Najave događanja

NASLOVNICA

Dvije strane medalje

08.12.2017 00:00, Rubrika: Sport, Broj: 764

Sportski nastrojen dio Sonte ljetos je slavio plasman svojih miljenica, igračica ŽRK Sonta u Drugu ligu Srbije. Iako ženski rukomet u selu ima dugu tradiciju, uspjeh u vidu natjecanja u ovako visokom rangu Sonćanke još nisu zabilježile. Kako svaka priča o uspjehu, i ova ima drugu stranu medalje, pokazao je slučaj ŽRK Sonta. Ubrzo je došlo do otrežnjenja, slavlje vodstva kluba pretvorilo se u strepnju i probleme. Kriza je prvo zahvatila Upravni odbor, koji je funkcionirao samo na papiru. Od trinaestero članova ovoga tijela, svega dvoje-troje bilo je koliko-toliko aktivno. Trener Stevan Mihaljev i igračice bili su prepušteni sami sebi. Na gostovanjima uz Mihaljeva nije bilo nikoga, pa čak ni roditelja igračica. Mihaljev, uz ogromnu odgovornost za malodobne igračice koje je vodio, umjesto da se posveti pripremi ekipe za utakmicu, rješavao je sve probleme koje bi inače trebao rješavati netko od predstavnika kluba. Jedino je još tadašnji predsjednik kluba, uz najavljenu ostavku zbog osobnih i profesionalnih obveza, odrađivao administrativne poslove. 
»Prije svega, zbog obitelji ne mogu zanemariti posao kojega radim za plaću. Uposlenik sam Željeznica Srbije, a svima je poznato kolika je neizvjesnost glede posla prisutna kod nas. U toj situaciji jednostavno se nisam u stanju stopostotno angažirati u radu kluba i to je jedini razlog moje ostavke na mjesto predsjednika ŽRK Sonta. Tu sam i dalje, pomažem u granicama mogućnosti, ali nikakvu stalnu dužnost ne mogu prihvatiti zbog čestih odsustvovanja iz Sonte«, kaže bivši predsjednik Saša Krstin.
Do krize je došlo i u igračkom pogonu. Ulaskom u II. ligu ostalo se bez četiri igračice ORK Apatin, koje su u prošlom prvenstvu na dvojnu registraciju nastupale za Sontu, a kako je njihov klub sada u istom rangu natjecanja, to više nije moguće. Što zbog odlaska na dalje školovanje, što zbog profesionalnih obveza, što zbog angažmana u drugim klubovima, klub je preko noći ostao maltene bez cijele prve ekipe. Praznine su popunjene iz rukometnog inkubatora nastavnika tjelesnog odgoja u OŠ Ivan Goran Kovačić Željka Vinka. Kako su to cure dobi 12, 13, 14 i 15 godina, najveći problem je njihovo neiskustvo i tjelesna konstitucija. Najstarije po godinama i predvodnice mladoga vala su srednjoškolke,  kapetanica ekipe Tanja Šegrt, Jelena Mihalek i sestre Kalanj. 
»Pa, sve u svemu, kako smo mlada ekipa, mislim i najmlađa u ligi, zadovoljna sam igrama ove jeseni. Iako nismo osvojile niti bod, zadovoljna sam napretkom u našoj igri. Svakako, bilo je i padova, u početku i malih nesnalaženja, ali smo uvijek jedna drugoj bile potpora, pa smo iz utakmice u utakmicu igrale sve povezanije. Stasavanjem ove generacije i malo većom podrškom uprave i naših vjernih navijača, mislim da ćemo stvoriti ekipu koja će za jedno dvije do tri godine igrati značajnu ulogu u ovoj konkurenciji«, kaže Šegrtova. 
Ovakvo stanje kulminiralo je potkraj jesenskog dijela prvenstva, što je i bio razlog sazivanja izvanredne izborne skupštine. Skupština je održana na ivici kvoruma, što govori o teškoj apatiji u klubu. Jednoglasno je izabran novi UO i predsjednik, dosadašnji trener Stevan Mihaljev. 
»Izlaska iz krize ima, ali svi skupa moramo zasukati rukave. Novi UO mora poći od ništice i mora ozbiljno raditi. Šest dana u tjednu mogu biti predsjednik, ali na dan utakmice moram se stopostotno posvetiti ekipi. I na gostovanja s ekipom mora ići bar dvoje članova UO i poneki roditelj. Te cure su pravo blago i jednostavno moraju osjetiti da imaju podršku klupskih i seoskih struktura. Više ne smijemo dolaziti u situaciju da odgovaram na njihove upite je li naš klub nekom i bitan, osim njima i meni. Trebalo bi uvesti nekoga reda i u odnose s publikom. Sonćani su u većini korektni navijači, ali dolazi nas gledati i jedan manji broj nestrpljivih, da ne kažem neodgojenih. U klubu se o tome do sada nije javno govorilo, ali dalje ne smijemo šutjeti. Više puta sam svjedočio vulgarnostima. Taj dio publike, umjesto da uzme u obzir dob naših igračica i istinski ih podrži, svoje navijanje svode na iskaljivanje negativne energije kroz psovke i vrijeđanje ovih mladih cura, a i sudaca, koji su, ruku na srce, najmanje krivi za situaciju u kojoj smo se našli. Duša me boli kad čujem da vrijeđaju i psuju Šegrtovu, koja izgara na parketu i koja na svakoj utakmici dobije više batina nego preostali dio ekipe, a za svoje godine na plećima nosi pretežak teret lidera ove ekipe. Rješavanje svih pobrojanih problema očekujem tijekom proljetne polusezone, tako da se nadam vedrijem startu u prvenstvu 2018./19. godine«, zaključuje razmišljanja Mihaljev. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti