Najave događanja

NASLOVNICA

Vijesti

12.01.2018 00:00, Rubrika: Aktualno vijesti, Broj: 769

Mirović: Suprotstavljati se mržnji
 
Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je prošlog četvrtka centralnom pomenu u Žablju kojim je obilježena 76. godišnjica racije 1942. godine u južnoj Bačkoj. Parastos u Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Žablju služio je episkop bački dr. Irinej u znak sjećanja na nevino stradale Srbe, Židove i Rome.
»Svim nevinim žrtvama tog strašnog i obezljuđenog vremena odajemo zasluženu poštu, s istim porukama koje danas šaljemo iz Žablja, da mržnja više nikada ne smije ovladati ljudskim dušama, a nevina krv da isprlja bilo čije ruke i da nikada više ne smije biti ni zločina, ni osvete. Svaka nevina žrtva zaslužuje pomen i poštovanje, a nijedan zločin ne može imati ni opravdanje ni pomilovanje«, rekao je predsjednik Mirović.
Odajući poštu žrtvama, predsjednik Mirović je podsjetio na riječi tadašnjeg zastupnika mađarskog parlamenta Endrea Bajcsi Zsilinskog, koji je u otvorenom pismu predsjedniku mađarske Vlade 19. siječnja 1942. godine, dok je racija još trajala, upozorio da je u južnoj Bačkoj izvršena protivzakonita i neodgovorna akcija krvoprolića i da je među ubijenima bilo djece i žena.
»Zato i jeste izuzetno važno da se, uvijek i na svakom mjestu, zajedno suprotstavljamo makar i najmanjim naznakama nacionalne ili bilo koje druge mržnje i da se odlučno i dosljedno borimo protiv svega što nas ponovo može suprostavljati i dijeliti«, istaknuo je predsjednik Mirović.
 
Posjet Hrvatskom školskom centru u Pečuhu
Primjer dobre prakse
 
U sklopu prikupljanja primjera dobre prakse, dio tima za izradu elaborata za školski centar posjetio je u ponedjeljak Hrvatski školski centar Miroslav Krleža u Pečuhu. Predstavnike tima primili su ravnatelj školskog centra Gabor Đervari i pomoćnica ravnatelja Žužana Kečkeš, a sastanak je organiziran uz posredovanje predsjednika Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivana Gugana, koji je također bio prisutan na sastanku. 
Tijekom četverosatnog razgovora s domaćinima, članovi tima su dobili veoma korisne informacije u svezi s osnutkom školskog centra, financiranjem, ustrojem, organizacijom rada, projektima, donacijama i drugim aktivnostima koje su pridonijele da centar funkcionira na visokoj razini. 
»Sam školski centar je namjenski građen, opskrbljen najsuvremenijom tehnikom i tehnologijom. U svom sastavu ima vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom, koje smo obišli. U razgovoru smo saznali kako roditelji navode da je moderna i suvremena ustanova, obiteljski ambijent – svako dijete poznaju imenom i prezimenom – i kontinuitet u obrazovanju – sve na jednom mjestu – ono što ih najviše motivira da baš u ovu ustanovu upišu svoju djecu. Zbog tih kvaliteta broj djece se i povećao s prvobitnih 150 na sadašnjih 400. Razgovori su vođeni i na temu nastavnih programa, udžbenika, stručnog usavršavanja nastavnika, državne mature, prohodnosti i uvjeta studiranja«, kaže koordinatorica tima za izradu elaborata za školski centar u Subotici Jasna Vojnić.
Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća su u sklopu ovog radnog posjeta razgovarali i o mogućnosti organiziranja maturalne ekskurzije za srednjoškolce i drugih manifestacija koje se već organiziraju i koje bi se ubuduće organizirale u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom u Mađarskoj.
Tim koji je u ponedjeljak posjetio Hrvatski školski centar u Pečuhu činili su Jasna Vojnić, Margareta Uršal i Darko Sarić Lukendić iz HNV-a, odgojiteljica Dajana Šimić i ekonomist Josip Bako. 
H. R.
UBH Dužijanca iz Subotice
Dužijanca blizu upisa 
 
Prijedlog da subotička Dužijanca bude upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije razmotren je i načelno usvojen. To je odlučeno krajem prošle godine na sastanku mjerodavnog Povjerenstva Centra za nematerijalno kulturno naslijeđe u Beogradu, priopćila je Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice. 
»Nakon nekoliko godina rada i brojnih usuglašavanja konačno smo stigli i do ove faze. Radujemo se i nadamo se da će to načelno usvajanje postati i stvarno. Zahvaljujemo svima koji su radili na ovom projektu kao i svim relevantnim institucijama Crkve, Grada i kulture kao i institucijama hrvatske zajednice koje su odobrile i podržale naš rad na ovom predmetu«, navodi direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković.
U skladu s uspostavljenom procedurom o upisu elementa, dostavljeni dosije Dužijance će, uz suradnju s regionalnim koordinatorom, biti obrađen u Centru za nematerijalno kulturno naslijeđe u Beogradu, kako bi nominacijski dosije bio i tehnički formiran.
D. B. P.
 
Kalendar manifestacija 
na sajtu ZKVH-a
 
Na svom redovitom radnom susretu, održanom 25. studenoga 2017. godine u Stanišiću, u organizaciji ZKVH-a i HNV-a, predstavnici hrvatskih udruga kulture u Srbiji utvrdili su kalendar manifestacija u 2018. godini.
Ovaj kalendar sadrži stalne godišnje manifestacije i one koje se priređuju u okviru planiranih programskih aktivnosti mjesnih udruga kulture. Kalendar će poslužiti za bolje planiranje i koordinaciju kulturnih događaja te izbjegavanje nepotrebnih preklapanja, a može se vidjeti na internetskoj stranici ZKVH-a – www.zkvh.org.rs .
(ZKVH)

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti