Najave događanja

NASLOVNICA

Priroda i društvo u toplini doma

08.12.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 764

Iako uvijek vođeni nekom potrebom za izaći van, otkrivati nova mjesta, nove ljude, interesantne ture i avanture, nekada se javi potreba da dan provedemo u domu, uz vatricu, s prijateljima i uz razne ugođaje. Još ako se potrefi da je vani napadao sneg, da nemate obveza i da su ukućani i prijatelji slobodni za druženje, znači da smo odabrali pravo vrijeme za predložiti kreativno novogodišnje druženje i prirodu i društvo dovesti u toplinu vašeg doma.
U dućanima, tržnicama, trgovima, novogodišnjim i adventskim vašarima možete naći baš sve što vam je potrebno, od borova, ukrasa, kolačića, čajeva, vina... Sve što vam je potrebno jest novac i malo vremena da to što kupite i lijepo uklopite u ambijent. Ali nije to to. Najveća čar kod ovih blagdana i jest u ukrašavanju, u vremenu koje provedete s familijom i najdražima, a mi danas predlažemo samo neke od ideja što to sve možete sami i kako spojiti lijepo, korisno i kreativno, uz to i uštedjeti, a napraviti nešto autentično. 
 
Grana po grana – bor
 
Živi bor s busenom koji miriše je nezamjenjiv, ali kako često poslije nemamo gdje s njim, a ne želimo mu nauditi mnogi od nas su prešli na plastične borove koji umiju biti vjerodostojna zamjena. To jest dobro rješenje ali je još mnogo dobrih ideja. Današnji prijedlog je napraviti bor koji će biti instalacija na zidu, a koji se pravi od grana koje možete naći u obližnjem šumarku, ispred kuće ili u svom dvorištu. Kao što možete vidjeti na priloženoj fotografiji potrebno je da nađete nekoliko grana i važno je da one budu različite duljine. Poredajte grane od najdulje do najkraće, te ih uz razmake povežite konopom, žicom ili najlonom koji koriste pecaroši ukoliko želite da povez ne bude vidljiv. Iznad najkraće grane vežite čvor i taj dio će vam poslužiti da ga okačite o klin na zidu. Bor možete ukrasiti običnim ukrasima ali možete nastaviti igru, te u prirodi naći ukrase ili ih napraviti od papira, medenjaka, vatice ili već nekih vama dragih rekvizita. Često lijepi ispadnu borovi ukrašeni dragim fotografijama. Naravno, ne zaboravite staviti svijetleće lampice i vaš bor je spreman. I što je super, ovaj bor može ostati kao zidna dekoracija tijekom cijele godine, ukoliko vam priraste k srcu. Vaš dom, vaša pravila. 
 
Pahuljice od papira – djetinjarije
 
Novogodišnje kreativne radionice najviše privlače djecu i ona u njima najviše uživaju. Bilo da imate djecu ili će ih netko od prijatelja dovesti oni će htjeti sudjelovati u baš svakoj aktivnosti i zato predlažemo jednu osobito interesantnu njima. Malo tko nikad nije pokušao napraviti pahulju od papira. Beskrajno zabavna igra sjeckanja bijelog papira po principu kako me prstići vode. Nećemo prilagati šablone jer ih je internet pun i lako ćete naći oblik koji vam se dopada. Ovdje vam samo dajemo prijedlog kako animirati najmlađe i napominjemo da je moguće napraviti lijep ukras i bez prethodnog plana i šablona. Prosto, pripremite kvadratni oblik papira, te ga presavijte u trokut, pa taj trokut u još jedan trokut, pa još jedan i sjeckajte rubove po želji. Ukoliko želite baš pravu pahulju, morat ćete se potruditi te šestarom prvo napraviti krug koji ćete zatim nekoliko puta presaviti, pa sjeckati na željenim mjestima. Važno je da ne pretjerujete u sjeckanju; najljepše zvijezde su izrezane na malo mjesta. 
 
Zagrijevanje atmosfere
 
Za kraj, red je da toplu i kreativnu atmosferu zapečatimo cimetom. Osim čaja za najmlađe, neka se obavezno na meniju nađe kuhano vino. Osim što će ugrijati, čaša kuhanog vina je dobra da spriječi prehladu i dobra je za krv. U 2,5 dl vode, stavite 3 žlice šećera i držite na zagrijanom štednjaku dok ne provri, dodajte 5 dl polusuhog crvenog vina, pola žličice karanfilića i malo cimeta i grijte bez vrenja. Služiti uz pola kriške pomoranče.
Podijelite zaduženja, smijte se i uživajte jer praznici nam stižu.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti