Najave događanja

NASLOVNICA

»Šabačka škola« u Peščari

12.01.2018 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 769

Stara fotografija, sačuvana u školskom ljetopisu, prikazuje ruševnu kuću na području Mjesne zajednice Peščara, na čijem mjestu je 1982. godine nikla »Šabačka škola«, kao istureno odjeljenje i dio velike centralne Osnovne škole István Széchenyi, tada još naziva Ivo Lola Ribar. Eto jednog od načina kako nastaju lokalni toponimi: školski objekt izgrađen je u Šabačkoj ulici, u čemu je razlog što su ga još tad prozvali »Šabačka škola«. Taj je naziv široko prihvaćen tijekom prošlih desetljeća i traje i danas.
Zajedno sa starom zgradom tada je kupljen i veliki plac, kojim se proteže neuobičajeno veliko školsko dvorište. 
Neobičan je nastanak »male škole« (od prvog do četvrtog razreda) na području Mjesne zajednice Peščara. A neobično je što se događalo i prije njene izgradnje. Naime, zbog tijesnih kapaciteta centralne škole na Karađorđevom putu i velikog područja koje je obuhvaćala, za nastavu se dugo koristio i jedan stari objekt uz tvornicu Zorka. Sve dok sanitarna inspekcija nije zabranila daljnji školski rad u takvim uvjetima. Dobro rješenje nađeno je u izgradnji nove zgrade u Šabačkoj ulici. Temeljni kamen položen je u proljeće 1982., a svečano otvorenje nove školske zgrade bilo je već 30. listopada iste godine. Tijekom gradnje mali učenici pohađali su nastavu u improviziranom montažnom objektu privremene namjene. Bilo je neophodno ubrzano izgraditi odgovarajući prostor za učenike, tj. ovu školu. 
»Šabačka škola« s lijepo održavanim i uređenim učionicama i dalje služi za nastavu nižih razreda osnovne škole. Ima šest učionica i produženi boravak.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti