Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine na margini

Glasovima 133 zastupnika Skupština Srbije usvojila je Zakon o ministarstvima, a zatim izabrala Vladu. Među 22 ministarstva, međutim, nije se našlo i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, premda je u Srbiji ovo područje još uvijek nedovoljno zakonski uređeno i s mnogo problema u dosljednoj primjeni postojeće legislative. Spomenimo samo kako se na Zakon o nacionalnim vijećima već predugo čeka, kako razmjerna zastupljenost u državnim tijelima i institucijama još uvijek nije postignuta, kako nije riješeno pitanje izravne zastupljenosti manjina na svim razinama a, na koncu konca, čak i kad bi sve bilo riješeno, pitanja iz oblasti informiranja, obrazovanja, službene uporabe jezika, kulture i političkog zastupanja nacionalnih manjina ostaju trajne teme, budući da pripadnici manjina čine značajan postotak stanovništva Srbije. 
Ipak, zahvaljujući amandmanu koji je uložio Savez vojvođanskih Mađara, a nanovo uspostavljeni »demokratski blok« podržao, manjine će imati ministarsku »adresu« za svoja pitanja jer će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave biti nadležno za manjinska pitanja kao i za raspisivanje dugo očekivanih izbora za nacionalna vijeća.
Također niti u ekspozeu bivšeg, a i sadašnjeg, premijera nacionalnim manjinama nije bilo mjesta, a takvo se što još nije dogodilo i niti jedna vlada u Skupštini nije izabrana a da mandatar nije bar dio ekspozea posvetio i manjinama u Srbiji. Upravo je to bio razlog da su tri zastupnika SVM-a ostali uzdržani kod glasovanja za Vladu.
S druge strane nacionalno-manjinski predstavnici u zastupničkom klubu DS-a, među njima i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, glasovali su za Vladu ali su se tijekom skupštinskog rada uzdržavali od diskusija. Kako smo čuli od hrvatskog zastupnika takav je bio dogovor unutar zastupničkog kluba DS-a kako ne bi upali u radikalsku »stupicu« produžavanja rasprave u nedogled, a što bi bilo kakvo repliciranje na temu  hrvatsko-srpskih odnosa zasigurno izazvalo.  
I na kraju što zaključiti o formiranju Vlade uz optuživanja i vrijeđanja po svim mogućim »osnovama« i dramatičnim preokretima u samo tjedan dana. Očekivanja, ili bolje reći nade, da će nova Vlada biti stabilna, efikasna i reformska izrazili su mnogi. Hoće li to biti tako, uvjeriti ćemo se vrlo brzo. 
Do tada je utjeha, prije svega nacionalnim manjinama u Vojvodini, da se pitanjima njihovog statusa ipak pristupa na drugačiji način u Pokrajini, te se već vrše pripreme za institucionalno rješavanje izravne zastupljenosti manjina u pokrajinskoj skupštini. Primjer u republičkoj Skupštini pak pokazuje da je izravno predstavljanje manjina kroz vlastite stranke ili liste veća garancija njihove autonomnosti u odnosu na sudjelovanje kroz neku drugu »veliku« stranku.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika