Najave događanja

NASLOVNICA

Dom kulture

12.01.2018 00:00, Rubrika: Drugo lice Subotice, Broj: 769

Najveći broj danas postojećih domova kulture u Vojvodini nastao je nakon Drugog svjetskog rata, u razdoblju od 1945. do 1950. godine, a imali su ulogu zadružnih domova. U okviru zgrada organizirane su večernje škole za opismenjavanje stanovništva, otvarane su knjižnice, amaterske predstave, radionice, folklorne, zborske i tamburaške sekcije. Prostor Doma bio je namijenjen i za kino projekcije kao i komercijalnim i trgovačkim sadržajima. 
Ovo je vrijedilo za sve domove pa tako i za đurđinski koji je izgrađen radom i sredstvima mještana 1949. godine kao prvi zadružni dom na teritoriju Srbije. U tih 700 četvornih metara prostora otkako je izgrađen do prije nekoliko godina uz postupno gašenje funkcija bila je knjižnica s 5.000 knjiga, trgovina mješovite robe, tekstila i alata, mesnica, banka, pekara, dvorana za kino projekciju i predstave s 250 mjesta te disco klub u koji su dolazili i najpoznatiji pjevači toga doba poput Safeta Isovića, Lepe Lukić, Miroslava Ilića, Predraga Živkovića Tozovca... 
Od zadružnog doma ovaj dom kulture je svojevremeno pripao u vlasništvo Nove brazde koja je privatizirana 2004. te je s njom nov vlasnik dobio i dom. Od 2009. godine nova firma je otišla u stečaj, a Dom kulture je ostao prazan i zaključan. Sve do danas polako propada, a najveći problem predstavlja mu krov.
No, u Novu godinu Đurđinčani su ušli s lijepom viješću. Grad je za 3 milijuna dinara kupio dom. Iako je i dalje bez funkcije i svakim danom sve više ruiniran, bar se zna tko je vlasnik. Bit ćemo optimistični i vjerovati da Grad nije uložio toliki iznos kako bi dopustio da zgradu samu od sebe sruši zub vremena, već da ju imaju u planu renovirati i vratiti u funkciju, a samim time i konačno učiniti nešto po pitanju toliko medijski izreklamirane revitalizacije sela. 
Na nedavno usvojenom proračunu Grada za 2017. godinu određena sredstva namijenjena su za završetak novoizgrađenog (!) Doma kulture u Nosi. Nadajmo se da će prilikom rebalansa ili u proračun za sljedeću godinu ući obnova i nekog doma kulture s ove druge strane Subotice. Ako ne to, onda da će se netko sjetiti da im bar promijeni ime, npr. u »dom ničega« da se ne vidi baš na prvu da nam kultura prokišnjava, da je zarasla u korov i da ima razlupane prozore, propali parket i pokidana kino sjedala. 
J. D. B.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti