Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijemni ispiti i upis

Za upis u srednje škole u Srbiji u sljedećoj školskoj 2007/2008. godini bit će preko 83 i pol tisuće mjesta za 81.000 svršenih osnovaca, priopćilo je Ministarstvo prosvjete. 
Prema upisnim pravilima, prvi na provjeru znanja idu daroviti učenici koji se žele upisati u specijalizirane škole ili odjele. Oni se za polaganje prijemnog ispita prijavljuju od 21. do 27. svibnja, a za sportsku gimnaziju i za gimnazije sa sportskim odjelima prijave su 1. i 2. lipnja. 
Prijemni ispiti polažu se od 2. do 4. lipnja, a konačni rezultati i upis talenata planirani su za 8. lipnja. U međuvremenu, 6. i 7. lipnja nezadovoljni mogu uputiti prigovor. 
Prijemni ispiti u umjetničkim, glazbenim i baletnim školama bit će organizirani od 2. do 4. lipnja, a u Matematičkoj gimnaziji i matematičkim odjelima 2. lipnja. Prijemni u filološkim gimnazijama i filološkim odjelima bit će 2. i 3. lipnja. Ukoliko kandidati za ove škole ne polože prijemne ispite, oni se mogu prijaviti za polaganje klasifikacijskog ispita za upis u neku od četvorogodišnjih škola. 
Na ispitu se provjeravaju odgovarajuća znanja koja su učenici stekli u prethodnom školovanju i posebne sposobnosti koje su potrebne za određeni obrazovni profil, a svi koji polažu prijemni bit će rangirani prema broju osvojenih bodova na testiranju, općem uspjehu koji su postigli od šestog do osmog razreda osnovne škole i broju poena koji su osvojili na natjecanjima u osmom razredu i to iz predmeta koji su od značaja za upis u filološku ili matematičku gimnaziju. 
Svršeni osnovci koji se natječu za upis u Filološku gimnaziju polažu poseban test iz srpskog jezika i književnosti i test iz stranog jezika, a učenici koji žele nastaviti školovanje u matematičkim gimnazijama rješavaju zadatke iz matematike. 
Naknada za polaganje prijemnog ispita u umjetničkim školama koštat će 1.000 dinara, u matematičkim gimnazijama do 500 dinara, a cijena izlaska na klasifikacijski ispit bi će 300 dinara. 
Predaja dokumenata za upis u ostale četvorogodišnje srednje škole obavljat će se od 3. do 15. lipnja u matičnim osnovnim školama, a klasifikacijski ispit iz srpskog, donosno materinskog jezika će se održati 18. lipnja, a iz matematike 19. lipnja. 
Uvjeti za upis u srednju školu ostali su nepromijenjeni u odnosu na prošlu godinu. Smatrat će se da je učenik položio klasifikacijski ispit ukoliko osvoji najmanje po jedan poen iz svakog predmeta, pri čemu se prvo rangiraju učenici koji su osvojili najmanje po pet poena iz srpskog i matematike. 
Konačni popisi primljenih učenika i onih koji budu ostali ispod crte bit će objavljeni na školskim oglasnim pločama 25. lipnja. Liste želja popunjavaju se i predaju 27. i 28. lipnja, a raspored primljenih po školama, smjerovima gimnazija i obrazovnim profilima bit će poznat 5. srpnja. Prvi upisni krug je 5. i 6. srpnja, a preostala slobodna mjesta bit će objavljena 6. srpnja. Liste želja za drugi upisni krug predaju se 9. srpnja, a konačan raspored primljenih znat će se 12. srpnja, kada se službeno završava upisni rok za srednjoškolce. 
Oni koji žele upisati trogodišnju školu, ne polažu klasifikacijski ispit, već se upisuju na osnovi uspjeha u školi od šestog do osmog razreda. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika