Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dovoljno prostora za investitore

U Srbiji trenutačno postoji negdje oko 150 hrvatskih tvrtki »kćeri« i predstavništava, od čega su oko jedne trećine članice Hrvatskog poslovnog kluba. Na sastanke Klub poziva svoje članice i druge tvrtke, kao i predstavnike nekoliko vladinih ministarstava i nevladinih agencija, koji su otvoreni za suradnju, te srbijanske tvrtke, osobito one koje posluju u Hrvatskoj ili namjeravaju poslovati u Hrvatskoj. U utorak 8. svibnja, u Beogradu je održan redoviti sastanak Hrvatskog poslovnog kluba, na kojem su dva predavača informirala članove Kluba, na koji se način može ulagati u Srbiju, bilo da se radi o greenfield investicijama ili o investicijama putem tendera. Na ovome sastanku nazočan  je bio predsjednik Hrvatske obrtničke komore  Mato Topić, glavni tajnik Hrvatske obrtničke komore Petar Sindičić, veleposlanik RH u Beogradu Tonči Staničić, pomoćnica ravnateljice Centra za poslovno obrazovanje Vesna Štefica i viša stručna suradnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske Željka Nazalin-Mrkša, te domaćini: predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba i ravnatelj tvrtke INA Rikard Klobučar i ravnatelj predstavništva Hrvatske gospodarske komore i potpredsjednik Kluba Goran Masnec. Sastanak je održan uoči otvorenja Sajma tehnike u Beogradu, gdje je Hrvatska prezentirana na dva štanda – štandu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, s ukupno dvadesetak izlagača. 
PREDNOSTI U SRBIJI: Kvalitetna tumačenja o makroekonomskoj stabilizaciji i o prednostima srbijanskog tržišta, obrazložila je načelnica sektora za promociju izvoza Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Irena Posin, koja je istaknula kako je glavni naglasak za ulagače u Srbiji geografski položaj zemlje i kvalitetni, a jeftini ljudski resursi. Za investitore je osobito važno pitanje inflacije, koja je u Srbiji 2000. godine iznosila 112 posto, dok je 2006. godine bila samo 6,6 postotaka. Usporedo sa smanjenjem inflacije raste kreditni rejting, bankarski sustav je potpuno reformiran, pa je trenutačno prisutna 21 inozemna banka, 14 leasing kompanija i mnogo  osiguravajućih tvrtki, te dvije kreditne agencije. Srbijansko je tržište zanimljivo i zbog najniže stope poreza na dodanu vrijednost u regiji, s 18 posto. Cijena radne snage je konkurentna, a prosječna plaća od 363 eura spada u najniže u Europi.
VOJVODINA: Na sjednici Hrvatskog poslovnog kluba u Beogradu posebno su predstavljene mogućnosti Vojvodine. Ravnatelj Fonda za podršku investicija u Vojvodini VIP Branislav Bugarski je u svojemu izlaganju predočio sve prednosti ulaganja u ovaj kraj Srbije. Orijentirajući se na domenu agro-biznisa, Branislav Bugarski je ukazao na izuzetno povoljne cijene zakupa zemljišta.
»U vojvođanskim općinama, zakup zemljišta se kreće od 7 do 11 eura, što je izuzetno povoljno, a pri tome svaki je inozemni investitor u Srbiji izjednačen po statusu s domaćim. U Srbiji možete vidjeti tri hrvatske kompanije: ‘Agrokor’, ‘Luru’ i ‘Nexe grupu’. Po našim saznanjima još se nitko nije požalio na svoju investiciju u Srbiji«, komentirao je Bugarski. 
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika