Najave događanja

NASLOVNICA

Krov nad glavom

12.01.2018 00:00, Rubrika: Tjedan u Somboru, Broj: 769

Po mnogo čemu ova zima (barem njen dosadašnji dio) nije pravoj zimi ni nalik. Ugrijalo sunce, nabujali jesenski usjevi na njivama, kažu negdje već i procvjetala uljana repica, zabijelile se visibabe u vrtovima. Hvataju se ratari već pomalo i za glavu i sa zebnjom gledaju posijane njive, jer znaju da bi prerasle usjeve lako mogao izlomiti neki veći snijeg, a neizmrzla zemlja raj je za kukce i bolesti, a sve to u konačnici poskupljuje proizvodnju.
Mjesta zabrinutosti nema kod onih koji su se latili isplativijeg posla – stanogradnje. Vrijeme im ide na ruku, pa građevinsku sezonu pratički ni prekidali nisu. Ili se raščišćavaju placevi za gradnju, ili se zida, podiže krov ili već useljavaju i prvi kupci. I dok se na novim višekatnicima žbuka još suši već investitori mjerkaju nove lokacije na kojima će, koliko za godinu dana, umjesto stare kuće s velikim dvorištem nići katnica s nekoliko stanova i garaža, a nekada tipična somborska ulica u zavučenom centru dobiti novi izgled. A kada se gradi, onda se valjda i kupuje. Jer, tko bi ulagao i gradio stanove i lokale koje će držati prazne i pod ključem. Zdrava logika onda kaže da novca u Somboru ipak ima, što onoga u kešu, što onih koji su se, ako je krov nad glavom u pitanju, spremni i debelo zadužiti. Izračunali su investitori da bi čak malo mogli i podići cijenu. Barem za 20-30 eura po četvornom metru, pa bi cijenu zgodno zaokružili na 700 eura (ili približno tome). Naravno, po četvornom metru. I tako gledano tržište nekretnina u Somboru vrlo je živo i dinamično.
Međutim, oni koji se godinama bave prometom nekretnina reći će drugačije – prodaja stanova i kuća iz godine u godinu je manja. Usprkos tome što se polovan stan može pazariti po cijeni od 350 do 420 eura po četvornom metru, a pristojne kuće već od 30.000 eura. Kolika će biti cijena i koliko brzo će ići prodaja ovisi od lokacije i katnosti stana, odnosno od materijala od koga su kuće građene. Međutim, i ovdje važi isto pravilo kao i kod kupovine novih stanova – više je onih koji se kuće uz pomoć bankarskih kredita nego li slamarice.
I još jedno zanimljivo zapažanje. Kažu iskusni agenti nema više onih koji rade u inozemstvu, a zarađeni novac ulažu u kupovinu nekretnina u zavičaju. Čak je sve više onih koji prodaju svoje kuće i stanove, jer  odlaze. Bez povratka. 
Z. V.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti