Najave događanja

NASLOVNICA

Godina ispunjena nastupima i nagradama

08.12.2017 00:00, Rubrika: Kultura, Broj: 764

Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice priredila je prošloga tjedna, 29. studenoga, Godišnji koncert. U Velikoj vijećnici Gradske kuće svoj rad i postignuća predstavili su kroz bogati glazbeni program Dječji i Veliki tamburaški orkestar. 
Osim orkestara udruge, nastupili su i vokalni solisti. Kompozicije s ovogodišnjeg Festivala bunjevački pisama otpjevali su uz pratnju Velikog orkestra Ines Bajić, David Crvenković i Luka Matatić, a Martin Vukov, Josipa Horvacki i Lucija Vukov su uz pratnju Dječjeg orkestra izveli pjesme s kojima su se predstavili i na ovogodišnjoj Smotri dječjih pjevača i zborova. I Dječjim i Velikim orkestrom ravnala je Mira Temunović. 
Na koncertu je predstavljen i upravo objavljeni CD pjesama s ovogodišnjeg, XVII. Festivala bunjevački pisama.
Prema riječima dopredsjednika Udruge Vojislava Temunovića ovo je bila uspješna godina, a kao najvažniju manifestaciju izdvaja XVII. po redu Festival bunjevački pisama. Udruga je organizirala i  Smotru dječjih pjevača i zborova (četrnaestu po redu), Godišnji, svibanjski koncert te Tambura instrumental festival. Da je ovo jedna od najaktivnijih hrvatskih udruga, posebice kada je riječ o području glazbe, svjedoče njihovi brojni nastupi, ali i nagrade. 
Pojedini članovi orkestra osvojili su prve nagrade na Festivalu vojvođanske tambure u Sonti i Tambura instrumental festivalu u Subotici, a Dječji tamburaški orkestar osvojio je dva puta prvu nagradu – na Festivalu vojvođanske tambure u Sonti i Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Zrenjaninu. 
Osim spomenutih festivala, HGU je održao koncert za Dan hrvatske zajednice, na Danima Antuna Gustava Matoša i Josipa Andrića, na promociji udžbenika Glazbena škrinjica, na Danima Balinta Vujkova, u programu otvorenja izložbe slika Ruže Tumbas, izložbe slika Likovne udruge Cro-art, u Baji, na Klincijadi, na Žedničkoj večeri folklora, na manifestaciji u organizaciji udruge Naša djeca u Bunjevačkom kolu, u Dječjem kazalištu, na Božićnom koncertu u Nišu, a u nedjelju, 10. prosinca nastupit će i na Sajmu manjina u Beogradu. 
U oba orkestra svira po 30-ak djece i mladih, a Temunović kaže je taj broj konstantan posljednjih nekoliko godina. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti