Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Teške kvalifikacije, oštre reakcije

Jedan prilog u posljednjoj emisiji na hrvatskom jeziku »Prizma« na TV Vojvodine, prethodno emitiran u emisiji »TV Tjednik« na subotičkoj YU ECO Televiziji, izgleda da će dovesti do podizanja sudskih tužbi, a vjerojatno će izazvati i nova zatezanja u odnosima u hrvatskoj zajednici.
Riječ je o prilogu urednika tih emisija Dragana Jurakića, u kojemu je on iznio niz optužbi protiv dviju osoba iz hrvatske zajednice i jednog dopisnika beogradskog lista. Osobe koje su napadnute u tom komentaru Dragana Jurakića demantirale su njegove navode, te najavile sudske tužbe protiv autora priloga, kao i televizija koje su prilog objavile.
PRILOG: U tom TV prilogu Dragan Jurakić je, govoreći o minulom i sadašnjem radu direktora NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića, bivšeg predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnić Hajduka, te dopisnika »Večernjih novosti« iz Subotice Milutina Mitrića, navodio »koketiranje s fašizmom«, »ratno huškanje« i »prijateljstvo u krvi«, a sve u funkciji navodnog »rasturanja hrvatske zajednice«. Komentar je bio praćen fokusiranjem isječaka iz Subotičkih novina iz 1991. godine, te Večernjih novosti iz 2007. godine, ali se ti tekstovi nisu mogli pročitati, osim naslova: »Na frontu nema mudrovanja«, »Odmora nema mnogo«, »Ubijen vođa terorista« i »Kuntić se lažno predstavlja«. 
Jurakić je u emisijama rekao i kako je Perušić bio »ratni reporter Subotičkih novina«, da je »zbog svojih bliskih suradnika« bio prinuđen napustiti mjesto urednika, te da je »pružio ruku novom, kontroverznom vlasniku (Subotičkih novina) i nastavio stari posao na rasturanju hrvatske zajednice uz pomoć amaterskih novinara i etnologa«.
Pokazujući jedan novinski tekst Laze Vojnić Hajduka, Jurakić je rekao kako »bliski suradnik« Perušića »kani politički podijeliti Hrvate na zdrave i bolesne«, te da su oni skupa »osnovali komisiju za zdrave ili normalne Hrvate, ali po njihovoj mjeri«, »po mjeri ‘Mein Kampf’ priručnika«.
Za novinara Milutina Mitrića rekao je da je on »legenda subotičkog ratnohuškaškog novinarstva«, koji je u Večernjim novostima pokazao kako »zna sve o kolektivnoj krivnji Hrvata i Mađara«, a sa Perušićem i Vojnić Hajdukom, Jurakić je Mitrića povezao riječima: »Uostalom, dokazano je kako su prijateljstva u krvi najjača, pa makar i u lokvi hrvatskoj«.
DEMANTIJI I NAJAVE SUDSKIH TUŽBI: Televiziji Novi Sad i YU ECO Televiziji Zvonimir Perušić i Milutin Mitrić poslali su demantije i najavili sudske tužbe protiv autora Dragana Jurakića i tih dviju televizija. U svom demantiju, koji je YU ECO Televizija objavila tjedan dana kasnije, a TV Vojvodina bi to trebala učiniti u prvoj sljedećoj emisiji »Prizme«, Perušić je napisao: »Nikada nisam bio ‘ratni reporter’ niti jednih novina. Nikada nisam radio ‘na rasturanju hrvatske zajednice’. Nikada nisam bio ‘prinuđen napustiti uredničko mjesto’. Nikada tiraža ‘Ruskog slova’ nije bila ‘20 puta veća’ od tiraže ‘Hrvatske riječi’. Nikada nisam ni otvoreno ni zatvoreno ‘koketirao s idejama fašizma’. Nikada mi ‘kavanski tulumi nisu bili radna i hrvatska obveza’. Nikada nisam ‘osnovao komisiju za zdrave ili normalne Hrvate’. Nikada mi uzor nisu bila ‘stajališta ‘Mein Kampf’ priručnika’. Nikada nisam sklapao ‘prijateljstva u krvi’, pa niti ‘u lokvi hrvatskoj’«.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika