Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godina velikih uspjeha

Po godinama ustaljenoj tradiciji, Skupština Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora održana je druge nedjelje u svibnju, ovoga je puta to bilo 13. svibnja, pred oko stotinjak članova i gostiju. Usvojeno je izvješće o radu, te financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora, a utvrđene su i smjernice za budući rad.
Skupština je protekla u svečarskom ambijentu i ugodnoj atmosferi, a u pojedinim je momentima bila nabijena emocijama izazvanih evociranjem uspomena na prošlo vrijeme i članove kojih više nema među živima. 
DOGAĐAJI U NIZU: Prethodnih godinu dana bilo je jedno od najaktivnijih i događajima najopsežnijih razdoblja u povijesti Društva. Bila je to godina obilježavanja 70. obljetnice utemeljenja udruge, a uprava je, ocjena je to svih sudionika Skupštine, uspješno organizirala sve manifestacije i dolazećim generacijama ostavila primjer kako se velikim trudom i zalaganjem uspješno može voditi udruga.
Tajnik »Nazora« Zoran Čota podrobno je izvijestio o svim zbivanjima u okviru HKUD-a u prethodnih 12 mjeseci, a za ovu prigodu izdvajamo: nastup  na »Đakovačkim vezovima« i organiziranje »Dužionice« u srpnju prošle godine, pokretanje izučavanja predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u OŠ »Bratstvo-jedinstvo« u rujnu, uspješan nastup mladih recitatora na Pokrajinskoj smotri recitatora u Subotici u studenom, te na koncu, dvodnevna središnja proslava 70. obljetnice postojanja i djelovanja HKUD »Vladimir Nazor« u prosincu.
Niti prva četiri mjeseca 2007. godine nisu bila bez puno događanja, od niza vjerskih tribina od siječnja do svibnja, preko Velikog bunjevačko-šokačkog prela u veljači, do prijema visokog izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u ožujku i ugošćavanja »Šokačke grane« iz Osijeka u travnju, kao i mnogih drugih. 
APEL RODITELJIMA: Rad uprave Društva podržali su svi govornici na Skupštini, a u emotivnom tonu nazočnima su se obratili Stipan Pekanović, Žigmund Fratrić i Šima Raič. Zahvaljujući svima na pomoći i dobroj suradnji, Šima Raič je obećao da će uprava i u budućnosti djelovati na korist svih svojih članova i somborskih Hrvata u cijelosti, dok je odvjetnik Stipan Pekanović rekao kako bi bilo dobro da se za sljedeće Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Sombor kao gost pozove hrvatski pop pjevač Goran Karan, te da za to treba zatražiti pomoć Karanovih bliskih rođaka iz Stanišića pokraj Sombora, od kojih su neki odnedavno aktivni u hrvatskoj zajednici.
Marija Šeremešić je apelirala na roditelje da upišu djecu u školu »Bratstvo-jedinstvo«, u kojoj je djeci omogućeno učenje hrvatskog jezika, a od nazočne pomoćnice pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine, ujedno i članice Izvršnog odbora HNV-a Antonije Čote, zatražila je informacije o najavljenom pokretanju emisije na hrvatskom jeziku na Radio Somboru. Antonija Čota je, uz želju za nastavkom uspješnog djelovanja Društva, poručila kako postoji prijedlog i riješenost Radio Sombora da se emisija na hrvatskom jeziku pokrene, a da je sada na samim pripadnicima hrvatske zajednice da tu ponudu realiziraju.
Skupštini su, osim članova Društva, prisustvovali i predstavnici udruga iz Bačkog Brega i Sonte Joza Kolar i Zvonko Tadijan, predstavnik Generalnog konzulata RH u Subotici Tihomir Šilović, kao i direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika