Najave događanja

NASLOVNICA

Kultura vijesti

08.12.2017 00:00, Rubrika: Kultura vijesti, Broj: 764

Zadarski akvareli slikani panonskim snijegom
 
NOVI SAD - Novosadski književni klub predstavio je u subotu, 2. prosinca, skupinu pjesnika iz Zadra na pjesničkoj večeri koja je organizirana u ambijentu popularnog novosadskog kafića Michelangelo. Tijekom večeri nazvane Zadarski akvareli predstavile su se pjesnikinje Emilija Vučkov Mijatović, Andreja Hrašćanak Jezeršek Malta i Rafaela Božić, te pjesnik i kantautor Mario Padelin. »Dok slažemo dojmove s gostovanja u Novom Sadu, zahvalni za početak suradnje s pjesnikom Milenom Šelmićem, Novosadskim književnim klubom i HKUPD-om Stanislav Preprek, slažu se slike od prvog trenutka dolaska i našeg dočeka, do našeg povratka u Zadar«, prenijela nam je dojmove Emilija Vučkov Mijatović. »Upoznavanje s predsjednikom Hrvatskog kulturnog centra u Novom Sadu Draganom Draženom Ilićem je tek prvi kontakt i nadamo se lijepoj suradnji. Niti naporno putovanje i pređenih 1.500 km ne mogu umanjiti ljepotu druženja i početak jednog lijepog prijateljstva i suradnje. Na kraju pjesničke večeri počeo je padati snijeg koji je nedugo zatim prešao u mećavu, a pahulje su dale još snažniju notu izrečenim stihovima«, prenosi svoje dojmove ona, izrazivši radost susreta i želju za, nada se skorim, upoznavanjem Subotice. 
Gospođa Vučkov Mijatović, opisujući boje ove poetske večeri, kaže da je svaki pjesnik predstavio svoju poeziju, tematski slobodnu i slobodnim stilom napisanu. »Vjerujem da je svatko sebe mogao naći makar u jednom stihu, a Mario Padelin je neke svoje stihove uglazbio i predstavio se i kao kantautor«. U programu su sudjelovali i Goran Mićić, novosadski pjesnik i kantautor, glazbeni duo Nomadiko, te ŽVS HKUD Stanislav Preprek iz Novog Sada.
Marko Tucakov
 
Susret s Draženom Prćićem u Novom Sadu
 
NOVI SAD - Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Stanislav Preprek organizira sutra (subota, 9. prosinca) susret sa subotičkim književnikom Draženom Prćićem u 19 sati u Franjevačkom kulturnom centru Bonaventurianum u Novom Sadu, koji se nalazi u dvorištu Franjevačkog samostana (Cara Dušana 4). Dražen Prćić je bački hrvatski romanopisac. Djela s hrvatskog su mu prevođena na srpski, mađarski i talijanski jezik. Do ožujka 2015. objavio je četrnaest romana. Susret s njim je otvoren za sve, a ulaz je besplatan.  
M. T.
 
Predstavljanje knjige 
Dnevnik jedne cure i jednog dečka
 
SUBOTICA - Predstavljanje knjige Vesne Huska Dnevnik jedne cure i jednog dečka bit će održano danas (petak, 8. prosinca), u čitaonici Gradske knjižnice Subotica, s početkom u 12.30 sati. 
 
Obljetnica Nazora
 
SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor obilježava sutra (subota, 9. prosinca) 81. obljetnicu. U povodu toga bit će priređen godišnji koncert na kome će sudjelovati sve sekcije društva. Početak je u 20 sati u velikoj Dvorani hrvatskog doma u Somboru. 
Z. V.
Godišnji koncert HKPD Đurđin
 
ĐURĐIN - Povodom proslave sv. Nikole, HKPD Đurđin svake godine organizira svoj Godišnji koncert. Ove godine je održan 16. po redu, koliko godina i postoji Društvo. U nedjelju, 3. prosinca, Đurđinčani su se u lijepom broju okupili u dvorani župne crkve sv. Josipa Radnika. Prigodan program priredile su s djecom voditeljice dramske, pjevačke i folklorne sekcije. Novoformirani tamburaški sastav pratio je glazbene točke. Vrijedne članice Upravnog odbora pobrinule su se za cijelu organizaciju. Manifestaciju su potpomogli Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata te mještani Đurđina.
V. D.
 
Izložba božićnjaka
 
SUBOTICA - Katoličko društvo Ivan Antunović - Etnološki odjel Blaško Rajić priređuje XXI. izložbu božićnjaka, koja će biti otvorena u subotu, 9. prosinca 2017. godine u predvorju Gradske kuće, s početkom u 18 sati. Moći će se pogledati dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec. Izložba, koja se priređuje uz potporu Grada Subotice, moći će se posjetiti do 15. prosinca.
 
Božićni koncert 
HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
 
TAVANKUT - Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta održat će svoj prvi pjevački božićni koncert pod nazivom U susret Božiću. Koncert će biti održatn u četvrtak, 14. prosinca, u 19 sati u crkvi Srca Isusova u Tavankutu, a pjesme predbožićnog i božićnog vremena predstavit će članovi HKPD-a Matija Gubec Tavankut te gosti – pjevačka skupina KUDH-a Bodrog Kraljice Bodroga iz Monoštora.  Ulaz na koncert je besplatan.
I. D.
 
Promocija knjige Škola tambure
 
SUBOTICA - Predstavljanje knjige Sonje Berta i Stipana Jaramazovića Škola tambure vojvođanskog sistema E-prim bit će održana u utorak, 12. prosinca, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica u 18 sati. Osim autora, o knjizi će govoriti i recenzentica profesorica Dušica Ševo. Moderatorica večeri je Bernadica Ivanković.
 
Predstavljanje Tajanstvene Subotice
 
SUBOTICA – U čitaonici Gradske knjižnice, u četvrtak će, 14. prosinca, biti predstavljena knjiga Katarine Korponaić Tajanstvena Subotica (Porodična i zavičajna hronika), koja je prije mjesec i pol objavljena u izdanju Povijesnog arhiva iz Subotice. Osim autorice, o knjizi će govoriti i recenzenti: ravnatelj Povijesnog arhiva Stevan Mačković, te sociolog i novinar Ljubomir Đorđević. Moderatorica večeri bit će Jelena Cvetić. Knjiga Tajanstvena Subotica govori o paralelnoj povijesti grada i obitelji Korponaić i po tome je slična Starim subotičkim porodicama, koju je Katarina Korponaić objavila prije pet godina. Predstavljanje Tajanstvene Subotice počinje u 18 sati.
Z. R.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti