Najave događanja

NASLOVNICA

Klubovi koje smo pratili u 2017. godini (II.)

12.01.2018 00:00, Rubrika: Sport, Broj: 769

 Nogomet 
 PFL Sombor
 ŽAK na niskim granama
 
SOMBOR – Ekipa somborskog ŽAK-a ostavila je iza sebe godinu koju bi trebalo što prije zaboraviti. Proljetni dio prvenstva 2016./17. željezničari su završili na neslavnom 12. mjestu. Dobru seriju rezultata zabilježili su u razdoblju od 8. do 16. kola, kad su se navijači ponadali visokom plasmanu, jer je ŽAK skočio na 3. mjesto. Umjesto slavlja, uslijedila je serija loših rezultata i srozavanje na prvenstvenoj ljestvici. Navijači su čak posumnjali da je u pitanju rasprodaja bodova. Ljeto je iskorišteno za dovođenje pojačanja, međutim vrijeme je pokazalo da dovedeni to nisu. Ili se, možda zbog tradicije i reputacije kluba, nisu ostvarile nihove nade i razmišljanja o nekom izdašnom plaćanju njihovih loptačkih usluga. Početak jesenske sezone i nije bio tako loš, kriza rezultata nastupa poslije 6. kola, kad je ŽAK zauzimao 6. mjesto na ljestvici. Već od 7. kola, pa sve do konca jesenskog dijela prvenstva željezničari su neplanirano gubili bodove, a zimsku pauzu dočekali su na 13. mjestu sa svega 11 bodova, 3 više od fenjeraša Borca. »Zimsku pauzu moramo iskoristiti za rekonstrukciju ekipe, pa tko god želi, može otići iz kluba. Po igrama i zalaganju većine igrača rekao bih da su nezadovoljni. Stav UO kluba je da ukoliko igrači žele igrati za novce, neka potraže jače i bogatije klubove. Mi želimo zadržati one koji su pokazali borbenost i kojima je klub u srcu«, rekao nam je član uprave Vladimir Jovanović. 
 
PFL Subotica  
 Od fenjera Vojvođanske lige sjever 
do fenjera PFL Subotica
 
SUBOTICA – Nogometaši Subotice 2017. godinu su dočekali na posljednjem mjestu Vojvođanske lige sjever. U cijeloj jesenskoj polusezoni osvojili su svega 3 boda, a u proljetnoj još 12 i tako kao posljednjeplasirani ispali u PFL Subotica. Rezultatski nisu bolje prošli ni u novom, nižem rangu natjecanja. U jesenskoj polusezoni osvojili su svega 4 boda i čvrsto prigrlili fenjer, s 5 bodova zaostatka za pretposljednjim Horgošem 1911 i 10 za trinaesto i četrnaestoplasiranim Napretkom iz Nadalja i Proleterom iz Ravnog Sela.. 
 
Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
 Teška godina za Dunav
 
MONOŠTOR – Nedostatak igrača iz mjesta, pa i odlazak Mladena Vakoša s dužnosti predsjednika, sve zbog iseljavanja u inozemstvo, izbor novoga rukovodstva na čelu s Damirom Šimunovim, neplanirani porazi i jedva izboren opstanak u 1. razredu MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci, karakteristika su rada NK Dunav iz Monoštora u 2017. godini. Monoštorci su sve teže okupljali ekipu, pa su na neka gostovanja putovali s jedva okupljenom ekipom, u jednom navratu i sa svega desetoricom igrača. U klubu su vrlo nezadovoljni dijeljenjem pravde na njihovim utakmicama, ali je i činjenica i da je njihova legija stranaca na utakmicama vrlo nedisciplinirana, pa su poznati kao ekipa s najviše žutih i crvenih kartona. Zbog toga su dobar dio prvenstva odigrali nekompletni, jer je enormno veliki broj igrača propuštao utakmice zbog kazni. Na ljestvici će prezimiti u skupini klubova koji dijele 9., 10. i 11. mjesto, s bodom više od fenjeraša Jedinstva iz Ribareva. »U velikoj smo igračkoj krizi. Sve više mladih, među njima i dobar dio naših bivših igrača, pa i sportskih radnika, iseljava se iz Srbije, poglavito u Njemačku. Nije nam sretno rješenje dovođenje igrača sa strane, to je za financijski stabilnije, a i puno ambicioznije klubove od našega. Nitko od iole kvalitetnijih nogometaša neće ti danas igrati samo za putne troškove. Sada u Monoštoru imamo 5-6 vrlo solidnih mladih igrača poniklih u našoj nogometnoj školi, koji još nisu nastupali za seniorsku ekipu, pa se nadam da će na proljeće debitirati i kvalitetno pojačati naš domaći igrački fond. Samo, plaše me ova iseljavanja, stalno strepimo da će nam otići još poneko od igrača«, rekao je za Hrvatsku riječ predsjednik Dunava Damir Šimunov.
 
U skupini ugroženih
 
BEREG – Iza ekipe Dinama 1923 iz Berega ostala je dijelom uspješna, ali i vrlo teška 2017. godina. U proljetnom dijelu prvenstva zauzeli su 4. mjesto na ljestvici 2. razreda MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci i plasirali su se u 1. razred. Sada su u skupini klubova sa svega bodom više od posljednjeplasiranog Jedinstva iz Ribareva, pa su u velikim brigama glede opstanka u ovom rangu natjecanja. »Od završetka jesenskog dijela prvenstva do danas svi smo na pauzi, jer je veći dio igrača, ali i ljudi iz upravnih struktura kluba, odsutan iz Berega. Na okupu ćemo biti nakon svih ovih blagdana, pa ćemo za desetak dana imati i rješenja za naše goruće probleme, prije svega za osvježenje igračkog kadra. Nadam se da će nam proljetna polusezona biti uspješnija i da ćemo ostati u ovom rangu natjecanja«, kaže tajnik Dinama 1923 Darko Ilić.
 Ivan Andrašić

Dodatak

POGLED S TRIBINA Europsko prvenstvo Stigao je i taj dan. Točnije večer, jer će večerašnjim susretom protiv Srbije (20.30) Hrvatska započeti svoj nastup na 13. Europskom prvenstvu u rukometu za muškarce. Na jedinom velikom natjecanju s kojeg još uvijek nema zlatnu medalju, a evo već drugi puta ga organizira (prvi puta 2000.) Osim brojnih zanimljivosti vezanih uz jednu od najboljih rukometnih nacionalnih vrsta svih vremena, svakako treba istaknuti raritetan podatak kako su kauboji na posljednjih 7 EP-a uspjeli izboriti plasman u polufinale. Nažalost, samo su upravo pod vodstvom starog-novog izbornika Line Červara (koji je 160. puta sjedio na trenerskoj klupi) uspjeli 2 puta proći u finale (2008. i 2010.) i srebro je bio konačan domet. Hoće li ples brojki donijeti 8. polufinale i 3. finale, a treće sreća i konačno najsjajnije odličje saznat ćemo na koncu ovoga mjeseca. A do tada... Do tada prvo slijedi grupna faza u kojoj će Hrvatska igrati u skupini A (Split) skupa sa Srbijom, Islandom (14. siječnja, 20.30) i Švedskom (16. siječnja, 20.30). Tri prvoplasirane momčadi izborit će nastavak natjecanja u skupini I (Zagreb) u kojoj će se naći i tri prvoplasirane reprezentacije iz skupine B (Poreč) u kojoj se nalaze: Bjelorusija, Austrija, Norveška i Francuska. Osim brojnih najboljih svjetskih rukometaša, točno tako jer je rukomet jedini sport u kojemu je Europsko prvenstvo jače od Svjetskog ili Olimpijskog turnira, na 13. euro summitu zaigrat će i 38 godišnje islandsko krilo Sigurdsson, najefikasniji reprezentativni igrač svih vremena s dosad 1798 postignutih golova. S obzirom na još minimalno 3 susreta u skupini A, ovaj čini se nedostižni rekord će još biti uvećan za nekoliko ekstra pogodaka. Da ne bude mnogo uvećavan protiv Hrvatske brinut će se povratnik na gol Mirko Alilović, koji je skupa s Jakovom Gojunom igrao već u Spaladium Areni prije 9 godina na SP-u kojemu je također bila Hrvatska domaćin. Riječi su riječi, brojke su brojke, ali su djela ipak ono što će poslije ostati zauvijek upisano u povijesti. Kauboji, vrijeme je ponovno za velika dijela i velike pobjede... M. D.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti