Najave događanja

NASLOVNICA

Pripraviti put Gospodinu

08.12.2017 00:00, Rubrika: Meditacija, Broj: 764

Došašće je započelo govorom o budnosti i iščekivanju Gospodinovog dolaska, a nastavlja se govorom o pripravljanju puta. To je logičan slijed, jer dok čekamo pripremamo se za taj susret. Stoga ni naše čekanje Gospodinovog dolaska ne može proteći u pasivnosti, nego u pripravi.
 
Preteča
 
Božji narod je stoljećima iščekivao dolazak onog kojeg su naviještali proroci. Znali su da će Mesija doći, ali nisu znali točno kada. I kako je vrijeme odmicalo njihova pripravnost je bila sve slabija, činilo im se da će se dano obećanje ispuniti u nekoj dalekoj budućnosti. U Isusovo vrijeme teške političke okolnosti i rimska okupacija kod izraelskog naroda su probudile nestrpljivost i pojačale želju da najavljeni Mesija dođe što prije. Bili su pripravni da ga dočekaju, ali ne u duhovnom smislu, nego u borbenom, jer su mislili da će ih Mesija osloboditi od okupatora. U takvom vremenu nestrpljenja i želje za oslobođenjem pod vodstvom najavljenog Mesije, Bog na scenu povijesti šalje Ivana Krstitelja kao preteču, kao onog koji ima konačno najaviti Mesijin dolazak.
Ivan Krstitelj je svojom pojavom privlačio pozornost ljudi. Previše skroman izgledom, a snažan u govoru. Njegove riječi odzvanjale su među Izraelcima i oni su ga tražili u želji da čuju što će im reći. Najavio je da se vrijeme ispunilo, da Mesija dolazi, stoljetna obećanja najzad će se ispuniti. U trenucima u kojim kao da iščekivanje postaje preteško i u zraku se osjeća promjena i skori dolazak, Ivan nastupa i govori da je došlo vrijeme ostvarenja proroštava. No, njegovo poslanje nije bilo samo objaviti da se vrijeme ispunilo, nego pripraviti narod za susret s Mesijom. Zato je on u svom javnom nastupu podsjećao narod na riječi proroka Izaije da Gospodinu treba pripraviti put. Pozivao ih je na obraćenje kao osnovni način priprave za susret s Mesijom. Njegova je poruka odzvanjala u ušima Izraela, privlačila ih je njegova pojava i njegov govor. Osjetili su da on nije običan čovjek, nego Božji poslanik, Preteča Mesijin, te su se odazivali pozivu na obraćenje. Znak odaziva bilo je krštenje. Brojni su se Izraelci krstili i time označili promjenu svoga života odbacivanjem grijeha i duhovnom pripravom za najavljivani susret. Zato su bili u stanju u Isusu prepoznati najavljenog Mesiju i slijediti ga.
Obraćenje je bilo nužno, jer je ono odreknuće grešnosti i vlastitih slika Boga, vlastitih očekivanja glede Božjeg djelovanja. Nakon obraćenja čovjek se otvara Bogu koji je uvijek izvan svake naše slike, izvan svakog našeg kalupa i htijenja. Takav je bio i Mesija. Nikakav ratnik, osloboditelj od zemaljskih okupatora, nikakav poslanik Božji u sjaju i slavi pred kojim će se sve tresti i svi bježati. On je pobjednik nad grijehom koji donosi oslobođenja od zla i đavla, koji pobjeđuje, ali na križu, koji ljudsku patnju i bijedu pretvara u pobjedu nad zlom i slavu. Da bi se to moglo prepoznati i prihvatiti potrebne su otvorene duhovne oči, potrebno je obraćenje i potpuna otvorenost Bogu. Upravo na to nas je pozivao Preteča.
 
Obraćenje
 
Ivanov poziv na obraćenje odzvanja već dva milenija. I ma koliko da je vremena prošlo uvijek je jednako aktualan, posebno u vremenu došašća. Budnost na koju nas je pozivala prva nedjelja adventa nije ništa bez obraćenja na koje nas poziva Ivan Krstitelj. Jer, iščekivanje mora biti aktivno da bi postiglo svoj pravi cilj – spremno dočekati susret s Gospodinom. Pripremamo se vrlo temeljito za nadolazeći blagdan Božića. Uređujemo kuću, spremamo bogatu trpezu, okupljamo obitelj. No, takva je aktivnost sporedna. Bog želi da pripravimo svoju dušu, da mu poravnamo put do svoga srca.
Pitamo se kako ćemo to učiniti, što moramo raditi. U evanđelju piše da je Ivan djelovao u pustinji. Pustinja ne znači samo zemljopisni pojam, ona je mjesto tišine i mira. A Bog nam progovara u tišini. Zato je potrebno osamiti se, umiriti, pronaći vremena za susret s Bogom, a da pritom ne dozvolimo da užurbanost, buka, mediji, pa ni naše vlastite misli ne zaguše Božji glas. Kada pronađemo vrijeme za takav susret s Gospodinom, znat ćemo i kako mu poravnati put. Tim aktivnostima traganja za Bogom treba ispuniti vrijeme došašća, te nastaviti i dalje kroz godinu, jer naš je cijeli život vrijeme iščekivanja susreta s Gospodinom, stoga vrijeme priprave za taj susret ne prestaje.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti