Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dani kada cijelo selo poludi

Riječima jednog putopisca »ima jedno prelijepo selo u Srijemu, vrijedni i marljivi ljudi žive u njemu, ali imaju tri dana u godini kad cijelo selo poludi«, najbolje je oslikana trodnevna manifestacija Mačkare – premundirani dani u Golubincima, koja je i ove godine u organizaciji HKPD-a Tomislav održana 10. i 11. veljače. Manifestacija je počela u subotu u sportskoj dvorani u Golubincima, kada je održan maskenbal i izbor najljepše maske, a nastavljena je karnevalom u nedjelju na ulicama mjesta. Mačkare, ili premundirani dani, predstavljaju pokladne običaje stare više od 250 godina, koji se njeguju u Golubincima.

Prije početka manifestacije, Golubinčani s radošću pripremaju maske koje su najčešće vezane za aktualne društvene teme, dok su za najmlađe one prilagođene njihovom uzrastu: likovima iz crtanih filmova ili omiljenih priča. Osim mladih sudionika, uvijek je veliki broj i onih starijih, kako iz Golubinaca tako i susjednih mjesta, a u prethodnim godinama sve je veći broj sudionika i iz susjednih država. Iz godine u godinu broj sudionika raste, manifestacija poprima međunarodni karakter, a Golubinci dobijaju na temelju postignute kvalitete i organizacije mogućnost da postanu karnevalsko mjesto poput većih karnevalskih gradova. Jer, »što je Karneval za Rio, to su Mačkare za Goubince i Srijem«, tako s ponosom ističu organizatori. Veliku potporu održavanju ove manifestacija pruža i Općina Stara Pazova, posebice iz razloga što su zbog specifičnosti manifestacije Golubinci postali prepoznatljivi i na turističkoj mapi Srbije. A kada je u pitanju baština koja pripada nematerijalnoj kulturi, na prostoru hrvatske kulture u Vojvodini, Golubinci zauzimaju prvo mjesto baš kada su u pitanju pokladni običaji. Jer ova se manifestacija izdvaja svojom originalnošću, masovnošću i kvalitetom. Potaknuti izvanrednim ozračjem, svake godine na ovoj manifestaciji, osim sve većeg broja sudionika i posjetitelja, prisustvuju i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji već uveliko razmišljaju da baš zbog svoje originalnosti i masovnosti golubinačke Mačkare budu smotra pokladnih običaja u Vojvodini.

A i ove godine ulicama Golubinaca prodefiliralo je više od pet stotina sudionika odjevenih u raznobojne maske, prelijepe kreacije mještana Golubinaca, stanovnika drugih mjesta, gostiju iz susjednih država, koji su i ovog puta s velikim zadovoljstvom sudjelovali na karnevalu. Maštovitost i kreativnost ogledala se na svakoj maski, kako onih najmlađih, tako i starijih. Nisu izostale ni one duhovitije koje su izmamile osmijehe posjetitelja. No ono što na prvom mjestu i ovoj manifestaciji daje posebnu čar jest pozitivna energija koja se mogla osjetiti svugdje. Veselje, radost i osmijesi na licima svih prisutnih u povorci, govorili su više od riječi. Jer upravo je to bila prilika da se svi skupa izluduju tijekom premundiranih dana, da se svi skupa razonode i opuste. A ono čemu se Golubinčani nadaju i što s nestrpljenjem očekuju to je da njihovo selo uskoro postane karnevalsko mjesto. Potvrdu da već posjeduju sve uvjete da to i postanu, dobili su od Federacije europskih karnevalskih gradova. Po svemu sudeći, to i zaslužuju. Onaj tko je ove godine posjetio Golubince tijekom premundiranih dana, sigurno će se dogodine ponovno vratiti, jer osjećaj se ne može riječima opisati. Jednostavno, treba ga doživjeti.

S. Darabašić

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika