Najave događanja

NASLOVNICA

Klonovi koji sanjaju ljubav

08.12.2017 00:00, Rubrika: Preporuke iz prve ruke, Broj: 764

Zadesio vas je požar koji ste preživjeli ali vam je koža oštećena i vi ne brinete, jer postoji kopija koja je napravljena, rođena, rasla, disala i razmišljala da bi se njezini dijelovi tijela našli vama na raspolaganju ako nekad zatreba. Pomisao od koje se ježite, zgražavate? Vjerujem. Dalje, otkazuje vam jedan od vitalnih organa i vaš život visi o koncu ali opet, nema prostora za brigu, jer nekad, kad ste se i vi rodili, »rodila« se i vaša kopija, isti kod, isto sve, a različita namjena. Ta kopija je vaš anđeo čuvar, kec u rukavu, vaša čarobna lampa? To je kopija koja je nastala, rasla, disala, osjećala i brinula o sebi da bi umrla za vas. Život vam visi o koncu, a konac o kom visi život vašeg spasa je u vašim rukama. Tko ima pravo nastaviti živjeti i kad smo to postali gospodari smisla drugih života? 
 
Vjerodostojna ekranizacija
 
O ovoj temi snimani su mnogi filmovi, vođene brojne debate i eksperimenti i koliko god brutalno zvučao ovaj uvod, nadam se da vas je potaknuo i uspješno najavio tematiku današnje preporuke.  Film Ne daj mi nikada da odem (Never let me go) je rađen po istoimenom romanu japanskog pisca Kazua Ishigura. Radnja prati odrastanje tri junaka: Kathy, Tommy i Ruth, klonova koji su došli na svijet kako bi donirali organe i time ostvarili smisao svog postojanja. 
Udruženi Mark Romanek, koji je režirao ovaj film i Alex Garland, koji je potpisao scenarij, dosljedno su prenijeli scenu iz romana s učinkovitim nabojem emocionalnog i psihološkog. Glavnu trojku u filmu igraju Carey Mulligan u ulozi Kathy H, Andrew Garfield u ulozi naivnog i dobronamjernog Tommyja i Kiera Knightley kao Ruth.
Prvi dio filma prati djetinjstvo Kathy, Tommyja i Ruth smještenih u engleskom internatu Hailshamu, mjestu osmišljenom i stvorenom da brine o klonovima, potiče njihove talente i kreativnost vješto skrivajući od njih poentu njihovog postanka i ostanka. Jedna nastavnica im otkriva da su oni stvoreni kako bi donirali vitalne organe i da neće imati pravo na normalni život, niti priliku da stvaraju vlastite obitelji, a da će svoje živote okončati na operacijskom stolu. Iako stvoreni u svrhu doniranja, klonovi su prije svega ljudi i htjeli to ili ne oni razvijaju i svoja osjećanja, pa se tako Kathy zaljubljuje u Tommyja ali kako to biva i u drugim filmovima, običnije tematike, Tommy ljubav razvija s Ruth. Taj ljubavni trokut je jedna od priča koje se protežu kroz živote ove trojke.
 
Nadmoć ljubavi nad opasnim znanstvenim pokusima
 
Drugi dio filma radnju smješta u jedno gospodarstvo u kom Kathy, Tommy i Ruth upoznaju i druge klonove istih sudbina. Razvoj okolnosti Ruth stavlja pred priliku da upozna svog originala ali joj to ostaje neispunjena želja i veliki teret s kojim živi. U potrazi za originalima od kojih ili za koje su nastali ovi nedužni duplikati žive svoje naizgled beznačajne živote i počinju razdoblje doniranja. Prava poruka i veličina ove priče je u univerzalnosti pitanja koje postavlja i tiče se smisla života, besmrtnosti, snage ljubavi i oprosta i prije svega prava na dostojanstven život i sreću. I sve dok klonovi osjećaju i mogu voljeti i dok čovjek ipak ne može uništiti čovjeka, u ljudima daje nadu za budućnost u kojoj ljubav pobjeđuje svu iskrivljenost i pogrešna skretanja.
Film se završava scenom kojom i počinje: zatvara životni krug. Tommy je na operacijskom stolu i smiješi se djevojci koja ga promatra – Kathy. To je ujedno i njihov posljednji susret.
Ne daj mi nikada da odem je film koji će svatko drugačije doživjeti i na emocionalnom, psihološkom i kognitivnom planu. Želite li ga gledati kao znanstvenu fantastiku, realistički film, dramu, ljubavnu priču ili bilo što drugo, odlučit ćete sami. Sigurno je da će vas uzburkati i da ćete otkriti njegovu humanost ali i surovu realnost.
 

Dodatak

Kazuo Ishiguro (8. studenog 1954.) je porijeklom Japanac, rođen u Nagasakiju, ali je sa svojih šest godina prešao s obitelji u Englesku, tako da ga svrstavaju u britanskog književnika. Po odluci švedske Kraljevske akademije Kazuo Ishiguro je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Do sada ima objavljenih osam romana, dobitnik je brojnih nagrada za književnost, a njegova djela su prevođena na 40 jezika. Veliki uspjeh je doživio s romanom Slikar prolaznog svijeta, Bez utjehe i Ne daj mi nikada da odem, a brojne burne reakcije kritike doživljava i njegov posljednji roman Zakopani džin. Ovaj veliki književni stvaralac svakako zaslužuje posebno poglavlje.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti