Aktualno Aktualno

Da o nama odlučuje netko od nas

Prvo predstavljanje koalicije stranaka nacionalnih manjina Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, među kojima je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, održano je u četvrtak, 10. ožujka u Subotici, u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo.

Koalicija nastupa pod rednim brojem 12, a prema političkom programu, kako je istaknuto, zalagat će se za: decentraliziranu i jednako razvijenu Srbiju, posvećenost europskim integracijama, dostojan život građana od vlastitoga rada (posebno kada je riječ o poljoprivredi i gospodarstvu), razvijenu komunalnu infrastrukturu, gospodarske politike okrenute mladima, dobrosusjedske međudržavne odnose, integraciju pripadnika nacionalnih manjina, očuvanje multikulturalnosti i interkulturalnosti Vojvodine.

Žigmanov: Želimo u parlamentu rješavati probleme Vojvodine

Nositelj liste, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, istaknuo je kako očekuje da se nakon izbora glas predstavnika hrvatske, ali i svih drugih zajednica u Vojvodini, ponovno čuje u Skupštini Srbije.

»Želimo u parlamentu rješavati probleme Vojvodine i svih njenih građana. Želimo se izboriti da ono što se u Vojvodini stvori u njoj i ostane. Samo tako ćemo osigurati kvalitetniji život za sve koji u Vojvodini žive«, rekao je Žigmanov.

Dodao je i kako Hrvati u Srbiji, kao lojalni građani, izlaskom na izbore pokazuju zainteresiranost za društveni i politički život, prosperitet svoje ali i svih drugih zajednica te daju doprinos razvoju demokracije.

»Sudjelovanjem u izbornom procesu iskazat ćemo ponovno svoje političke želje, jasno reći što su naša politička htjenja. To ćemo učiniti zajedno s našim starim znancima i partnerima, a sudjelovanjem u izborima ponovno dati svoj prinos razvoju demokracije u Srbiji. Naime, poznato je da Hrvati u Srbiji kao građani žele živjeti u demokratskom, tolerantnom, inkluzivnom društvu, u državi s pozitivnim i razvojnim programima spram pripadnika svih nacionalnih zajednica. DSHV se s takvim programom utemeljio prije 32 godine i takvoj je praksi, unatoč brojnim izazovima, ostao vjeran sve do danas. Pred nama je opet prilika izboriti pravo Hrvata na sudjelovanje u donošenju političkih odluka na republičkoj razini. Želimo vratiti Hrvate iz Vojvodune u parlement Srbije. Želimo i da se naš glas čuje s govornice parlamenta. Ne samo da se čuje naš glas već i glasovi drugih nacionalnih zajednica iz Vojvodine, da se naši legitimni interesi artikuliraju, a problemi nastave rješavati«, kazao je Žigmanov.

Politička načela za koja će se boriti koalicija Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani su decentralizirana i jednako razvijena Srbija.

»Srbija mora biti posvećena europskim integracijama. Europska unija mora biti prioritet vanjskopolitičkih aktivnosti«, kazao je Žigmanov.

U svom obraćanju on je istaknuo i važnost stvaranja uvjeta za kvalitetan život u svim sredinama, s razvijenom komunalnom strukturom u svim područjima.

»Ne možemo dopustiti veliki broj nezaposlenih danas u Vojvodini. Želimo da svaki građanin dostojno živi od vlastitog rada, posebno kada je riječ o poljoprivredi i privredi. Ne želimo biti nadničari u zemlji koja je naša, ne želimo da našu zemlju obrađuju tajkuni, da se otvaraju tvornice koje su iz ekološkog aspekta problematične. Želimo kvalitetnu i jednako razvijenu komunalnu infrastrukturu, od vodovoda i kanalizacije do ekološki održivih politika. Ne možemo dopustiti da pola građana danas nema zdravu pitku vodu«, istaknuo je Žigmanov.

Olenik: Vojvodinu vidimo u EU i NATO paktu

Drugorangirani na listi Aleksandar Olenik istaknuo je kako se radi o manjinskoj listi, jer je Vojvodina »uvijek bila i ostala manjinska« u podržavanju svih ljudskih prava, različitosti, religija i kultura.

Olenik je najavio zalaganje za sljedeće prioritete: da ono što se stvori u Vojvodini tu i ostane, da se svima osigura zdrava pitka voda, da se zaustavi sječa šuma te stane na put porastu mržnje i nasilja u lokalnim zajednicama. Prvi korak na tome putu je, kako je naglasio, povratak Vojvođana u Narodnu skupštinu. »Naš povratak u republičku skupštinu je prioritet zato što samo mi možemo riješiti problem pitke vode u Vojvodini«, dodao je on, te će se stoga zalagati za regionalne vodovode, jer je to jedini način na koji ovaj problem može riješiti.

Olenik je naglasio da ova koalicija Vojvodinu vidi u NATO paktu i u Europskoj uniji, podsjećajući da danas nigdje u cijeloj Europi nema uličnih protesta koji podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu – samo u Beogradu i Podgorici.

Okupljenima na skupu obratili su se i drugi kandidati s liste: Marin Piuković, Adrian Kranjčević i Mirko Ostrogonac.

»Uočili smo da u mnogim seoskim sredinama nije dovoljno razvijena komualna infrastruktura, nema predškolskih ustanova i mladima je teže odlučiti se za život na selu. To želimo promijeniti. Želimo da u seoskim sredinama budu osigirani uvjeti za sve mlade koji su spremni ostati na selu i tu podizati svoju obitelj. Također vidimo kako naši mladi i obrazovani ljudi teško nalaze posao, a ekonomska stabilnost izuzetno je važna mladima. Zbog toga želimo da mladi nakon završenih studija mogu pristojno živjeti od svojih plaća, imati mogućnost napredovanja i usavršavanja«, kazao je Marin Piuković, predsjednik mladeži DSHV-a.

Adrian Kranjčević kazao je kako se o problemima Vojvodine ne razgovara u Narodnoj skupštini, a od 10.000 obraćanja u skupštini Vojvodina je spomenuta samo 20 puta, što je 0,2 posto.

»Mi ćemo to promijeniti, mi ćemo Vojvodinu vratiti u parlament kako bismo tamo pokrenuli pitanja Vojvodine«, kazao je Kranjčević, ističući značaj zalaganja za kulturni razvitak Vojvodine.

»Mladi poljoprivrednici s manje zemlje i mehanizacije ne mogu opstati na selu. Mliječno govedarstvo je praktički na izdisaju, a ni svinjogojstvo ne očekuju bolji dani. Ne mislimo da treba zaustaviti razvoj visoko produktivne proizvodnje već samo želimo ukazati na potrebu da se ublaže ove negativne posljedice, prije svega jednom osmišljenom agrarnom politikom ruralnog razvoja. Prvo je uključivanje samih poljoprivrednih proizvođača u kreiranje mjera agrarne politike, drugo povećanje poticaja po jedinici površine i umatičenom grlu, zatim poticaji mladim poljoprivrednicima s manje obradivih površina, te korištenje goriva po nižim cijenama i izdvajanje više novca od zakupa državnog poljoprivrednog zemjišta u sredine na čijem teritoriju je to državno zemljište«, kazao je Mirko Ostrogonac.

Predstavnici koalicije pozvali su građane svih nacionalnosti, nevladine organizacije, a naročito političke stranke – Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođansku partiju, ali i sve druge progresivne vojvođanske i srbijanske političke organizacije da ih podrže na predstojećim izborima.

Skupu se obratio i potpredsjednik LSV-a Robert Kolar, koji je najavio kako će na stranačkim tijelima razmotriti poziv koalicije Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani da ih podrže na predstojećim izborima.

»Ono što vam ja obećavam je da ću se kao potpredsjednik stranke apsolutno zalagati za to da naša podrška ide listi broj 12«, poručio je Kolar.

D. B. P. / Z. V.

 

 

 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika