Najave događanja

NASLOVNICA

Zimski oratorij

12.01.2018 00:00, Rubrika: Hrcko, Broj: 769

Ovogodišnji zimski oratorij trajao je od 3. do 6. siječnja, a djeca su se okupljala u župi sv. Roka gdje je oratorij održan. Posljednjeg dana, 6. siječnja, djeca su sudjelovala na zajedničkoj sv. misi, a nakon toga su imali završnu priredbu, na kojoj su prikazali samo djelić onoga što su radili tijekom tri i pol dana. Zajedništvo, smjeh, radost, molitva, radionice, igre, kuhanje, pjevanje, plesanje, prijateljstvo... krasili su ovaj zimski oratorij.
Po riječima Vedrane Cvijin, studentice u Zagrebu i organizatorice subotičkih oratorija ove godine održan je drugi zimski oratorij. 
»U župi kod salezijanaca u Zagrebu, gdje sam aktivna, vidjela sam kako oni po uzoru na sv. Don Bosca rade puno s mladima i djecom. I sama sam se uključila u rad, pa sam htjela isti taj model, koji me oduševio tamo i koji sam vidjela da je dobar, prenijeti i ovdje u Suboticu. Okupila sam ekipu izvrsnih animatora i počeli smo s radom. Prvi oratorij u Subotici započeo je 2016. godine, u desetom mjesecu u župi sv. Roka, kada smo se počeli okupljati subotom. Kasnije su nam se pridružili i animatori iz župe Isusova Uskrsnuća i tako smo skupa započeli zimski i ljetnji oratorij. Nakon toga počeli su se uključivati i mladi animatori drugih župa, a želja nam je da se i broj djece s drugih župa poveća, što nam je dodatni izazov radi prostora« pojasnila je Vedrana Cvijin. 
Na ovogodišnjem zimskom oratoriju okupilo se oko 70 djece, no zbog bolesti svaki dan je aktivno sudjelovao njih 60. S njima su radili mladi koji su svoje slobodno vrijeme žrtvovali za dobrobit drugih. Uz brojne radionice, neizostavni dio oratorija je molitveni, kao i duhovne radionice u kojima su sudjelovali gosti fra Danijel Maljur, vlč. Marinko Stantić, vlč. Andrija Anišić i s. Silvana Milan. Kako je bilo i kako su ova tri dana protekla najbolje govore fotografije i mišljenje djece. 
 
– Sve mi se svidjelo na oratoriju, a posebno zajednička igra Baze – Marta Vukmanov Šimokov, 7 godina. 
 
– Dobro mi je bilo na oratoriju, družili smo se, a najviše mi se sviđalo kad smo pravili medenjake i ukrašavali ih jestivim bojama – Matija Merković, 7 godina. 
 
– Dolazila sam i prije na subotnje oratorije, a sada sam prvi puta na zimskom. Najzanimljivija mi je bila glavna igra poštara i glumačka sekcija u kojoj sam sudjelovala – Katarina Ivanković Radaković, 13 godina. 
 
– Već sam bila na ljetnom oratoriju i subotom također dolazim. Ovoga puta mi se najviše svidjela igra baze, jer dvije protivničke ekipe se moraju boriti i tu su se istakli oni mudri i brzi. Bilo je jako zanimljivo. I ubuduće želim dolaziti i družiti se – Ana Rukavina, 11 godina. 
Ž. Vukov 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti