Najave događanja

NASLOVNICA

Sveti Nikola darove nosi...

08.12.2017 00:00, Rubrika: Hrcko, Broj: 764

Sveti Nikola je poseban svetac. Vole ga jednakim žarom i djeca i odrasli. Njegovo ime se veže samo uz lijepe stvari. A o darovima koje nosi ne trebamo ni pričati. On stigne do svakoga tko je bio dobar, ali ponekad i malo zažmiri i daruje i one koji baš nisu to uvijek zaslužili. Zna on da će se oni popraviti i stoga s ljubavlju ostavlja i njima dar u čizmicu.
I ove godine je sveti Nikola bio posebice vrijedan. Stigao je na toliko mjesta da ga nismo uspjeli svugdje otpratiti a baš smo se dobro organizirali. To je samo potvrda koliko je on poseban. A mi smo onda odlučili priču o njegovom boravku napraviti u dva dijela, ovom i sljedećem broju Hrvatske riječi, a vjerujem da će ostati i po koja fotografija i za podlistak Hrcko. Sigurno ni tada nećemo uspjeti sve pokazati ali ćemo mnogo toga ipak objaviti.
Da svetom Nikoli bude lakše u ovoj važnoj zadaći dijeljenja darova djeci našao je sebi prave odgovorne partnere. Jedan od njih je Hrvatsko nacionalno vijeće koje je i ove godine osiguralo oko 650 paketića za djecu. Isporučili su oko 250 paketića u Subotici i okolici (Tavankut, Mala Bosna, Đurđin, Žednik) u vrtićima te nižim razredima osnovnih škola gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku ili gdje se pohađa predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. U vrtićima im je osobno podijelio darove. Paketiće je primilo i 240 učenika od 1. do 4. razreda koji pohađaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Monoštoru, Beregu, Sonti, Bezdanu, Vajskoj, Plavni, Srijemskoj Mitrovici, Somboru. Neke od fotografija vidjet ćete u ovom, a neke u sljedećem broju.
Sveti Nikola stigao je 5. prosinca i u HKC Bunjevačko kolo u Subotici, gdje su ga dočekali mali folklorci, točnije ovi iz mlađe skupine. Koje oduševljene je bilo kad se pojavio na probi.
Na konjima i kočiji stigao je i u Tavankut 3. prosinca, nešto malo ranije da ne bi zakasnili kod ostalih. Na Etno salašu Balažević podijelio je oko stotinu paketića za djecu nižih odjela koja igraju folklor u HKPD-u Matija Gubec u Tavankutu, ali i za ostalu djecu u selu koja su došla. Bilo je tu pjesmica, recitacija, fotografiranja i druženja.
Sveti Nikola bio je i u Đurđinu u HKPD-u Đurđin. Zna on da i tamo ima djece koja su jako dobra.
Vidjeli smo ga kako obilazi i dobru djecu po kućama. Svratio je do mnogih, ali mi smo uspjeli zabilježiti samo u nekoliko domova, kod obitelji Šarčević, Kujundžić, Ivković Ivandekić. Sljedeći put ćemo otići i kod drugih.
Baš je dobar sveti Nikola, ali i mi smo bili dobri čim smo dobili darove.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti