Najave događanja

NASLOVNICA

Najljepše je igračko doba

12.01.2018 00:00, Rubrika: Sport, Broj: 769

Jedna od živih legendi apatinskog nogometa, Slobodan Bačić, nakon prestanka karijere aktivnog sportaša uplovio je u trenerske vode, a od listopada 2016. godine na dužnosti je generalnog tajnika Sportskog saveza općine Apatin. 
 
Klubovi u 2017. godini 
 
Nakon godinu dana na ovoj dužnosti Bačić je stekao puni uvid u rad sportskih klubova općine Apatin.
»U početku mandata riješili smo mnoge zaostale probleme, prije svega, uskladili smo sustav financiranja s važećim zakonskim normama. U 2017. godini sredstva su dijeljena po natječajima, u svakom polugođu raspisan je po jedan. Na našu radost broj polaznika sportskih škola u klubovima bilježi stalni rast. Dosta djece se okreće i individualnim sportovima, pa i to moramo financijski podupirati. Sredstva su isključivo namjenska, a korisnicima će biti doznačavana kvartalno«,  pojašnjava trenutačnu situaciju Bačić. 
Bačić ima odličan uvid u rad sportskih klubova općine Apatin kroz cijelu 2017. godinu. 
»U početku je bilo poteškoća u komunikaciji s pojedinim klubovima, vremenom je i to nadvladano. Prije svega, vrata Sportskog saveza uvijek su im otvorena, u svakom momentu mogu dobiti odgovor na svako njihovo pitanje. Stavili smo im na raspolaganje i besplatne termine u sportskim dvoranama u Apatinu, Sonti i Prigrevici. Potrudili smo se da svima osiguramo najbolje moguće uvjete za rad, a njihova prioritetna zadaća je okupljanje što većeg broja djece i omladine. Za ocjenu rada nisu bitni samo natjecateljski rezultati. Očiti primjer je Sonta. NK Dinamo i ŽRK Sonta, koji su u krizi rezultata, donedavno i rukovođenja, pozitivan su primjer svima. Po mojoj procjeni na putu su potpunog oporavka. Pozdravljam riješenost sonćanskih sportskih radnika da odgajaju vlastiti igrački kadar, pa u oba kluba igraju isključivo djeca iz mjesta. Vjerujte mi, osim njih, ne znam niti jedan klub u ligama u kojima se natječu, a osobito u višim, bez igračkih pojačanja sa strane.«, kaže Bačić. 
Nogomet je moj život
 
Bačić je u nogometnom smislu odrastao u Apatinu, u NK Mladost. U zrelijim igračkim godinama nastupao je i za druge klubove, ali i danas su mu najdraže uspomene vezane za matični. 
»Imao sam sreće igrati za Mladost u vrijeme kad je ovaj klub postizao najveće uspjehe u povijesti. Bilo je puno lijepih trenutaka. Kroz nogomet sam dosta prošao, puno proputovao, upoznao puno dobrih ljudi. Mladost je ostala dio mojega srca i uvijek će to i biti. Žao mi je jedino zbog krize u koju je zagazila. S druge strane, možda je i bilo potrebno da pođe od ništice i da opet pripada Apatincima. Raduje me plejada mladih igrača poniklih u klupskoj nogometnoj školi, čije vrijeme tek dolazi i zbog njih moramo učiniti sve da Mladost na proljeće izbori opstanak u Vojvođanskoj ligi sjever.«, kaže Bačić. 
Sa svoje sadašnje pozicije na sport gleda pomalo drugačijim očima. Raduje ga, ali i plaši što u obitelji, po svemu sudeći, ima i nogometnog nasljednika. 
»Prije svega, nogomet je moj život. Veći dio proveo sam na travnjaku, manji na klupi i sada, evo, na mjestu sportskog operativca. Poslije svega odgovorno tvrdim da je najljepše biti igrač. Nekada smo mislili da je to najteže, međutim, odigraš svoje, daš sve od sebe i miran si. Sjediti na klupi je druga situacija. Za mene i to ima svoje draži, ali uz puno veći dijapazon obveza nego kod igrača. Igrač mora misliti o sebi i svojim zadaćama na travnjaku, trener mora voditi brigu o svakom igraču, mora prije utakmice znati za svakog pojedinca je li dobro spavao, što je jeo, je li stopostotno zdrav i o cijelom nizu sitnica koje mogu utjecati na njegovu igru. Da ne govorimo o konkretnom radu na taktici i ostalim elementima igre. Sadašnja dužnost je za mene nešto novo, nešto prolazno, jer sigurno je da nikada neću odustati od nogometa, nogomet je moj život. Kako mi se čini, u obitelji imam i nasljednika. Stariji sin Jovan sve slobodno vrijeme provodi na travnjaku, posve posvećen nogometu. Ne bih mu preporučio da ide mojim stopama. No, u tom pogledu neću utjecati na njega, to je životna odluka koju mora sam donijeti. Jedino mu stalno govorim da kruh nogometaša nije lako zaraditi. Ipak je drugačiji osjećaj, ali i obveze, kad se na travnjaku amaterski zabavljaš, nego kad igraš za plaću. Odigrao sam 115 utakmica Super lige SCG, pa s punim pravom sve ovo govorim. No, sigurno je, koliko je taj kruh težak, toliko je i sladak. Svakako, ukoliko Jovan krene putem nogometnog profesionalca, sigurno je da će imati moju najveću podršku«, završava priču Bačić.
Ivan Andrašić

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti