Najave događanja

NASLOVNICA

Da živimo kao normalan svijet

12.01.2018 00:00, Rubrika: Širom Vojvodine, Broj: 769
Riješen problem vodoopskrbe u Sotu

Nepostojanje vodovodne mreže u fruškogorskim selima šidske općine: Sotu, Bikić Dolu, Privinoj Glavi, Ljubi i Molovinu desetljećima je bio gorući problem. Godinama se samo pričalo i obećavalo da će izgradnja vodovodne mreže početi, no uvijek je problem bio nedostatak financijskih sredstava. Mještani ovih sela godinama su se opskrbljivali vodom za piće s javnih česmi, a uglavnom svako kućanstvo ima svoj bunar iz kojeg preko hidrofora crpe vodu za svakodnevne životne potrebe. 
U Sotu su postojala četiri klasična seoska bunara preko kojih su se mještani opskrbljivali vodom za piće. S obzirom na to da u tom selu nije izgrađena kanalizacijska mreža, često se događalo da usljed pojačane razine podzemnih voda pitka voda uslijed miješanja s fekalijama ne bude upotrebljiva čak ni za tehničku uporabu. Radovi na izgradnji vodovodne mreže u Sotu konačno su se počeli realizirati u srpnju prošle godine. Sredstva za ove radove, u iznosu preko 16 milijuna dinara, osigurana su iz pokrajinskog proračuna, a dodatna sredstva izdvojena su iz proračuna lokalne samouprave Općine Šid. Koncem 2017. godine prvo kućanstvo u Sotu priključilo se na vodovodnu mrežu, a prema obećanjima nadležnih uvođenje ovog sustava vodoopskrbe u naredne dvije godine bit će završeno i u ostalim fruškogorskim selima.
 
Olakšana proizvodnja
 
Mještani Sota se uglavnom bave stočarstvom i poljoprivredom. Nedostatak vode često im je predstavljao problem u obavljanju svakodnevnih poslova. Za pojenje stoke, navodnjavanje vrta, voćnjaka, kao i povrća u plastenicima, vodom su se uglavnom opskrbljivali sa svojih bunara. 
»U našim plastenicima proizvodimo salatu i rajčicu kao i rasadu. Trudimo se da naši proizvodi budu maksimalno zdrava hrana, s obzirom na to da se većina povrća na tržnicama dovozi s različitih plantaža i u njima može biti dosta herbicida i kemije. U zaštićenom prostoru to je mnogo zdravije i mi nastojimo da herbicide koristimo u najmanjoj mjeri. Dok nismo imali svoju vodu, za potrebe plastenika koristili smo bunarsku vodu. Često se događalo da je bio nedovoljan kapacitet, što nam je predstavljalo veliki problem. Njivu smo navodnjavali vodom iz kanala koja ide iz našeg jezera. Voda će nam puno značiti i olakšati naše poslove, a vodu koju imamo u bunarima sada ćemo koristiti samo kao tehničku vodu«, ističe Snježana Olujić.
Obitelj Olujić iz Sota prvo je kućanstvo koje je priključeno na novoizgrađenu vodovodnu mrežu.
»Mislim da će realizacijom ovog projekta naš problem konačno biti riješen. Za mene priključak na vodu znači mnogo, s obzirom na to da godinama uzgajam povrće u plastenicima. Za nas je to velika stvar. Zahvaljujem se svima koji su nam izašli u susret, kako Pokrajini tako i Općini Šid koji su pomogli da mi u Sotu konačno dobijemo vodu i živimo kao sav normalan svijet«, kaže Goran Olujić.
 
Uspješna suradnja
 
Ukupna dužina novoizgrađene vodovodne mreže u Sotu iznosi 8 kilometara. Kako ističu čelnici šidske Općine, izgradnjom vodovodne mreže u Sotu završen je jedan od najvažnijih komunalnih infrastrukturnih projekata u ovoj općini.
»Mi smo veoma ponosni što je Sot konačno u 21. stoljeću dobio vodu. Posebno se zahvaljujem Pokrajinskom tajništvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Upravi za kapitalna ulaganja, pokrajinskoj Vladi, jer da nije bilo njihove potpore ovaj projekt ne bi bio realiziran. Nadamo se da će u 2018. godini i mještani Bikić Dola i susjednih sela također dobiti vodu«, istaknuo je predsjednik Općine Šid Predrag Vuković.
Kako navode predstavnici pokrajinske vlasti koji su prisustvovali prvom priključenju vodovodne mreže na kućanstvo u Sotu, ovaj projekt je samo jedan u nizu planiranih u šidskoj općini.
»Ovaj primjer izgradnje vodovodne mreže u Sotu jest najbolji pokazatelj okupljanja oko projekata. Na ovaj način smo pokazali da udruživanjem zajedničkih financijskih sredstava u interesu i potrebi prioriteta lokalne samouprave, možemo doći do rezultata koji je vrijedan pažnje. Nažalost, u prethodnim desetljećima nije bilo razumijevanja da se ovakav značajan projekt realizira. Pokrajinska Vlada je uz proaktivnu ulogu Općine Šid prepoznala ovaj problem kao jedan od prioriteta i opredijelili smo se da podržimo ovaj projekt zajednički. Naše tajništvo osiguralo je 8 milijuna dinara, Uprava za kapitalna ulaganja također oko 8 milijuna dinara i Općina Šid određena financijska sredstva. Na ovaj način želimo realizirati i druge slične projekte širom Vojvodine i u interesu će nam biti da ih, prepoznavajući prioritete lokalnih samouprava, financijski i podržimo. Ove godine smo s lokalnom samoupravom ovdje u Šidu u prilici realizirati investicije u vrijednosti od 45 milijuna dinara. Za uređenje kanalske mreže, početak komasacije u K.O. Morović, kao i sva druga ulaganja u registrirana poljoprivredna gospodarstva. Zadovoljstvo mi je što smo u prilici u Sotu otvoriti vodovodnu mrežu i istovremeno pozvati poljoprivrednike iz općine Šid da aktivno prate natječaje kod Pokrajinskog tajništva za poljoprivredu i da iskoriste pogodnosti koje im stoje na raspolaganju«, istaknuo je pokrajinski tajnik za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr. Vuk Radojević.
Za održavanje vodovoda u Sotu nadležno je JKP Vodovod. Naknadu za priključenje na vodovodnu mrežu mještani Sota moći će platiti u nekoliko rata, što će im u velikoj mjeri olakšati priključenje na vodovodnu mrežu.
S. Darabašić

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti