Najave događanja

NASLOVNICA

O jednom repertoarskom viđenju

12.01.2018 00:00, Rubrika: Feljton, Broj: 769

Sve češće i žešće društvene turbulencije, u dobrano već uzavreloj političkoj atmosferi izazvanoj očitovanjem potpisnika hrabre, ali razložno i odmjereno sročene Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, dvojica istaknutih teatarskih znalaca – redatelj Petar Šarčević i profesor književnosti Josip Buljovčić, dugogodišnji lektor i ravnatelj Drame (svojedobno, glede svih scenskih funkcija zamišljene i pokrenute, kao cjelovito subotičko Hrvatsko narodno kazalište) – odluče se načiniti za sezonu 1967./68. vlastiti repertoarski prijedlog, u ponekim elementima i oglednog karaktera.
Slijedom njihove zamisli [Rukovet, 10, 1967.], na subotičkoj sceni, u okviru redovite djelatnosti bilo bi izvedeno osam premijera na velikoj sceni, dok bi se »u okviru tzv. izvanredne djelatnosti izvela tri programa na maloj ili bilo kojoj drugoj, te jedan revijalno-humorističko-satirički program ili cjelovečernje djelo koje bi uključivalo u svojoj dramaturškoj strukturi elemente te vrste«. 
Prema tom prijedlogu na velikoj sceni bila bi izvedena sljedeća djela: Euripidova Medeja, Katica Antuna Karagića, Nemirna starost Leonida Rahmanjinova, Vjetar u granama Sasafrasa Renea de Obaldija, Građanin-plemić J. B. Molièrea, Koštana Bore Stankovića i Korijenje Arnolda Veskera – u alternativi su predloženi Posjeta stare dame Friedricha Dürrenmatta, ili Tango Sławomira Mrożeka – te Mačak u vreći Georgesa Feydeaua. Prva četiri djela trebala su biti izvedena do kraja 1967. godine, a preostala četiri u 1968. godini. 
 
Tri repertoarske cjeline
 
U okviru izvanredne djelatnosti subotičkog kazališta autori prijedloga redatelj Šarčević i prof. Buljovčić predvidjeli su pripremu tri specifična programa koja su, u prvom redu, trebala biti namijenjena školskoj mladeži, što dakako nije isključivalo ni drugu publiku. Prvim programom trebala je biti obrađena Antička tragedija, predstava u pripremi Petra Šarčevića, uslijedili bi recital pjesama pod naslovom: Subotički pjesnici od starine do danas i Scenski prikaz bunjevačkih narodnih pripovjedaka, koji su trebali pripremiti Matija Poljaković, Blaško Vojnić Hajduk, Balint Vujkov i Petar Šarčević, a kao treći program predviđen je recital poezije i proze pod naslovom Zapisi sa lirskom diskusijom koji je trebao pripremiti prof. Sava Babić. Vrijeme pripreme navedena tri programa nije bilo utvrđeno, izvedbe su trebale biti upriličene u ono vrijeme kad bi to bilo najpogodnije za cjelokupan rad kazališta. 
U okviru dopunske djelatnosti bila bi izvedena komedija Pavla Bačića U rukama tašne, a pod vratom mašne, djelo koje u sebi sadrži revijalno humorističke elemente koji pretendiraju na širok auditorij i osim toga omogućuju angažiranje širokog kruga izvođača – naveli su u Prijedlogu kazališnog repertoara za 1967./68. godinu njegovi sastavljači redatelj Petar Šarčević i prof. Josip Buljovčić. Predloženim repertoarom trebala bi se ostvariti ideja o kazalištu kao narodnom u punom značenju te riječi. Stoga ni jedno djelo nije slučajno dospjelo na repertoar, niti je on zbir proizvoljno odabranih tekstova koji zajedno ne znače ništa. Svjesni da repertoar u ovakvom kazalištu mora biti eklektičan, dakle obuhvaćati raspon od drame do komada s pjevanjem, predlagači su nastojali udovoljiti publici do koje im je stalo, a dalje opravdanje ovoga repertoara leži u vrijednostima izvedbi. Drugim riječima, vodilo se i te kako računa da prijedlog repertoara ne podbaci, ali ni ne prebaci izvođačke mogućnosti glumaca i redateljske nakane i ambicije. Isto bi se moglo reći i za tzv. dopunsku i izvanrednu kazališnu djelatnost. U okviru prvog programa pod nazivom Antička tragedija, autori su željeli ponuditi, u prvom redu, školskoj publici ulomke iz raznih antičkih tekstova s osnovnim odlikama antičke dramske književnosti i kazališta, što je trebalo biti popraćeno prigodnom projekcijom slika i potrebnim komentarima. Drugi program imao bi dva dijela. U prvom bi se izveo recital pjesama čiji autori su Subotičani i obuhvatio bi raspon od prvih poznatih do suvremenih pjesnika, a pjesme bi bile povezane prigodnim komentarom, a drugi dio sadržavao bi scenski prikaz izbora bunjevačkohrvatskih narodnih pripovjedaka sabranih u knjigama Balinta Vujkova. Treći program bio bi zapravo kolaž ulomaka iz različitih tekstova: romana, putopisa, pisama, dnevničkih zabilješki, pjesama, ljetopisa, memoara i dr. koji bi trebao povezati suvremenu literaturu sa starim, često posve nepoznatim tekstovima što bi prije svega moglo bili od koristi mladima školskog uzrasta u svladavanju programa iz jezika i književnosti. Glede izvanredne djelatnosti kazališta dvojica sastavljača repertoara navode kako komedija Pavla Bačića U rukama tašne, a pod vratom mašne, djelo koje slijedom duhovitog i sočnog dijaloga, te dobro koncipiranih likova, izvođačima i redatelju pruža mogućnost da naprave »komercijalni šlager sezone«, budući da je ono u neku ruku nastavak Bačićeva već izvođenog komada Salašari silom varošani, koji je naišao na dobar prijem kod ovdašnje kazališne publike. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti