Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obranila doktorsku disertaciju u Tübingenu

Ana S. Pekanović iz  Sombora obranila je doktorsku disertaciju i time stekla zvanje doktorice prirodnih znanosti 7. veljače ove godine na International Max Planck Research school Universitatsklinikum Tübingen Neurologische Klinik – Biološkom i medicinskom fakultetu Sveučilišta Eberhard-Karls u Tübingenu u Njemačkoj.
Disertacija je obranjena pred peteročlanom komisijom u sastavu: predsjednik komisije prof. PD dr. Jorg Schulz, te članovi prof. PD dr. Ralph Dringen, prof. dr. Simone Di Giovanni, prof. PD Rejko Kruger i prof. PD dr. Andreas Luft, a nosi naziv »Aging of cerebrellar granule neurons in vitro« – »Starenje cerebralnih granularnih neurona in vitro«.
U  disertaciji se navode činjenice da je starenje spor i kumulativni proces, te mu je otežan eksperimentalni pristup. U starijoj dobi povećava se rizik od neuro-degenerativnih oboljenja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Molekularni mehanizmi, koji dovode do njihove pojave, još nisu potpuno poznati. »Cilj disertacije je bio izraditi i ispitati in vitro model neuronalnog starenja, te su korišteni primarni cerebralni granularni neuroni koji predstavljaju dobar in vitro model za različite paradigme odumiranja neuralnih ćelija, na primjer gubljenje kalija ili egzotoksičnost glutamata. Starenje in vitro izazvalo je povišenu ekspresiju gena uključenih i reakcije na stres. Oslabljeni geni su uglavnom bili odgovorni za kontrolu sinaptičke funkcije. Podaci pokazuju da se cerebralni granularni neuroni mogu uspješno kultivirati i duže od 60 dana in vitro, te mogu predstavljati vrijednu alatku za dobivanje modela starenja i neurodegenerativnih oboljenja« navodi se u sažetku disertacije.
Ana S. Pekanović rođena je u Somboru 14. rujna 1977. godine gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Studije Biološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu završila je 2001. godine i stekla zvanje diplomiranog molekularnog biologa i fiziologa.                                     g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika