLOVNICA

Tragom zvona i mirisa cimeta

01.12.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 763

Vrijeme je da Priroda i društvo zalutaju i u velike gradove, a odličan povod za to je advent. Prosinac je, miriše snijeg, a mirišu i medenjaci, kuhana vina, čajevi, osmjesi i darivanja. Najljepše mjesto za osjetiti to ozračje, izuzev topline vašega doma, jesu svakako trgovi, parkovi i katedrale velikih gradova. Advent u Zagrebu počinje sutra, te imamo idealan tajming i dovoljno vremena odvažiti se na iznenadni izlet, a kako traje do 7. siječnja 2018. godine svi oni koji su spriječeni imaju priliku ovu ideju prenijeti na neki od narednih vikenda. Bilo kako i bilo kad, ne propustite ovu ideju i priliku.
Pripreme nisu velike, ali su potrebne. Kao što to biva: kad je zakucala Kata, zakucao je i mraz na vrata, pa predlažemo da obavezno pripremite toplu zimsku jaknu, šal, kapu i rukavice, obujete tople čizme i to bi bilo to. Do Zagreba vode gotovo svi putokazi i ceste te ćete se tu lako snaći. Kako je izbor ključnih točaka koje bi trebalo obići velik, plan mora postojati, a vi ćete ga korigirati u odnosu na vrijeme i u odnosu na to jeste li već imali priliku zaljubiti se u Zagreb ili će vam ovaj susret biti tek prvi obilazak ove ljepotice. Kako bilo, grad je divan, okićen i zove vas.
 
Priprema, pozor, sad!
 
Otkuda krenuti nego od centra zbivanja, advent u jednom od najlepših parkova Zagreba? Pričamo, naravno, o Zrinjevcu. Aleje od preko 200 platana su uvijek posebne ali samo sada će biti obasjane s tisuću lampica i posebnom energijom. Ako vas Božić asocira na sentimentalnost i odaje zvuke klasike, onda smo odmah uboli u srž. Cijeli park miriše po starim specijalitetima i vraća u djetinjstvo i najstarije posjetitelje. A kad ste već tu, ne propustite priliku prošetati cijelim parkom i obići poprsja znamenitih hrvatskih ličnosti Julija Klovića, Andrije Medulića, Krste Frankopana, Nikole Jurišića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Ivana Mažuranića.
Dozvolite da vas uhvati panika i strah da nećete uspjeti sve obići jer će vam se upravo to dogoditi. I kada se izborite s paničnim momentom, pohitajte u Ledeni park te dozvolite čaroliji da se dogodi. Dakle, ambijent iz bajke, akteri u klizaljkama i vi u glavnoj ulozi. Društvo vam prave svi željni aktivnosti na ledu, a za okruženje se brine priroda. Provjerena i savršena kombinacija, a to što ne umijete klizati nije problem, ima vam tamo tko pokazati. Naravno, u igri na ledenom podiju su odlična glazba i sjajne delicije. 
 
Život je zabavan
 
Ako ste i nakon klizanja poletni i željni dalje akcije, iskoristite bajkovito raspoloženje koje je klizalište probudilo i obilazak Zagreba nastavite na glavnom gradskom trgu u »Glavnoj božićnoj bajci«. Maštovit ambijent sa sjajnim programskim sadržajem i odličnom gastronomijom okrijepit će vas i tražiti još od vašara. Idealna prilika da zbrišete na neko mjesto koje nazivaju »Life is a circus«. Možda će ispasti da vas vozamo i da ste blizu već bili ali svako mjesto mora dočekati idealan moment, a ovo je upravo idealan za fuliranje. Zagrebački Strossmajerov trg, između Zrinjevca i Tomislavca, odlično je mjesto za sve klaune, gutače vatre, štulaše, glazbenike i čitav niz ponuda za sladokusce, od jela na žlicu, slanih zalogajčića, nezaobilaznog grilla ali i tradicionalne germ knedličke i palačinke, kao i brojna iznenađenja.
Naravno, ovdje je popis mogućnosti tek počeo. Sve ih je više, a rubrika nam je sve kraća. Novina je da se ove godine priključio i Arheološki muzej pa ćete moći vidjeti i Secret Christmas Garden, a ovu prigodu će obilježiti i Zoološki vrt. Kao što stječete dojam, Zagreb je u znaku adventa i sve je jasno. Zabava, dobra klopa, razne manifestacije, pregršt primamljivih darova... Ne propustite priliku uživati u svakoj sekundi najljepšeg razdoblja u godini. Uskoro idemo u sljedeći veliki grad. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti